2017-04-12

Енергетична незалежність України – це реальність, що буде втілена до 2020 року

Студентам Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу про «Програму 20/20», що дасть можливість державі повністю перейти на споживання газу внутрішнього видобутку, розповів Олександр Романюк, перший заступник голови правління-виконавчий директор ПАТ «Укргазвидобування».

До 2020 року вийти на рівень видобутку 20 млрд. кубів власного українського газу, – саме на таку перспективу працюють усі підприємства «Укргазвидобування». Про це говорили на зустрічі, що відбулась 6 квітня, у Івано-Франківську. Понад 160 студентів вишу, вщент заповнена аудиторія, щира увага до новин, про які розповів один із реформаторів газовидобувної галузі – це доказ високого інтересу до змін, що відбуваються в країні. Особливо у газовидобувній галузі. Країна, де слово «газ» викликає, на жаль, тільки негатив, давно завмерла в очікуванні добрих новин. Вони є.

Це легенда, що в Україні немає достатніх запасів газу
Політика нового керівництва полягає у послідовній чітко продуманій покроковій «реанімації» газовидобувної галузі, що вочевидь свідомо нищилась роками. Як сказав, Олександр Романюк, українське газовидобування, як корабель, що необхідно потроху повертати, щоб не перевернувся. Перспективи того вартують.

– Це легенда, що в Україні немає достатніх запасів газу. Ми дослідили і визначили, що їх є достатньо не лише для внутрішнього користування, а й імпорту вуглеводів за кордон у перспективі. – наголосив Олександр Романюк, – Нещодавно у нас, в «Укргазвидобуванні» відкрито свердловину, що дала більше мільйона кубів дебіту на добу, – аргументував він.

Ми не дали фактично приватизувати українське газовидобування
Зі слів Олександра Романюка, розпочали реформування галузі з того, що зламали чимало схем, які завуальовано дозволили майже приватизували українське газовидобування. Протидія крадіжкам, «торгівлею для своїх» та припинення співпраці з численними «спільними підприємствами», зупинила відтік готівкових коштів з державного підприємства.

Новий менеджмент принципово запровадив усі операції через систему «Прозоро». Це дозволило в рази зменшити витрати.
Ринкові зарплати дали можливість залучити висококласних іноземних фахівців і повернути своїх до України

Наступним кроком із підвищення ефективності галузі було впровадження ринкових зарплат. Це дозволило відновити кадровий потенціал. Повернули в Україну висококласних українських фахівців із Туркменістану, Сибіру, Далекого Сходу. Ті, хто через низькі оплати праці перейшли на роботу до приватників, теж повернулись  у державні структури «Укргазвидобування». Ринкові зарплати дали можливість залучити й іноземних фахівців, які добре обізнані із найкращими світовими технологіями газовидобування і ефективно впроваджують їх в Україні.

2017 рік є «роком капітального ремонту»
За словами Олександра Романюка, 2017 рік у ПАТ «Укргазвидобування» є «роком капітального ремонту». Розбудова матеріально-технічної бази газовидобувної промисловості, що революційно змінить ситуацію із видобуванням газу і нафти із українських надр, надважливе завдання, що ставить перед собою команда реформаторів.
– Сьогодні у обслуговуванні підприємства понад 2,5 тисячі свердловин. Чимало з них – скалічені, вимагають серйозного ремонту, аби ефективність видобутку газу на них була відновлена. І ми це робимо, – розповів виконавчий директор ПАТ «Укргазвидобування».
Триває кардинальне технологічне переоснащення. До прикладу, лише у «Львівгазвидобуванні» за минулий рік і кілька місяців 2017-го року отримали 67 одиниць спецтехніки. Чи не вперше за 25 років.
Цьогоріч заплановано пробурити 250 метрів свердловин, а у 2020-му в 5 разів більше – 800 метрів. Буріння нових свердловин і у тих родовищах, що дають високий рівень видобутку газу, і у тих, що вичерпані і містять його залишки, проте ще кілька десятків років будуть наповнювати газогони України, – все це стратегія нової команди менеджерів, що повернулись з-за кордону аби змінити Україну, запровадити в ній й справді нові світові чесні стандарти.

Розмова із студентами була відвертою. Їх цікавили умови стажування на підприємствах «Укргазвидобування», впровадження стипендіальних програм, стратегія взаємодії з вишами. Молодь, що є потенціальним майбутнім галузі, була почута.