2004-08-25

"Блакитне паливо" з надр Азовського моря

Шельф Азовсько-Чорноморського регіону - один з найперспективніших в Україні за величиною ресурсів газу. І тому підприємства Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" - ДК "Укргазвидобування" та ДАТ "Чорноморнафтогаз" - найактивніше взялися за розробку саме його надр.

У результаті пошуково-геологорозвідувальних робіт у 1999-2000 роках у південній частині акваторії Азовського моря було вперше відкрито Східно-Казантипське і Північно-Казантипське газові родовища. Щоб освоїти їх у стислі строки, НАК "Нафтогаз України" затвердила відповідну цільову програму. Для її виконання ДК "Укргазвидобування" виступила з ініціативою створення спільного підприємства з ДАТ "Чорноморнафтогаз", діяльністю якого передбачено вже у 2002 році розпочати видобуток природного газу із Східно-Казантипського родовища. За установчою угодою ДК "Укргазвидобування" виконує облаштування сухопутної частини родовища, а ДАТ "Чорноморнафтогаз" - морської.

Сухопутна частина передбачає установку підготовки газу потужністю 1 млн. куб. метрів на добу, газопроводи довжиною майже у 20 км. Очищений газ подається переважно споживачам Керчі через магістральний газопровід Джанкой-Феодосія-Керч. Нагадаємо, що саме Президент України Леонід Кучма урочисто відкрив цей газопровід - найбільшу новобудову за часи незалежності України. Сьогодні згадані підприємства забезпечують наповнення "блакитним паливом" цього газопроводу вже з місцевих джерел.

ДК "Укргазвидобування" вклала у цей вагомий проект чималеньку суму - майже 45 мільйонів гривень! З них 20 мільйонів - виконані "під ключ" власними силами будівельно-монтажні роботи, 2,4 мільйона - змонтоване технологічне обладнання. Профінансовано також поставки металопрокату та виготовлення металоконструкцій технологічної платформи на суднобудівному заводі "Залив" і труб для підводного газопроводу.

Зроблено багато - родовище здано в експлуатацію, але для забезпечення надійного газопостачання кримського регіону належить ще багато виконати.

Сьогодні ДК "Укргазвидобування" та ДАТ "Чорноморнафтогаз" роблять усе потрібне для того, щоб істотно збільшити віддачу від цього перспективного регіону. Вже проведено значні обсяги морських сейсморозвідувальних робіт, у результаті яких виявлено нові перспективні структури, найближчим часом їх буде введено у глибоке буріння.

Отже, спільними зусиллями обох компаній значно прискорено введення в дію Східно-Казантипського родовища на шельфі Азовського моря, запаси якого становлять понад 20 млрд. куб. метрів. Роботи на шельфі тільки розпочалися, але навіть за першими результатами ми вже можемо впевнено стверджувати, що Азовсько-Чорноморський регіон - це наш Каспій ІІІ тисячоліття.

Іван ДІЯК,народний депутат України третього скликання.