ТАБЛИЦЯ РЕЗУЛЬТАТІВ МОНІТОРИНГУ

законопроектів з компетенції Міністерства охорони навколишнього природного середовища України

за період з 1 січня по 26 квітня 2006 р. (по закінченню дев’ятої сесії Верховної Ради України четвертого скликання)

 

 

Підготовлено Відділом  взаємодії з Верховною Радою України,

зв’язків з громадськістю та взаємодії із

засобами масової інформації

(Яременко Л.П., Мусієнко М.А.)

 

№ з/п

Реєстр. номер, суб’єкт ініціати-ви

Назва проекту законодавчого акту

Посадова особа Мінприроди, яка включена до складу супровідної групи, відповідаль-ний структурний підрозділ Мінприроди

Коротка інформація щодо стану справ за період з 1 січня по 26 квітня 2006 р. (по закінченню дев’ятої сесії Верховної Ради України четвертого скликання)

 

ЗАКОНОПРОЕКТИ, ПО ЯКИХ ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРИЙНЯЛА РІШЕННЯ ( ЗА ХРОНОЛОГІЄЮ )

1.

7671,Д

Проект Закону про внесення зміни до статті 22 Закону України "Про нафту і газ" щодо встановлення вимог до користування надрами в межах континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони України, проект н.д. П.Симоненка

Перший заступник Міністра

Лизун С.О.

 

Голова ДГС Гурський Д.С.

Прийняття законопроекту унеможливить затримку суб'єктами господарювання недержавного сектору економіки освоєння ресурсів континентального шельфу України та дозволить сконцентрувати зусилля держави для розробки вуглеводневих ресурсів Чорного й Азовського морів.

На пленарному засіданні VIII сесії Верховною Радою України від 17.01.06р. проект закону було відхилено.

3.

2419, У

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення у відповідність діючих законодавчих актів у сфері ліцензування),

Проект КМУ

Перший заступник Міністра

Лизун С.О.

 

Голова ДГС Гурський Д.С.

 

Голова ДСГКК

Соса Р.І.

Метою прийняття цього проекту Закону є приведення у відповідність (кодифікація) діючих законодавчих актів у сфері ліцензування, у  зв’язку  з   прийняттям   Закону   України   "Про   ліцензування певних    видів    господарської    діяльності". 

Впорядкування законодавчих актів, що регулюють сферу ліцензування господарської діяльності, дозволить створити єдину уніфіковану прозору процедуру ліцензування видів господарської діяльності, скасувати цілий ряд суперечностей, а також правових колізій, які містять законодавчі акти у сфері ліцензування, і тим самим зменшити правові бар’єри при ліцензуванні господарської діяльності.

На пленарному засіданні Верховної Ради України від 19.01.2006р. законопроект було прийнято.

Закон  вiд 19.01.2006  № 3370-IV

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення їх у відповідність із законодавчими актами України у сфері ліцензування

4.

7618,Д

Проект Закону про внесення змін до статті 9 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (щодо видобування корисних копалин),

проект н.д. Соломатіна Ю.П.

Перший заступник Міністра

Лизун С.О.

 

Голова ДГС Гурський Д.С.

Внесення змін до статті 9 Закону України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності” пропонувалося з метою здійснення державного контролю за охороною та використанням надр, запобіганню втрат мінеральних і природних ресурсів при видобуванні корисних копалин з запасами, які оцінені як промислові, мають загальнодержавне значення та становлять Державний фонд родовищ корисних копалин.

На пленарному засіданні Верховної Ради України законопроект супроводжував перший заступник Міністра  охорони навколишнього природного середовища Лизун С.О.  та Голова Державної геологічної служби Гурський Д.С.

На засіданні Верховної Ради України від 7.02.2006 року проект закону прийнято.

Закон  вiд 07.02.2006  № 3396-IV

Про внесення зміни до статті 9 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності"

7.

1166, У

Про проект Закону про затвердження Загальнодержавної програми розвитку мінерально сировинної бази України на період до 2010 року,

Проект КМУ

Перший заступник Міністра

Лизун С.О.

 

Голова ДГС Гурський Д.С.

 

Нач-к управл.

ДзідзінськийА.А.

Законопроект „Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку мінерально сировинної бази України на період до 2010 року” було направлено Кабінетом Міністрів України до Верховної Ради України і зареєстровано  за номером 1166.

Основним розробником цього законопроекту є Державна геологічна служба Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.

Програма спрямована на розвиток пріоритетних напрямів геологічних досліджень з метою забезпечення господарства України гостродефіцитними видами власної мінеральної сировини.

Постановою Верховної Ради України було 21 червня 2003 р. законопроект був прийнятий за основу.

Законопроект „Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку мінерально сировинної бази України на період до 2010 року” був розглянутий на дев’ятої сесії Верховної Ради України четвертого скликання у другому читанні 22 лютого 2006 року і був прийнятий в цілому. Законопроект на пленарному засіданні супроводжував Голова Державної геологічної служби Гурський Д.С.

Закон, Програма  вiд 22.02.2006 

№ 3458-IV. Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2010 року. Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2007 року.

8.

4536, Д

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення законодавства в нафтогазовій сфері,

н.д. О. Третьяков

Перший заступник Міністра

Лизун С.О.

