2004-08-25

Бідні, а по золоту ходимо

Зростаючі потреби промисловості і населення, передусім необхідність урізноманітнення джерел енергопостачання, спонукають до розвитку ресурсної бази. Тим паче, що для цього не треба топтати черевики й умовляти деяких далеких і близьких сусідів, мовляв, продайте, а то пропадемо. Видобувати необхідне можна і треба в Україні, оскільки велике лежить багатство, так би мовити, під нашими ногами.

     - Наша рідна земля протягом мільйонів років накопичувала у своїх підземних коморах нафту і газ, вугілля і воду, будівельні матеріали, оздоблювальне каміння та безліч інших корисних копалин, відомих лише спеціалістам, - каже заступник голови правління національної акціонерної компанії "Надра України" Станіслав СЛОБОДЯН.

     Передусім треба знати, що і де шукати. Крім згаданих корисних копалин, на теренах України є залізна руда, марганець, сірка, магній, ртуть, сіль, графіт, титан, нікель. І це далеко не весь перелік уже розвіданих і підтверджених родовищ.

     Традиційно, говорячи про ресурсну базу, ми дивилися переважно на Схід та Південний Схід України - там і добувна, і переробна промисловість працюють не одне століття. А от Захід України завжди був щонайменше у ролі бідного родича.

     Як фахівець, що має практичний досвід у сфері геологорозвідки і нафтогазової промисловості, запевняю, що і на правому березі Дніпра є великі природні запаси, промислове використання яких сприятиме розвиткові кожної області й району зокрема, економіки усієї України загалом.

     - Невже Західна Україна може стати таким собі українським Клондайком?

     - Не тільки може, а вже є багатою різноманітними корисними копалинами і, звісно, працьовитими людьми.

     Щодо природних ресурсів, то, скажімо, результати геологорозвідки в Тернопільськиій області виявили потужні родовища сировини для грубої кераміки, карбонату і керамзиту, будівельного каміння, будівельного і кварцового піску, вапняків для цукрової промисловості, цементної сировини, лицювального гіпсу, доломітів, прісних і мінеральних вод.

     А це дає підстави стверджувати, що край має запаси для виробництва міндобрив, цементу, вапна, вапняку, багатьох видів будівельних матеріалів, скляних виробів, промислового розливу питної та мінеральної води.

     Не тільки нові потужності, а й колишні, що вже давно не експлуатуються, можуть дати роботу людям і прибуток державі. Фахівці нашої компанії займаються відновленням виснажених та закритих нафтогазових родовищ. Використання цієї технології дозволяє повністю відновити запаси старих свердловин, до 30-40 відсотків забезпечити підвищення їх показників.

     - Чому ж тоді так повільно просувається розвиток добувної промисловості у західних областях країни?

     - Ми говорили про Тернопільщину, оскільки НАК "Надра України" зараз активно працює там. Зокрема, уже в цьому році ми започатковуємо планомірне вивчення території кількох районів щодо нафтогазоносності. За підрахунками вчених, виконаних за методом аналогії, тут можна очікувати близько 10 млрд. куб. м газу і 8 млн. тонн нафти.

     Загалом відсутність у цьому краї належного обліку видобутку, виробництва і використання будівельних матеріалів ускладнює визначення реальних потреб у сировині.

     Аби вийти з такої ситуації, потрібна підтримка місцевої влади, передовсім створення в районних адміністраціях і райрадах спільної бази даних розвіданих і діючих родовищ, яка б визначала актуальність їх використання, містила аналіз наявного виробництва. Результатом такої роботи стане відкриття нових підприємств, розширення кількості робочих місць. Переконаний, що справу можна організувати так, щоб кожна доросла людина була забезпечена роботою.

     Буде робота - буде зарплата, сплачуватимуться податки, виплачуватимуться пенсії, стипендії, надаватиметься соціальна допомога.

     - Але самотужки місцевій владі не підняти такий тягар. Як же бути?

     - Якщо, приміром, розглядати комплексну схему розвитку Тернопільщини, то, на мою думку, цей аграрно-промисловий регіон потребує особливої політики з боку держави, її центральних органів з метою відновлення продуктивних сил, розвідки запасів природних копалин, розбудови інфраструктури, розширення сфери комунальних послуг, розвитку малого і середнього бізнесу. Це, у свою чергу, сприятиме створенню нових робочих місць.

     Йдеться про спеціалізовану програму, яка передбачала б втілення високих технологій та розумну фінансову політику, дала можливість перетворити дотаційну нині область на самодостатню, з розвинутою промисловістю і міцним сільським господарством. Упевнений, що наявність великих запасів природних ресурсів і значного потенціалу кваліфікованої робочої сили стане важливою складовою успішної реалізації перспективних проектів розвитку цієї та інших областей західної України.

     - Чи тільки видобувна галузь є об'єктом вашої турботи?

     - Я проти однобокості. Не можна розвивати одну сферу економіки за рахунок інших, завдаючи їм збитків або ж навіть докорінно руйнуючи. Тяжкий спадок радянського хазяйнування ми вже маємо. Економіка є багатомірною, вона потребує гармонійного, підкореного законам розвитку.

     Там, де починає працювати НАК "Надра України", можна бути впевненим, - проведено техніко-економічне обгрунтування проекту, змодельовані соціальні, природні та інші можливі наслідки, забезпечена організаційна та фінансова підтримка центральних органів влади, проведена необхідна підготовча робота з місцевими органами з метою з'ясування для подальшого максимального використання місцевих людських і виробничих ресурсів.

     Там, де діють наші об'єкти, створюються нові робочі місця, розвивається інфраструктура, зокрема продовжується газифікація, передусім у тих районах, які ще не підключені до газових мереж.

     Якщо говорити про Тернопільську область, то на сьогодні вона стала однією з найбільш газифікованих в Україні - 31 відсоток на селі і 80 відсотків у містах. Але ми не зупиняємось на цих показниках і маємо намір продовжувати роботу для розвитку енергомережі області.

     Щодо інших сфер економіки, то у нас є думки щодо створення регіонального іпотечного банку і лізингової компанії по забезпеченню села сільськогосподарською технікою, організації курсів підготовки кадрів для роботи у нафтогазовій галузі. Їх практична реалізація разом з іншими заходами сприятиме створенню нових робочих місць і працевлаштуванню жителів західних областей у себе вдома, а не в Донецькій, Запорізькій, Дніпропетровській областях чи за кордоном, куди ведуть нелегкі заробітчанські маршрути.