2007-05-16

Аргентинських фахівців у галузі геологорозвідки підготують в Івано-Франківську

Днями відбувся візит делегації Івано-Франківської області на чолі з головою обласної ради Ігорем Олійником до Аргентинської Республіки. Під час візиту відбулася ціла низка зустрічей, під час яких сторони дійшли згоди щодо можливої співпраці в кількох цікавих проектах.

Наприклад, розглядалася можливість підготовки в Україні спеціалістів для нафтової і газової промисловості провінції Сальта, в зв'язку з нестачею фахівців у галузі геологорозвідки та будівництва газо- і нафтопроводів. Аргентинці також виявили зацікавленість в обміні інформацією та технологіями у збереженні й розвитку лісового господарства (технології пришвидшеного вирощування деревини).

За результатами переговорів пана Олійника з губернатором провінції Сальта Х. К. Ромеро було підписано протокол про наміри щодо співробітництва між Івано-Франківською областю та провінцією Сальта. Наступним кроком стане укладення, під час візиту делегації уряду Сальти до України, міжрегіональної угоди про співробітництво, яка визначить параметри розбудови стосунків. Зокрема, українська сторона зацікавлена в аргентинській агроіндустріальній продукції в обмін на експорт сучасних технологій газо- та нафтовидобутку, в хімічній та нафтохімічній промисловості. Також можливим було б використання агровиробництва в розробці альтернативних та екологічно чистіших енергоносіїв - біодизельного палива та етанолу. В тому числі залученні аргентинських інвестицій у вирощування ріпаку як основи для виробництва біопалива.

Під час візиту також було підписано угоду про співробітництво між Прикарпатським національним університетом імені В. Стефаника та Католицьким університетом провінції Сальта.

А ще прикарпатці побували у світлиці тамтешньої "Просвіти", почули українські пісні, повідомляє наш кореспондент Дарина Назарчук. "В Аргентині українська діаспора, що становить близько мільйона осіб, не має підтримки з боку своєї батьківщини". Таким враженням поділився з журналістами пан Олійник. "Усі країни виділяють бюджетні кошти для співпраці зі своєю діаспорою, - зауважив Ігор Мирославович. - Цього року ці кошти у бюджеті не виділено". Рідкісними гостями діаспори є й представники України. Останнім, з ким зустрічалися емігранти, був Іван Драч. І було це десь 12 років тому.