 

Голова ДГС Гурський Д.С.

Прийняття зазначених змін до Кодексу України  про адміністративні  правопорушення  підвищить   відповідальність посадових осіб суб'єктів господарської діяльності, які працюють у нафтогазовій галузі та громадян, що допустили правопорушення, сприятиме безпечній життєдіяльності населення та експлуатаційного персоналу нафтогазової галузі, усуне прогалини в законодавстві щодо адміністративної відповідальності за правопорушення в нафтогазовій галузі.

На пленарному засіданні дев’ятої сесії Верховної Ради України

22.02.2006 р. проект закону відхилено у другому читанні.

9.

4451, Д

Проект Закону про газ (метан) вугільних родовищ ,

проект н.д. Л. Байсарова

Перший заступник Міністра

Лизун С.О.

 

Голова ДГС Гурський Д.С.

Законопроект повинен вирішити проблемні питання, пов¢язані із здійсненням діяльності з вилучення, видобування та використання газу (метану) вугільних родовищ, створити для цього належне правове поле та сприятливі умови для залучення інвестицій у цю сферу.

Мінприроди пропонувало КМУ підтримати даний законопроект.

На пленарному засіданні восьмої сесії ВРУ четвертого скликання 15.12.2005р. законопроект прийнято за основу.

На пленарному засіданні дев’ятої сесії Верховної Ради України

23.02.2006 р. розгляд законопроекту було перенесено.

11.

4508,У*

 

Проект Закону про Національний екологічний фонд ,

проект КМУ

Перший заступник Міністра

Лизун С.О.

 

Дир-р департ.

Сасюк М.М.

 

 

Законопроект „Про національний екологічний фонд” було направлено Кабінетом Міністрів України до Верховної Ради України і зареєстровано  за номером 4508. Основним розробником законопроекту є Мінприроди.

Для забезпечення достатнього виконання заходів екологічних програм, насамперед загальнодержавних і державних, законопроектом пропонується залучення коштів до Національного екологічного фонду із додаткових джерел таких як, платежі за користування надрами загальнодержавного значення, збору за спеціальне використання лісових ресурсів державного значення, збору за спец.водокористування.  Пропонується прийняти новий порядок збору і розподілу коштів від сплати за забруднення навколишнього природного середовища. Запропонований проект Національного екологічного фонду передбачає дотримання чітких і недвозначних операційних процедур по вибору проектів для фінансування, особливо заходів затверджених програм, достатній, прозорий, надійний фінансовий контроль, здійснення парламентського та громадського контролю.

Законопроектом  про Національний екологічний фонд передбачено:

-   реформування існуючої структури екологічних фондів  в єдину, цілісну, керовану і підзвітну державну установу;

-   надання Фонду і його відділенням статусу юридичної особи;

-   виведення надходжень і видатків Фонду зі складу Державного бюджету;

-   надання права Фонду фінансової підтримки природоохоронної діяльності, надання коштів на зворотній основі.

Крім того передбачається на законодавчому рівні затвердити, як додатки до Закону, нормативи платежів за використання надр, за забруднення навколишнього природного середовища, перелік робіт, які є природоохоронними, нормативи платежів за спеціальне водокористування.   Законопроект запропоновано включити до переліку законопроектів, які потребують невідкладного та першочергового розгляду Верховною Радою України (листи Мінприроди від 26.08.2005 № 8191-к/10-2 та від 30.08.2005 р. № 8271-к/10-2).

Законопроект був прийнятий за основу у першому читанні на пленарному засіданні Верховної Ради України 25.06.2004 р.

Комітету Верховної Ради України з питань екополітики було доручено доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень та пропозицій суб’єктів законодавчої ініціативи та внести його на розгляд ВР України у другому читанні(постанова ВРУ від 25 червня 2004 р. № 1896-ІV).

09.11.2004 р. Комітет Верховної Ради України з питань екополітики прийняв рішення про передчасність розгляду даного законопроекту і запропонував підготувати альтернативний законопроект.

На пленарному засіданні дев’ятої сесії Верховної Ради України четвертого скликання 23.02.2006 р. проект закону у другому читанні відхилено.

14.

8022,У

Проект Закону про внесення змін до Водного кодексу України,

проект КМУ

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Дир-р департ

Мовчан Я.І.

Нач. управ. Закорчевна Н.Б.

Метою прийняття законопроекту є приведення окремих положень Водного кодексу України відповідно до Конституції України та інших законодавчих актів.

Реалізація положень законопроекту дозволить привести Водний кодекс України відповідно Земельного кодексу України щодо питань використання водних об'єктів та земель водного фонду, надання водних об’єктів у користування на умовах оренди, чітко визначить компетенцію спеціально уповноважених органів виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища, екологічної безпеки, заповідної справи, а також гідрометеорологічної діяльності та з питань водного господарства у галузі управління і контролю за використанням і охороною вод та відтворенням водних ресурсів, уточнить обов’язки водокористувачів.

Прийняття законопроекту дасть можливість спеціально уповноваженим органам забезпечити виконання покладених на них функцій щодо державного управління в галузі використання  і охорони вод та відтворення водних ресурсів у повному обсязі.

