2005-03-23

70% очисних споруд потребують ремонту

До Міжнародного дня води, який у всьому світі відзначають 22 березня, в ЛНУ ім. Івана Франка вчора організували “круглий стіл” за участю провідних фахівців – членів Українського товариства охорони природи, представників державних установ і відомств.

Учасники заходу констатували, що ситуація зі збереження та доцільного використання водних ресурсів на Львівщині – незадовільна.

Першочергове питання, яке потребує вирішення, – загроза затоплень. У 60-х роках минулого століття для захисту від повеней розпочали будувати захисні споруди. Але річкові дамби споруджували безсистемно, тому вони не виконують своїх функцій сповна. Крім природних чинників, на підтоплення земель впливає техногенна діяльність. Зокрема просідають території над шахтовими виробітками Львівсько-Волинського вугільного басейну.

Другою важливою проблемою є забруднення поверхневих і підземних вод. Це насамперед пов’язано зі зношенням очисних споруд і відсутністю коштів на їх будівництво, ремонт і реконструкцію. Наприклад, через дощову каналізацію Львова до критичної межі забруднюється верхів’я річок Зубри та Верещиці. На Львівщині в 14 містах і селищах міського типу відсутні каналізаційно-очисні системи. Реконструкції та ремонту потребують понад 70% таких споруд.

Не вирішено також проблеми утилізації побутових відходів: ще й нині до поверхневих і ґрунтових вод потрапляє велика кількість отрути та міндобрив, які використовують у сільському господарстві.

Незадовільною є і якість питної води на Львівщині. У цивілізованих державах уже давно відмовилися від хлорування, бо навіть незначна кількість хлору в питній воді може призвести до багатьох хвороб. Альтернативним є озонування, інші сучасні методи. А на наших теренах хлор залишається чи не єдиним засобом очищення води, яку ми змушені споживати.