2011-04-01

30-та Генеральна Асамблея Асоціації геологічних служб Європи

29-30 березня 2011 р. у м. Брюссель відбулась 30-та Генеральна Асамблея Асоціації геологічних служб Європи (АГСЄ). у роботі якої взяла участь делегація ДСГНУ у складі: Л.М.Гончарук – перший заступник Голови ДСГНУ, С.В.Гошовський – директор УкрДГРІ, Б.І.Малюк – зав.відділом УкрДГРІ. Окрім роботи пленарних засідань, під час цієї Генасамблеї було також організовано офіційних прийом з нагоди 40-річчя заснування АГСЄ.

Перший заступник Голови ДСГНУ Л.М.Гончарук зустрівся з Президентом АГСЄ М.Комачем та Генеральним Секретарем АГСЄ Л.Демікелі та обговорив перспективи подальшого співробітництва ДСГНУ з АГСЄ, ролі ДСГНУ у налагодженні співробітництва між геологічними службами країн Європейського Союзу та інших країн, які не входять до складу ЄС. У розмові Л.М.Гончарук наголосив на необхідності більш ширшого використання потенціалу ДСГНУ на тлі різноманітних проектів, які виконують та започатковують геологічні служби Європи за ініціативи та підтримки АГСЄ. У свою чергу, Л.Демікелі закликав ДСГНУ до більш активної участі у складі експертних груп АГСЄ з метою залучення українських фахівців до розробки актуальних питань геохімії, гідрогеології, екології, систематизації просторової геологічної інформації, мінеральних ресурсів, енергетичної сировини, захоронення вуглекислоти.

Делегація ДСГНУ також провела робочі зустрічі з директорами та контактними особами геологічних служб Австрії (П.Сейферт), Великобританії (Д.Ладден), Данії (Д.Фредерісія), Іспанії (М.Регейро), Німеччини (Х.Кюмпель), Норвегії (М.Смелрор), Польщі (Є.Навроцький), Словаччини (Б.Зех), Франції (Ж.Варе). У ході обговорення питань, які становлять обопільний інтерес, українська делегація наголошувала на необхідності налагодження не лише суто науково-технічного співробітництва, але й використання встановлених взаємовигідних зв’язкові між геологічними службами для широкого інформування компаній видобувного сектору відповідних країн про потенціал України та сприяння розширенню інвестицій у розвиток мінерально-сировинної бази України з боку провідних видобувних компаній Європи. Досягнуто домовленості щодо підготовки угод про співробітництво з геологічними службами Іспанії та Словаччини. Л.М.Гончарук наголосив, що одним із заходів інвестиційного спрямування у співробітництві між геологічними службами країн Європи може стати семінар за програмою Єврокомісії ТАІЕХ «Роль державного і приватного секторів в управлінні мінеральними ресурсами у країнах Європейського Союзу», який має відбутися 19-20 травня 2011 р. в Україні, м. Києві, у приміщенні ДСГНУ, за участю доповідачів з країн ЄС (серед яких троє – директори геологічних служб Німеччини, Норвегії та Фінляндії).

На пленарному засіданні Л.М.Гончарук виступив із доповіддю про стан підготовки до геологічної екскурсії, яка відбудеться в Україні 22-24 вересня 2011 р. в рамках 31-ї Генасамблеї АГСЄ та запросив директорів і контактних осіб геологічних служб Європи до участі в екскурсії, яка має продемонструвати основні риси геологічної будови та інвестиційні можливості України.

Л.М.Гончарук також передав Президенту АГСЄ М.Комачу привітання від першого заступника Міністра екології та природних ресурсів України Д.Д.Мормуля з нагоди 40-річчя заснування АГСЄ та вручив йому поздоровлення, оформлену у настінну рамку для розміщення у офісі АГСЄ у Брюсселі.

Державна служба геології та надр України