2004-08-25

Де знайти інвестора?

Оксамитовий сезон у Криму - не лише приємне завершення літнього курортного сезону. Як правило, о цій порі на Південному узбережжі Криму відбуваються різні наради, конференції, "круглі столи". Один з таких заходів - перший ялтинський форум "Інвестиції - 2001", який зібрав погожого вересневого дня ділових людей з України, Росії, Латвії, Великобританії. Його організаторами виступили Ялтинський міськвиконком за підтримки Ради міністрів автономії та Консорціуму розвитку Криму.

     Відкриваючи форум, ялтинський міський голова Володимир Макаренко сказав, що для розвитку ялтинського регіону можна залучити не менше 2 млрд. доларів. Питання одне - де знайти інвестора?

    Мета вересневої зустрічі ділових людей у Ялті - пошук інвесторів, знайомство їх з вигідним режимом пільгового оподаткування, спроба ще раз переконати в тому, що у Криму створені найсприятливіші умови для їхньої діяльності. Як наочний приклад реалізації інвестиційних проектів - реконструйований готель "Ореанда", де вже цього літа зупинялося чимало персон із зарубіжжя, парк атракціонів і аквапарк, де люблять відпочивати як гості, так і жителі Ялти. Відвідання цих об'єктів, безумовно, стало непоганою прелюдією для подальшої ділової розмови.

    Виступаючи на форумі, перший заступник державного секретаря Міністерства економіки України Ігор Шумило зазначив, що за сім місяців поточного року зростання ВВП становило 10,5 відсотка. Чималу роль у розвитку економіки України відіграють створені у дев'яти регіонах 11 спеціальних економічних зон і ряд територій пріоритетного розвитку. На сьогодні в Україні затверджено понад 400 інвестиційних проектів на 1,7 млрд. американських доларів.

    Лідером "зонального" руху є Донеччина, де існують 22 території пріоритетного розвитку і 2 спеціальні економічні зони, яким вже вдалося залучити понад 1 млрд. доларів інвестицій.

    Автономна Республіка Крим відстає від донеччан, маючи 70 млн. доларів інвестиційних надходжень, з яких 39,9 мільйона припадає на Ялту. На думку І. Шумила, Крим має дуже потужний потенціал, для реалізації якого потрібно виконати певні умови: зберегти у Криму політичну стабільність, продовжити удосконалення чинного законодавства та інвестиційної інфраструктури.

    Високий посадовець Мінекономіки України не підтвердив думку про те, що Міжнародний валютний фонд вимагає від нашої держави відмовитися від створення спеціальних економічних зон. Доцільність таких зон визначатиметься виключно результатами їхньої діяльності. А оцінювати їх ефективність Мінекономіки буде на основі виконання складених у регіонах графіків залучення інвестицій.

    З виступу на прес-конференції нового керівника державного акціонерного підприємства "Чорноморнафтогаз" Ігоря Франчука стало відомо, що ввірене йому підприємство нині налагоджує плідні стосунки з російським "Газпромом". Не за горами тендер, який визначить конкретного інвестора, що вкладатиме кошти у розвідку та видобуток нафти і газу на Азово-Чорноморському шельфі.

    Наївно було б очікувати швидкої віддачі від проведення ялтинської зустрічі ділових людей, але знавці інвестиційної справи переконані: без правдивої розповіді про Крим марно чекати помітних надходжень в економіку автономії.