2020-11-19

ДТЕК про перспективи використання водневих технологій в Україні

Як повідомляє сайт компанії "ДТЕК", директор з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе виступаючи на саміті Sustainable Energy Europe зазначив, що використання водневих технологій відкриває можливості для декарбонізації основних секторів економіки. Крім того використання таких технологій здатне побудувати нову індустрію та створити нові робочі місця. 

«ЄС розглядає водневі технології, як стратегічний вектор розвитку економіки. Стрімка динаміка розвитку цієї технології в ЄС матиме значний вплив на Україну. У масштабах нашої країни ця технологія і необхідна для неї інфраструктура може стати рушійною силою розвитку вже існуючих індустрій і економіки України в цілому», - наводить "ДТЕК" цитату Вольпе.

Директор інновацій компанії також додав, що Європа очікує від України 10 ГВт потужності електролізерів (2,5 ГВт на розвиток локального ринку і 7,5 ГВт на забезпечення торгівлі з Європейським Союзомприблизно у 2025 році). Вольпе підкреслив, що декарбонізація є частиною стратегії розвитку ДТЕК, адже однією з пріорітетних цілей компанії наразі є стати вуглецево-нейтральною компанією у найближчі 20 років (до 2040). 

На думку Вольпе, водневі технології це радше обов'язкова умова досягнення світових цілей по декарбонізації, ніж питання економічної вигоди. 

«ДТЕК шукає відповідні бізнес-моделі й готовий в партнерстві розвивати цей напрям», - підкреслив директор з інновацій ДТЕК. 

«Напевно, що це один з унікальних випадків, коли Україна не відстає на 10 років від інших країн. Ми приблизно на одному етапі, хоча зрозуміло, що у нас менше капіталу і держава може виділяти менше підтримки, але ми йдемо в ногу з часом», - підсумував директор з інновацій ДТЕК.