На пленарному засіданні восьмої сесії Верховною Радою України від 18.01.06р. було прийнято постанову (законопроект прийнято за основу).

На пленарному засіданні дев’ятої сесії Верховної Ради України четвертого скликання 16.03.2006 р. проект закону було відхилено.

16.

9013,Д

Проект Кодексу України про надра,

проект н.д. Г.Руденка

Перший заступник Міністра

Лизун С.О.

 

Голова ДГС Гурський Д.С.

Діючий Кодекс про надра, введений в дію постановою  Верховної Ради України від 27 липня 1994 р. за № 133, був створений в основному на нормативно-правовій базі, яка діяла на той час, і не враховував усіх особливостей  переходу  на  ринкові  відносини. Основний задум Кодексу полягає у створенні такого закону, який би відповідав вимогам ринкових перетворень в Україні і створював необхідні умови для відтворення мінерально-сировинної бази держави. Нова редакція  Кодексу містить правові та економічні основи комплексного раціонального використання і охорони надр, які забезпечують виконання таких основних завдань:

На пленарному засіданні дев’ятої сесії Верховної Ради України четвертого скликання 17.03.2006 р. проект закону було відхилено. Законопроект на пленарному засіданні супроводжував перший заступник Міністра Лизун С.О.

 

ЗАКОНОПРОЕКТИ, ЯКІ ЗНАХОДЯТЬСЯ НА ЕТАПІ РОЗГЛЯДУ ВЕРХОВНОЮ РАДОЮ УКРАЇНИ

 

18.

7362,Д

Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо врегулювання земельних відносин),

проект н.д. Голуба

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Перш. заст.

нач-ка

Стеценко М.П.

Законопроект відповідає інтересам держави у збереженні найбільш цінних природних комплексів, у покращенні раціонального використання та охорони природних ресурсів, у сталому розвитку господарства та інтеграції України в європейський простір. Мінприроди пропонує Уряду підтримати законопроект.

Законопроект було включено до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради четвертого скликання, але розглянуто так і не було.

20.

8225, Д

8225-1, Д

Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо вилучення (викупу) земельних ділянок для видобутку корисних копалин загальнодержавного значення),

 проект н.д. О.Салміна,

проект н.д. В.Альошина

Перший заступник Міністра

Лизун С.О.

 

Голова ДГС Гурський Д.С.

Проект Закону України “Про внесення змін до Земельного кодексу України” має на меті врегулювання процесу відведення земельних ділянок для добування корисних копалин загальнодержавного значення. Неврегульованість зазначеного питання в земельному законодавстві призвела до багатьох спірних і конфліктних ситуацій з питань відчуженні землі для добування корисних копалин загальнодержавного значення.

Законопроект було включено до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради четвертого скликання, але розглянуто так і не було.

28.

8029,У

Проект Закону „Про національний орган, відповідальний
за отримання або передачу одиниці величин скорочення викидів парникових газів”
,

проект КМУ

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Нач-к упр.

Моисєєнко В.М

 

Нач-к управління Горбунов В.С.

Законопроект „Про національний орган, відповідальний за отримання або передачу одиниці величин скорочення викидів парникових газів” було направлено Кабінетом Міністрів України до Верховної Ради України 19 серпня 2005 року і зареєстровано  за номером 8029.

Основним розробником цього законопроекту є Міністерство охорони навколишнього природного середовища України.

4 лютого 2004 року Верховна Рада України ратифікувала Кіотський протокол до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

 16 лютого 2005 р. Кіотський протокол вступив набув чинності.

Ратифікація Україною Кіотського протоколу розкрила можливості отримання закордонних інвестицій в екологічно чисті технології і, зокрема, в енергетичний сектор, технологічні об’єкти якого найбільше викидають парникових газів.

Проте, для того, щоб отримати право на застосування механізмів Кіотського протоколу, необхідно виконати низьку передумов, визначених рішеннями сьомої Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, зокрема:

- створити інфраструктуру для забезпечення реалізації проектів у рамках механізму спільного впровадження;

- розробити та затвердити нормативно-правові акти з реєстрації, схвалення, верифікації та супроводження проектів спільного впровадження, а також реєстрації та супроводження передачі (продажу) дозволів на викиди.

Метою прийняття акту є визначення національного органу відповідального за отримання або передачу будь-якій іншій Стороні одиниць скорочення антропогенних викидів із джерел або одиниць абсорбції поглиначами парникових газів у будь-якому секторі економіки та здійснення торгових операцій з ними, а також створення інфраструктури для забезпечення реалізації проектів у рамках механізму спільного впровадження та здійснення торгових операцій з одиницями дозволів на антропогенні викиди парникових газів.

Прийняття законопроекту відкриє можливості отримання Україною нових інвестицій для впровадження екологічно чистих технологій через проекти спільного впровадження згідно з механізмами Кіотського протоколу. За оцінками міжнародних науково-дослідних установ Україна має можливість шляхом здійснення проектів спільного впровадження залучити в Україну до 2012 р. 400 - 500 млн. доларів США інвестицій.

