2004-08-23

Чарівний кристал на "власній кухні"

Хто відновить виробництво алмазів?

За всі часи існування людства вироби з алмазів завжди користувалися попитом і належали до найвишуканіших прикрас. Нагадаємо, алмаз - це не що інше як кристал вуглецю з ідеальною кристалічною решіткою, який "народився" у надрах земної поверхні або "виріс" штучно у лабораторному тиглі при температурі більшій за 1000 градусів. Саме цією будовою кристалічної решітки і пояснюються його властивості - унікальна міцність, твердість і хімічна стійкість.

Алмаз у недалекому майбутньому може одержати українську прописку. Останні дослідження нерудних родовищ на теренах України підтвердили його присутність у надрах, хоча видобування їх ще не ведеться. Пошукові роботи, які веде державне підприємство "Північгеологія", час від часу фіксують знахідки алмазних покладів, хоча віднайдені кристали дуже дрібні. Однак, за літописом, у Донбасі, на річці Мізурі, було знайдено алмаз у 40 каратів (2,5 міліметра у діаметрі). Поновлення високоточної магнітної зйомки окреслили район пошуку на Вінничині, що включає територію між містами Хмельник - Бердичів. Тут поклади вуглецю залягають максимально близько до поверхні землі і сьогодні вважаються джерелом знахідок алмазів в Україні. Перспективним вважається і район Приазов'я.

Що ж до розробки родовищ, то ще не визначено місце максимального залягання цього кристалу, а тому наразі ведуться інтенсивно пошукові роботи. "Через це важко визначитися з кошторисом, необхідним для розробки родовища", - зауважив під час прес-конференції в ДІНАУ генеральний директор "Північгеологія" Віктор Металіді. Бюджетні кошти обсягом 3 мільйони гривень на 70 відсотків витрачаються для проведення розвідувальних робіт. Наразі ведуться роботи з оцінки одного з родовищ. У перспективі завдяки йому буде можливо частково задовільнити потреби ювелірної промисловості, адже сьогодні сировину для неї закуповують за кордоном. Що ж до будівництва промислового комплексу на місці розробки копалини, то воно обійдеться державі як мінімуму 300 мільйонів гривень.

Утім існують також штучні алмази, про що говорять мало. А дарма, тому що саме в Україні за радянських часів існувала потужна школа вирощування алмазів та інших кристалів, які в обробленому вигляді вважаються досить коштовними прикрасами, використовуються для виготовлення оптичних приладів. Кажуть, що штучні кристали низької якості. Якщо раніше науковці вирощували їх ледь не кустарним способом, використовуючи обладнання, виготовлене власноруч, то тепер, коли Україна має вихід до світових технологій, цей процес можна було б поновити і отримувати високоякісні штучні алмази, задовольняючи потреби як ювелірної промисловості, так і технічних галузей. До речі, у Харкові вирощували штучні алмази й ізумруди і мали з того високі прибутки. Тож не треба ходити за три моря за кредитами, аби Україна стала заможною державою, необхідно просто пригадати все те добре, що було зроблено нашими науковцями.