2004-08-21

До Донбасу докотився землетрус із сусіднього континенту

Виявляється, землетруси цілком можливі й на території України. От тільки іноді важко зрозуміти, чи це глибинні коливання земної кори, чи просто вантажівка прогуркотіла за вікнами... Та як би там не було, а вчені сейсмічної станції Інституту геофізики імені С.І.Суботіна НАН України (що знаходиться у стольному граді Києві), ще 11 травня таки зафіксували коливання грунту в районі населеного пункту Новодар'ївка Ровеньківської міськради. Про це вже аж у п'ятницю повідомило Головне управління МінНС України в Луганській області.

Тривали коливання недовго — з 4.38 до 4.43 ранку, тобто всього п'ять хвилин. Жодних сумних наслідків даний землетрус по собі не залишив: жертв та руйнувань не помічено, підприємства працюють, як завжди. І взагалі, мабуть, більшість мешканців селища його просто не відчули, бо в цю годину сон у здорової людини — найсолодший. Може, тому й надійшла так пізно інформація про непересічну для Донбасу подію від компетентних органів, що народ катаклізму не помітив. Однак привід для занепокоєння на найближчий час у мешканців краю таки з'явився. І вчені якось не дуже заспокоїли своїми роз'ясненнями.

Згідно з висновками вищезгаданого інституту геофізики, «природною причиною виникнення місцевих дрібнофокусних коливань грунтів, пов'язаних із сучасною активізацією древніх розламних зон, є близькість території Луганської області до потужного Середземноморсько-Альпійсько-Трансазійського сейсмічного поясу Землі, який виник унаслідок зіткнення великих Африканської та Євразійської тектонічних плит». А ми чомусь вважали, що від нас до Африки — як до Києва... відомим способом пересування. Дарма, виходить, на це сподівалися.

Утім, заспокоюють учені, все не так страшно. Згідно з діючою на сьогодні так званою нормативною мапою сейсмічного районування, Луганська область віднесена до 5-бальної території. Мало того, навіть і ці 5 балів трапляються усього раз на 5 тисяч років. Однак повного заспокоєння чомусь не відчувається. Добре тим обивателям, хто живе в Середній Азії або в Єгипті — там п'ять тисяч років тому вже існувала писемність, і можна по глиняних черепках довідатися, чи були тут катастрофи за три тисячі років до Різдва Христового. А на Донбасі хроніки ведуться ну, може, останніх років триста. А отже, ніхто не зможе сказати точно, спливли з дня останнього масштабного землетрусу п'ять тисячоліть, чи він тут стався всього лише чотри тисячі де'ятсот дев'яносто років тому.

Хоча, може, марні ці хвилювання. Он і МінНС обіцяє в разі біди не залишити нас поза своєю увагою. А як мінімум, детальнiша інформація про новодар'ївський землетрус буде доведена до громадськості після завершення макросейсмічних обстежень. Їх проводитимуть кияни, оскільки на Луганщині таких фахівців — жодного.