Законопроект запропоновано включити до переліку законопроектів, які потребують невідкладного та першочергового розгляду Верховною Радою України (листи Мінприроди від 26.08.2005 № 8191-к/10-2 та від 30.08.2005 р. № 8271-к/10-2).

30.

5170, Д

Проект Екологічного кодексу України,

проект н.д. Г. Руденка

 Заступник Міністра Гриценко А.В.

Нач-к упр.

Роменський Д.В.

 

Необхідність розробки й прийняття Екологічного кодексу України обумовлена потребою у подальшій систематизації екологічного законодавства, позбавленні його застарілих еколого-правових норм, усуненні прогалин у законодавчому регулюванні охорони довкілля, забезпеченні взаємоузгодженого  врегулювання різних напрямків природоохоронної діяльності, упорядкуванні застосування еколого-правової термінології. Завданням цього акта є й забезпечення гармонізації екологічного законодавства  з нормами міжнародно-правових документів.  Указом Президента України “Про затвердження Стратегії інтеграції України до Європейського Союзу” визнано співробітництво у галузі охорони довкілля одним  з основних напрямів указаної інтеграції.

Мінприроди пропонувало КМУ не підтримувати даний законопроект, оскільки він не забезпечує кодифікацію екологічного законодавства України і не створює організаційно-правового механізму управління в галузі охорони навколишнього природного середовища, не враховує сучасний стан та розвиток екологічного права, а також не ліквідовує неузгодженості окремих правових норм в галузі екології, розміщених в інших законах.

Законопроект було включено до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради четвертого скликання, але розглянуто не було.

31.

 7159, Д

Про проект Закону про внесення доповнення до статті 4 Декрету КМУ «Про Державне мито» (щодо доступу громадян до правосуддя з питань, що стосуються довкілля),

проект н.д. В. Олуйка та ін.

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Нач-к управ.

Роменський Д.В.

Законопроект розроблено з метою активізації реалізаційних процесів в еколого-правовій сфері шляхом створення умов для здійснення громадянами конституційного права на відшкодування шкоди, завданої порушенням права на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

Розглянуто на засіданні комітету ВР з екополітики 18.05.2005р.

Законопроект було включено до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради четвертого скликання, але розглянуто не було.

34.

7018, Д

Проект Закону про внесення змін до Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища”(щодо використання коштів збору за забруднення),

проект н.д. С. Матвієнкова, В.Бойка

Перший заступник Міністра

Лизун С.О.

 

Дир-р департ

Сасюк М.М.

 

Основна мета зазначеного законопроекту забезпечити виконання підприємствами ефективних технічних заходів для попередження, усунення та зменшення впливу забруднення довкілля. Законопроект направлений на підтримку процесу економічного відродження основних галузей економіки держави, який склався останніми роками.

Розгляд на засіданні Комітету з питань промислової політики і підприємництва 15.03.05р. перенесено.

Розгляд на засіданні Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки 16.03.05р. перенесено.

На засіданні Комітету з питань екополітики 16.03.2005р. доручено н.д. С.Матвієнкову, В.Бойко узгодити питання з Мінприроди.

Мінприроди пропонує КМУ законопроект не підтримувати, оскільки він не відповідає чинному законодавству.

На засіданні Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки 06.04.2005р. запропоновано прийняти законопроект у першому читанні врахувавши пропозиції Мінприроди.

На засіданні Комітету ВРУ з питань екополітики 07.06.2005р. прийнято рішення про не підтримку Комітетом зазначеного законопроекту.

Законопроект було включено до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради четвертого скликання, але розглянуто не було.

38.

7419, Д

Проект Закону про внесення змін до Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища” (щодо порядку виділення коштів з державного фонду охорони),

проект н.д. О. Зі міного

Перший заступник Міністра

Лизун С.О.

 

Дир-р департ.

Сасюк М.М.

 

 

 

Основна мета проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України  “Про охорону навколишнього природного середовища” стимулювання виконання підприємствами ефективних екологічно-технічних заходів для попередження, усунення та зменшення шкідливого впливу та  забруднення довкілля.   Законопроект направлений на підтримку процесу економічного відродження та стимулювання розвитку основних галузей промисловості держави.

На засіданні Комітету з питань екополітики 22.06.05р. запропоновано законопроект відхилити.

Законопроект було включено до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради четвертого скликання, але розглянуто не було.

39.

7128, Д

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо контролю за дотриманням природоохоронних статей Кодексу),

проект н.д. О. Голуба

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Нач-к ДЕІ

Костров М.М.

Законопроект було включено до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради четвертого скликання.

Законопроект включено до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради четвертого скликання.

Даний Закон дозволяє вдосконалити контроль за дотриманням природоохоронних статей Кодексу та природоохоронних законів взагалі, розширити повноваження державних природоохоронних установ та природоохоронної громадськості в галузі охорони природи.

Мінприроди пропонує КМУ не підтримувати даний законопроект, оскільки він суперечить вимогам Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища” в частині визначення повноважень щодо здійснення державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища та Лісового кодексу України щодо функцій контролю за охороною та захистом лісів, у разі забруднення або засмічення відходами, також вимогам ст.39 Закону України „Про мисливське господарство та полювання” та ст.61 Закону України „Про природно-заповідний фонд” в частині визначення повноважень щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення.

