2020-10-13

Burisma Group завершує будівництво турбодетандерної установки на газорозподільчій станції Водянівського родовища

Міжнародна енергетична група Burisma спільно з українськими та американськими партнерами реалізує великий інвестиційний проєкт — будівництво турбодетандерної установки на газорозподільчій станції Водянівського родовища (Харківська область).

Наразі будується газопровід високого тиску довжиною 8200 м, який об’єднає структуру Журавлина Деркачівсько-Войтенківської площі і Водянівське УКГП для постачання природного газу на газорозподільчу станцію Водянівського родовища, де за допомогою турбодетандерної установки відбуватиметься його поглиблене очищення від пропан-бутанової суміші (СПБТ або LPG). Після очищення природний газ високої якості надходитиме до газових магістралей країни.

Загальний обсяг інвестованих Burisma Group в проєкт коштів, за попередніми оцінками, перевищить 1 млрд грн.

Турбодетандерна установка дозволить Burisma Group удосконалити процес переробки добутого газу, збільшить рентабельність його видобутку та знизить собівартість робіт. Також відбудеться значне скорочення викидів парникових газів.

Проєкт створить сотні нових робочих місць і збільшить розмір щорічних податкових платежів на десятки мільйонів гривень.

«Реалізація цього проєкту має велике значення не лише для нашої Групи, але й для усієї країни. Адже завдяки йому з’являться нові робочі місця з заробітною платою вище середньоринкової у регіоні, збільшиться обсяг податків, підвищиться рівень екологічної та енергетичної безпеки України», — зазначив Тарас Бурдейний, CEO Burisma Group.

Потужність турбодетандерної установки перевищує 1,8 млн кубометрів газу/добу. Будівництво проєкту знаходиться на етапі завершення, він буде вводитися в експлуатацію поступово протягом 2021 року.