2016-12-09

Асоціація газовидобувних компаній вітає рішення Уряду та народних депутатів щодо впровадження 12% стимулюючої ренти на видобуток газу з нових свердловин

Асоціація газовидобувних компаній України вітає рішення Уряду щодо підтримки газовидобувної галузі через впровадження стимулюючої рентної плати за єдиною ставкою 12% на видобування газу з нових свердловин, буріння яких розпочнеться після 1 січня 2017 року.
 
 Верховна Рада прийняла за основу законопроект №5132 «Про зміни до Податкового кодексу України» щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році, ініціатором якого виступає Кабінет Міністрів України, який передбачає зміни до оподаткування нафтогазовидобувної галузі.
 
Передбачається, що рента для природного газу, видобутого із свердловин, розпочатих бурінням після 1 січня 2017 року, незалежно від глибини залягання покладу, буде становити 12%. Це не стосується природного газу, видобутого під час виконання договорів про спільну діяльність.
 
Зазначимо, що на сьогодні в Уряді також на затвердженні знаходиться Концепція розвитку газовидобувної галузі України до 2020 року. Документ визначає основні пріоритети розвитку галузі, які направлені на досягнення до 2020 року видобування українського газу в об’ємі 27 млрд м3. Вважаємо, що подання Кабміну та схвалення в парламенті законопроекту №5132 є першим кроком на виконання Плану заходів Концепції.
 
Як зазначалось раніше Асоціацією, впровадження стимулюючої рентної плати за єдиною ставкою 12% на видобування газу з нових свердловин, буріння яких розпочнеться після 1 січня 2017 року не матиме негативного впливу на дохідну частину бюджету 2017 року, оскільки стимулююча ставка ренти буде застосовуватись лише для нових свердловин. Ця ініціатива є компромісним втіленням канадського досвіду по зменшенню податкового навантаження у нафтогазовій галузі у боротьбі за інвестиції та технології у еру низьких цін на вуглеводні.
 
Впровадження даної ініціативи дозволить за чотири роки залучити в галузь понад 1 млрд дол.США нових інвестицій, що забезпечить нарощення видобутку на 35% роки вже у 2020 році, та призведе до сплати 14 млрд. грн додаткових податків і створить близько 16тис. нових високооплачуваних робочих місць.
 
Нагадуємо, що згідно незалежного експертного дослідження компанії Deloitte, податкове навантаження на газовидобуток в Україні перевищує середньоєвропейський рівень більше ніж удвічі. Це означає, що зберігаючи наявний податковий режим, Україна безапеляційно програє у боротьбі за міжнародний інвестиційний капітал. У той же час, саме збільшення внутрішніх та зовнішніх інвестицій в нові проекти, буріння нових свердловин, як на діючих, так і на нових родовищах, залучення сучасних технологій має стати основною рушійною силою, що призведе до зростання видобутку газу. Прийняття законопроекту №5132, в частині введення стимулюючої рентної ставки, стане першим каменем у фундаменті взаємовідносин, що базуються на довірі та впевненості між Україною та інвесторами, як вітчизняними так і закордонними.