 Розглянуто на засіданні комітету ВРУ з екополітики 20.04.2005р.

Законопроект було включено до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради четвертого скликання.

 На сесії Верховної Ради четвертого скликання Постановою ВРУ від  11.05.2005р. законопроект був  прийнятий за основу.

40.

7022, Д

Проект Закону про внесення змін до Закону України „Про природно-заповідний фонд України” (щодо державного реєстру території дикої природи),

проект н.д. О. Голуба

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Перш.заст.

нач-к ДСЗС

Стеценко М.П.

Ціль даного Законопроекту – поліпшення державної охорони природних територій, на яких збереглися практично не порушені людською діяльністю природні екосистеми або їх частки (Державний реєстр територій дикої природи, заказники дикої природи) або мають значне культове та духовне значення (культові пам’ятки природи). Завданнями Законопроекту є створення спеціального державного реєстру територій дикої природи, незалежно від того, входять ці території до складу природно-заповідного фонду України або не входять до нього, впровадження нових категорій заказників та пам’яток природи.

Мінприроди пропонує КМУ не підтримувати законопроект.

На засіданні Комітету з питань культури і духовності 16.03.2005р. було запропоновано повернути законопроект на доопрацювання.

На засіданні Комітету ВРУ з екополітики 15.06.05р. запропоновано законопроект підтримати лише в частині державного реєстру дикої природи.

Законопроект було включено до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради четвертого скликання, але розглянуто не було.

44.

4344,Д

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції" (щодо видобутих корисних копалин) (друге читання),

проект н.д. І. Шкірі та ін.

Перший заступник Міністра

Лизун С.О.

 

Голова ДГС Гурський Д.С.

Цей проект підготовлено з метою забезпечення сприятливого клімату для залучення інвестицій  в галузь видобутку корисних копалин на Україні, насамперед нафти та газу, та усунення  протиріч, які виникають під час передачі інвестором частини видобутих корисних копалин у власність держави замість нарахування та сплати інвестором  податкових зобов’язань в  грошовій або натуральній формі.

Мінприроди пропонувало КМУ не підтримувати законопроект і пропонує зняти його з подальшої розробки.

Законопроект було включено до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради четвертого скликання, але розглянуто не було.

47.

2605,У

Проект Закону про внутрішні води, територіальне море та прилеглу зону України (друге читання),

проект КМУ

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Дир-р департ

Мовчан Я.І.

Законопроект „Про внутрішні води, територіальне море та прилеглу зону України” було направлено Кабінетом Міністрів України зареєстровано у Верховній Раді України за номером 2605.

Основним розробником цього законопроекту є Міністерство охорони навколишнього природного середовища України.

Відповідно до положень Конвенції ООН по морському праву 1982 року Україна повинна прийняти закон, що встановлює статус і правовий режим внутрішніх вод, територіального моря та прилеглої зони України, включаючи права України в її внутрішніх водах, територіальному морі та прилеглій зоні, а також порядок їх здійснення згідно з Конституцією України, загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права, міжнародними договорами і законами України.

Метою поданого законопроекту є законодавче визначення статусу та правового режиму внутрішніх вод, територіального моря та прилеглої зони України, забезпечення охорони державного кордону України та захист навколишнього середовища.

На сесії Верховної Ради України четвертого скликання Постановою Верховної Ради України 11 липня 2003 р. законопроект був прийнятий за основу.

Законопроект було включено до порядку денного восьмої сесії та дев’ятої сесій Верховної Ради четвертого скликання, але розглянуто не було.

50.

6291, У

 Проект закону про затвердження Загальнодержавної програми укріплення берегів водних об’єктів і узбережжя морів та їх інженерного захисту,

проект КМУ

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Дир-р департ

Мовчан Я.І.

Мета Програми полягає у створенні безпечних еколого-інженерно-геологічних умов та зниженні ризику виникнення надзвичайних ситуацій в межах берегових територій, забезпеченні їх стабілізації шляхом впровадження комплексу узгоджених і взаємопов'язаних природоохоронних, правових, економічних, організаційно-технічних та інших заходів.

Законопроект знаходиться на розгляді в Комітетах Верховної Ради України.

53.

5468, У

 

Проект Закону про внесення змін до статей 84 та 146 до Земельного кодексу України (щодо земель із запасами корисних копалин),

 проект КМУ

 

Дир-р департ Сасюк М.М

Внесення запропонованих змін до статей 84 та 146 Земельного кодексу України має сприяти захисту інтересів держави при користуванні земельними ділянками, на яких розташовані розвідані родовища корисних копалин загальнодержавного значення.

Законопроект знаходиться на розгляді в комітетах Верховної Ради України.

 

55.

5669, Д

Про внесення змін до Водного кодексу України з метою узгодження питань, пов’язаних з регулюванням прибережних захисних смуг,

проект н.д. В. Кирилова

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Дир-р департ

Мовчан Я.І.

Законопроект знаходиться на розгляді в комітетах Верховної Ради України.

Метою даного законопроекту є зміна ст. 88 Водного та ст. 60 Земельного кодексів стосовно регулювання питання щодо визначення ширини прибережних захисних смуг для створення безпечних еколо-геологічних умов та зниження ризику виникнення надзвичайних ситуацій у межах прибережних територій.

