2004-08-25

Фосфорити засвітили прибутками

Видобуток і виготовлення фосфорних добрив уперше в краї розпочало нещодавно створене ЗАТ "Волинська гірничо-хімічна компанія", засновниками якої є ВАТ "Волиньагрохім" і підприємства сусідньої Рівненщини.

Добуватимуть фосфорити неподалік села Поступель Ратнівського району, де розташоване найліпше родовище. Тутешні запаси корисних копалин у перерахунку на 100-відсоткову концентрацію оцінюються у 2 мільйони тонн. За розумних обсягів промислового видобутку покладів вистачить щонайменше на сто років. Невелика глибина залягання руди - до 4 метрів - дає змогу добувати копалини кар'єрним способом, що здешевлює продукцію.

Сировину на фосфорне борошно перероблятимуть безпосередньо на місці розробки родовища. Для цього тут збудують збагачувальну фабрику. Водночас добувачі гарантують повну рекультивацію використаних земель й обіцяють поступово розбудовувати інфраструктуру села Поступель. Уже цьогоріч компанія планує вкласти у виробництво понад 2 мільйони гривень. І до кінця року виробити майже 6 тисяч тонн фосфорного борошна.