2005-03-24

Чекай лиха від води

До мікрорайону "Чкаловський" наш власний кореспондент у Миколаївській області Олена Івашко дісталася разом із працівниками міськвиконкому, водоканалу і служби МНС. З узвишшя усі побачили озера, що утворилися на місці городів і обійсть (на знімку). Вода стоїть скрізь. Залишилася тільки вузька смужка асфальтованої дороги, якою можна рухатися.

Увійти в будинок до господаря Анатолія Сухорукова через головний вхід неможливо, усередині - його паралізована мати, а стіни просто валяться від вологи.

Не краща ситуація і в сусідки Галини Селифонівни Піднебесної: "Я живу сама, допомогти нема кому. Сподіваюся, що випустять воду хоча б із двору. Тоді й у хаті стане сухіше. А від сирості одні болячки: часто простуджуюся".

Старожили розповідають, що вулиці постійно підтоплює з 76-го року. Для боротьби з цим явищем потрібно три мільйони гривень, їх немає ні в міському, ні в районному бюджетах. Місцеві ради періодично виділяють гроші на ремонт зливової каналізації, прокладання дренажних труб.

+++

Тим часом цілодобово чергують рятувальники у наддністрянських селах Монастириського, Заліщицького і Борщівського районів на Тернопільщині, які можуть опинитися в зоні підтоплення. В області працює комісія з перевірки стану гідротехнічних споруд. Складна ситуація в селі Горішньому Івачеві, де тисячі тонн водоростей перекрили шлюзи водоскидних споруд. Можуть постраждати артезіанські та водоносні свердловини, що постачають воду обласному центру, повідомляє наш власний кореспондент Любов ЛЕВИЦЬКА.

Підтоплено 35 осель, в яких мешкають 104 особи, в селах Олександрове та Серники Зарічненського району Рівненської області. Льодовий затор на річці Стубла ліквідовує за допомогою вибухових робіт загін ГУ МНС України в області, передає наш власний кореспондент Олександра ЮРКОВА.

P.S. За інформацією Управління МНС України з питань взаємодії зі ЗМІ, вчора в Львівській, Рівненській, Херсонській, Запорізькій і Миколаївській областях залишалися підтопленими 265 приватних будинків і 1569 садиб. До очищення залучені 141 працівник комунальних служб, 19 фахівців особового складу МНС України, 54 одиниці техніки.