На пленарних засіданнях ВР України 04.03.2005 та 15.03.2005р. законопроект було перенесено.

Позиція Міністерства: законопроект не підтримується.

58.

5163, Д

Проект Закону про внесення змін до Закону України „Про нафту і газ” (щодо видачі спеціальних дозволів на користування надрами),

проект н.д. Г. Руденка

Перший заступник Міністра

Лизун С.О.

 

Голова ДГС Гурський Д.С.

Законопроект знаходиться на розгляді в комітетах Верховної Ради України.

Основною метою проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про нафту і газ” є забезпечення дотримання належного рівня екологічної безпеки, фінансової дисципліни, посилення відповідальності надрокористувачів за виконання умов угод щодо користування надрами.

На засіданні Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу , ядерної політики та ядерної безпеки 16.03.2005р. розгляд законопроекту перенесено.

На засіданні Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу ядерної політики та ядерної безпеки 06.04.2005р. запропоновано законопроект доопрацювати з врахуванням вимог НАК „Нафтогазу” України.

59.

7671,Д

Проект Закону про внесення зміни до статті 22 Закону України “Про нафту і газ” щодо встановлення вимог до користування надрами в межах континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони України, проект н.д. П. Симоненко та ін.

 

Перший заступник Міністра

Лизун С.О.

 

Голова ДГС Гурський Д.С.

Законопроект знаходиться на розгляді в комітетах Верховної Ради України.

Законопроект розроблено з метою ефективного і раціонального використання надр суб'єктами державного сектору економіки. Цієї мети пропонується досягти шляхом встановлення обмеження на користування надрами в межах континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони України суб'єктами господарювання, частка держави у статутних фондів яких становить менш ніж 40 відсотків.

Головне науково-експертне управління вважає, що така пропозиція не є достатньо обгрунтованою і прийнятною (прийняття зазначеної норми не узгоджується із частиною 3 ст.42 Конституції України, за якою держава, зокрема, забезпечує захист конкуренції у підприємницької діяльності та не допускає неправомірне її обмеження).

63.

1046-1,Д

Проект Закону України про екологічне страхування ,

проект н.д. Г. Руденка

 

Дир-р департ

Сасюк М.М.

 

Нач-к. відділу Пилипчук М.О.

Законопроект знаходиться на розгляді в комітетах Верховної Ради України.

Прийняття законопроекту сприятиме залученню коштів страхового ринку для фінансування природоохоронної діяльності в Україні.

Міністерством підготовлено узгоджений позитивний висновок, що направлений до КМУ та Комітету ВРУ з питань фінансів та банківської діяльності листом від 22.04.2005 № 3193-к/22/2-2,3.

Законопроект включено до „Плану заходів щодо виконання у 2005 році Плану дій Україна – ЄС” затвердженого наказом Мінприроди від 13.05.2005 року № 169. Копію наказу направлено до до КМУ від 20.05.2005р. № 4151-к/11/2-2.

64.

3157, Д

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України в сфері охорони навколишнього природного середовища, забезпечення раціонального використання лісових ресурсів,

проект н.д. Ю. Горобця

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Дир-р департ

Мовчан Я.І.

Нач-к. управ. Тарасенко В.А.

Законопроект знаходиться на розгляді в комітетах Верховної Ради України.

Метою цього проекту Закону є:

1)      припинення безсистемних неконтрольованих масових рубок дерев цінних порід;

2)      заборона експорту необробленої деревини та неглибоко оброблених лісоматеріалів цінних твердолистяних порід, а також природних рослинних ресурсів, занесених до Червоної та Зелених книг України, видів рослин, що підлягають особливій охороні, без дозволу спеціально уповноваженого органу виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів;

3)      подолання негативних наслідків попередньої згубної економічної політики України як сировинного придатку Заходу та вжиття на законодавчому рівні заходів щодо забезпечення раціонального використання природних рослинних ресурсів;

4)      забезпечення завантаженості вітчизняних деревообробних та меблевих підприємств сировиною;

5)      встановлення кримінальної та адміністративної відповідальності у вигляді штрафів у розмірах, які були б співрозмірні з шкодою, заподіяною екології та економіці країни внаслідок незаконної порубки чи засмічення лісу.

На доручення К.М. України від 13.03.03 №13693 надано лист К.М. України від 03.04.03 №2884-к/19-2 щодо необхідності суттєвого доопрацювання даного законопроекту.

Комітет ВРУ з екополітики від 02.09.2003р. підготував подання про відхилення.

70.

6268, Д

Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблока цієї АЕС на екологічно безпечну систему” (щодо збереження податкових пільг),

проект н.д. М.Шершуна та ін.

Заступник Міністра

Яворська О.Г.

 

Дир-р департ.

Бережний Є.О.

 

 

 

Основною метою запропонованого законопроекту є законодавче забезпечення повної ліквідації негативних соціальних наслідків у місті Славутичі, пов’язаних із закриттям Чорнобильської АЕС, та сприяння ефективному функціонуванню спеціальної економічної зони “ Славутич”.

Прийнято постанову на пленарному засіданні Верховної Ради України 06.10.2005р. (законопроект прийнято за основу).

