2019-05-14

Burisma Group взяла участь у Щорічній безпековій конференції у Харкові «Посилення кібербезпеки України»

У понеділок, 13 травня в Харкові відбулася Щорічна безпекова конференція «Посилення кібербезпеки України». Організаторами заходу виступили найбільший американський неурядовий аналітичний центр в області міжнародних відносин Atlantic Council, Євразійський центр імені Діну Патричіу та міжнародна енергетична група Burisma.

Уже вдруге в Харкові зібралися політики, дипломати, представники великого бізнесу та експерти, щоб привернути увагу міжнародних інвесторів до потенціалу економіки України, до побудови енергетично незалежної держави, до інвестиційних можливостей Харківської області, на прикладі якої показати як розвивається американо-українське партнерство на рівні держави та бізнесу.

П’ять років тому Україна почала реалізацію амбітної програми економічних і фінансових реформ за активної підтримки Міжнародного валютного фонду (МВФ) та трансатлантичних партнерів. Незважаючи на те, що Україна стикається з численними політичними та економічними викликами, інвестиційний потенціал нашої країни залишається величезним. Україна є одним з найбільших ринків в Європі зі значними природними ресурсами. Країна демонструє найбільший інвестиційний потенціал в останні роки, але як і раніше зіштовхується зі структурними проблемами в економіці, що вимагають пильної уваги з боку держави та суспільства. Яка дорожня карта повинна бути Україною сформована на найближчі роки, аби стати інвестиційною Меккою в Європі? Чи зможе Україна забезпечити свою енергетичну безпеку та яке майбутнє у американо-українських відносин?

Учасники нинішньої конференції обговорили питання кіберзагроз як всередині України так і за її межами. З огляду на, що технологічний розвиток випереджає процес розробки заходів безпеки, глобальні та локальні кіберзагрози будуть лише збільшуватися. Це ставить під загрозу демократичні цінності та досягнення громадянського суспільства. Як своєчасно виявити кіберзагрози і які інструменти дозволяють ефективно протидіяти кібератакам – стали головними питаннями дискусії на Щорічній безпековій конференції «Посилення кібербезпеки України».

Гостями та спікерами заходу стали: Олександр Кваснєвський, Президент Польщі (1995-2005); Джон Гербст, 5-ий Надзвичайний і повноважний посол США в Україні, директор Євразійського центру при Атлантичній Раді США; Кеннет Гірс, кібер-аналітик, старший науковий співробітник Центру стратегії та безпеки Scowcroft при Атлантичній Раді США; Аліна Полякова, науковий співробітник Інституту Брукінгса; Іренеуш Біл, генеральний секретар Європейської ради з толерантності і примирення, директор Фонду Олександра Кваснєвського Amicus Europae та інші.

«Ми повинні виробити загальні правила захисту від кібератак в єдиному європейському просторі», – зазначив Олександр Кваснєвський.

За словами Аліни Полякової, кібервійна – це вже не майбутнє, а реальність, з якою потрібно працювати на державному рівні вже сьогодні. «Ми повинні прогнозувати ризики та наслідки таких атак як зі сторони держав, так і з боку приватних осіб», – зазначила Аліна Полякова.

У конференції також взяв участь Джозеф Кофер Блек, екс-керівник Антитерористичного Центру ЦРУ (1999-2002 рр.) та Посол з особливих доручень по боротьбі з тероризмом (2002-2004 рр.) Держдепартаменту США. Джозеф Кофер Блек є експертом з кібербезпеки, національної безпеки та міжнародних відносин.

Із заключним словом на заході виступив Олексій Рвачов, майор поліції і доцент кафедри кібербезпеки Харківського національного університету внутрішніх справ, наголосивши на ролі сучасної освіти у вихованні молодих спеціалістів.

Після офіційної частини заходу представники Atlantic Council та міжнародні гості відвідали газові родовища найбільшої газовидобувної компанії України – Burisma Group.

Однією з ключових складових безпеки є енергетична безпека. Харківська область є лідером в Україні з видобутку вуглеводнів та енергетичного потенціалу, а також найбільшим платником податків до державного бюджету країни. Це стало однією з причин вибору Харкова в якості локації для обговорення теми безпеки. Міжнародні гості відвідали родовища Burisma Group, де представлено новітнє американське обладнання, що дозволяє бурити свердловини глибиною близько 10 тис метрів.

За словами Джозефа Кофер Блека, газ залишається стратегічним ресурсом для України і безпека його промислового видобутку важлива як для країни, так і для людей, які працюють на родовищах або живуть в безпосередній близькості від місць, де добувають газ. Тим більше, коли мова йде про американське обладнання та сучасні технології видобутку природного газу. Зокрема, він відвідав Водяновське родовище, де ведеться буріння свердловин американським устаткуванням і працюють американські консультанти. Джозеф Кофер Блек відзначив високий рівень організації видобутку, турботу про співробітників та смачну «польову» кухню, стравами якої пригощали міжнародних гостей.

«На Харківський регіон сьогодні припадає понад 40% видобутку природного газу в країні. Важливу роль в розробці родовищ області посідає Burisma Group. Лише в минулому році Група з Харківської області до держбюджету перерахувала 1,35 млрд грн податкових платежів. Причому 71 млн грн – до місцевих бюджетів регіону. На прикладі області ми показуємо success stories інвестиційної історії країни, коли український досвід та іноземні технології змінюють не лише промисловий ландшафт країни, але і відновлюють соціальну інфраструктуру в невеликих містах і селах України», – зазначив радник Ради директорів BurismaGroup Вадим Пожарський.