75.

8405, Д

Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про рослинний світ” (щодо покращення охорони рослинного світу),

проект н.д. О.Голуба

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Дир-р департ. Мовчан Я.І.

 

Нач-к. управ. Тарасенко В.А.

Даний законопроект спрямований на покращення охорони рослинного світу, на посилення державного та громадського контролю за діяльністю, яка може завдати шкоди рослинному світові, на приведення українського законодавства у відповідність до вимог міжнародного права.

 

ЗАКОНОПРОЕКТИ, ЯКІ ЗНАХОДЯТЬСЯ НА ЕТАПІ УЗГОДЖЕННЯ ІЗ ЗАЦІКАВЛЕНИМИ МІНІСТЕРСТВАМИ

ТА ПОДАННЯ ДО КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

77.

1046,У

 

Проект Закону України про екологічне страхування ,

проект КМУ

 

 

Дир-р департ

Сасюк М.М.

 

Нач-к. відділу Пилипчук М.О.

Відповідно до ст..6.2.11 Регламенту Верховної Ради України законопроект був повернутий Кабінетом Міністрів України як такий, що був внесений Урядом, який склав свої повноваження перед новообраним Президентом України. (КМУ від 08.02.2005 № 4038\0\1-05).

Після повернення законопроект (№ 1046,У)  направлений на узгодження з відповідними міністерствами і відомствами з подальшим повторним внесенням до КМУ.

За результатами аналізу зауважень та заперечень отриманих від зацікавлених міністерств і відомств, Мінприроди запропонувало зняти законопроект з повторного внесення на розгляд Уряду (лист до КМУ від 25.04.2005 № 3231-к/22/2-2).

Законопроект знято з повторного внесення на розгляд Уряду України (доручення КМУ від 12.05.2005р. № 4038\242\1-05).

Разом з тим, Мінприроди підготовлено узгоджений висновок до проекту Закону України „Про екологічне страхування”, внесеного народним депутатом України Руденком Г.Б. (реєстр. № 1046-1 від 03.12.2002 р.), щодо його підтримки.

 

78.

 

 

Проект Закону України про стратегію сталого розвитку України

 

Дир-р департ

Басюк М.М.

Законопроектом передбачено запровадження принципів сталого розвитку.

Законопроект включено до „Плану заходів щодо виконання у 2005 році Плану дій Україна – ЄС” затвердженого наказом Мінприроди від 13.05.2005 року № 169. Копію наказу направлено до КМУ від 20.05.2005р. № 4151-к/11/2-2.

Мінприроди направляло законопроект до Кабінету Міністрів України листом від 22.04.2005р. № 3224-к\11\1-2, але Секретаріат КМУ вимагав додаткового погодження з НАН України ( доручення КМУ від 19.05.2005р. № 12059/564/1-03).

Після додаткового узгодження (НАН, Держжитлокомунгосп) листом від 17.06.2005 р. № 5324-к/11/1-2 Мінприроди направило до Кабінету Міністрів України.

Законопроект запропоновано включити до переліку законопроектів, які потребують невідкладного та першочергового розгляду Верховною радою України (листи Мінприроди від 26.08.2005 № 8191-к/10-2 та від 30.08.2005 р. № 8271-к/10-2).

Дорученням Кабінету Міністрів України від 30.09.05 № 52603/0/1-05 законопроект було повернуто на доопрацювання.

Міністерством готується подання законопроекту до Мін’юсту на проведення правової експертизи.

Мінприроди листом від 24.03.06 № 2802-к/15/1-2 подало на розгляд Кабінету Міністрів законопроект "Про  Стратегію  сталого  розвитку України”

Віце-прем’єр-міністр України Ю. Мельник доручив Міністру охорони навколишнього природного середовища та Міністру економіки особисто спільно визначитися щодо відповідального за підготовку проекту Концепції Стратегію сталого розвитку та терміну подання її на розгляд Кабінету Міністрів України і про результати поінформувати до 10 квітня Кабінет Міністрів України (доручення від 29 березня 2006 р. № 5832/4/1-06). Доповідною запискою від 05.04.06 № 96/15/1-10 Директор Департаменту стратегічного планування, економіки природокористування та екологічного менеджменту М.Сасюк просив Міністра спільно з Міністром економіки України особисто розглянути та остаточно визначитися щодо відповідального за підготовку проекту Концепції Стратегію сталого розвитку та терміну подання її на розгляд Кабінету Міністрів України. Міністр з доповідною запискою погодився.

Проте, станом на 14 квітня 2006 року така зустріч Міністра охорони навколишнього природного середовища та Міністра економіки не відбулася.

 

79.

 

Проект Закону України про національну концепцію впровадження більш чистого виробництва

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Дир-р департ

Мовчан Я.І.

Законопроект передбачає створення в Україні ефективної системи щодо впровадження в промисловому секторі екологічно чистих та безпечних технологій.

Даний законопроект знаходиться на повторному погодженні з відповідними міністерствами і відомствами.

81.

 

Проект Закону України „Про ратифікацію Протоколу про збереження біорізноманіття та ландшафтів Чорного моря до Конвенції про захист Чорного моря від забруднення”

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Дир-р департ

Мовчан Я.І.

Нач-к відд.

Бонь О.В.

 

Даний законопроект знаходиться на узгодженні з відповідними міністерствами і відомствами та передбачає впровадження у законодавство України міжнародних норм до збереження біорізноманіття та ландшафтів Чорного моря. Довідка: Протокол про збереження біорізноманіття та ландшафтів Чорного моря до Конвенції про захист Чорного моря від забруднення” був підписаний 14.06.2002року в місті Софія під час зустрічі міністрів країн Чорноморського регіону.

Законопроект розробляється на виконання постанови ВРУ від 04.02.1994 р. №3939-12 “Про ратифікацію Конвенції про захист Чорного моря від забруднення”

та розпорядження КМУ від 22.04.2005. №117 “Про затвердження заходів щодо виконання у 2005 році Плану дій Україна – ЄС” (п.148).

Позиція Мінприроди: законопроект є пріоритетним для розгляду Верховною Радою України і таким що сприятиме інтеграції законодавства України у Європейське правове поле (Лист Мінприроди до Мін”юсту від 19.05.2005 № 4077-к/19/3-5 на окреме доручення КМУ від 10.05.2005 № 51366/0/1-05).

Законопроект включено до „Плану заходів щодо виконання у 2005 році Плану дій Україна – ЄС” затвердженого наказом Мінприроди від 13.05.2005 року № 169. Копію наказу направлено до КМУ від 20.05.2005р. № 4151-к/11/2-2.

Законопроект отримав позитивний висновок Мін”юсту (лист від 05.05.2005р. № 3598\19\3-5).

Мінприроди листом від 21.06.2005р. № 5450/19/3-5 направило матеріали щодо законопроекту до Міністерства закордонних справ України з метою забезпечення внесення у встановленому порядку на розгляд Президента України.

Про це було проінформовано Кабінет Міністрів України листом від 25.06.2005. № 5685-к/19/3-2 “Щодо стану розгляду законопроектів, супроводження яких у Верховній Раді України передбачено заходами щодо виконання у 2005 році Плану дій Україна-ЄС). Законопроект було запропоновано включити до переліку законопроектів, які потребують невідкладного та першочергового розгляду Верховною радою України (листи Мінприроди від 26.08.2005 № 8191-к/10-2 та від 30.08.2005 р. № 8271-к/10-2). МЗС листом від 27.10.2005 р. №72/14-612/1-3201 повернув законопроект для перевізування у зв’язку зі змінами у складі КМУ.

Мінприроди запропонувало законопроект включити до Орієнтовного плану законопроектної роботи Кабінету Міністрів України на 2006 рік (лист Мінприроди на адресу Мін’юсту від 29.11.2005р.).

Мінприроди листом від 08.02.2006 р. № 1208/22-4-2 направило до Кабінету Міністрів України узгоджений із центральними органами виконавчої влади законопроект.

82.

 

Проект Закону про затвердження Загальнодержавної програми екологічного оздоровлення басейну річки Сіверський Донець

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Нач-к управ.

Закорчевна Н.Б.

Законопроект передбачає відновлення і забезпечення сталого функціонування екосистеми р. Сіверський Донець, якісного водопостачання, екологічно безпечних умов проживання населення і господарської діяльності, захисту водних ресурсів від забруднення і виснаження, збереження ландшафтного та біологічного різноманіття.

Законопроект знаходиться на узгодженні з відповідними центральними органами виконавчої влади.

Мінприроди направлено лист до Кабінету Міністрів України від 29.06.05 № 5741-к/19/2-2 щодо перенесення терміну строку подання законопроекту до Кабінету Міністрів України з червня на вересень 2005 року.

Законопроект було включено до орієнтовного плану законопроектної роботи Кабінету Міністрів України на 2005 рік (пост. КМУ від 15.07.2005 № 591) термін подання до Кабінету Міністрів України – вересень 2005 року.

Мінприроди листом від 27.07.2002 № 6973-к/19/2-2 до Кабінету Міністрів України запропонувало перенести подання на розгляд і затвердження відповідним органам центральної виконавчої влади законопроекту на 1 квартал 2006 року. Але, відповідно до доручень Прем’єр-міністра України від 21.07.2005 № 35929/1/1-05 та Кабінету Міністрів України від 04.08.2005 № 36101/41/1-04 термін подання перенесено до 1 грудня 2005 року в установленому порядку.

Міністерством направлено лист від 17.11.2005 р. №11089/10-2 Прем’єр-міністру України Єханурову Ю.І. про виключення законопроекту із Орієнтовного плану законопроектної роботи Кабінету Міністрів України 2005 року. Згідно з дорученням Кабінету Міністрів України від 08.12.2005 р. № 35929/4/1-05 законопроект виключено з Орієнтовного плану законопроектної роботи КМУ на 2005 рік.

84.

 

Проект Закону про внесення змін до Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища” (щодо справляння збору за забруднення)

 

Дир-р департ

Сасюк М.М.

 

Законопроект знаходиться на узгодженні з відповідними міністерствами і відомствами.

Передбачає приведення у відповідність до вимог податкового законодавства норм, що регулюють справляння збору, розширення бази оподаткування збору і відповідно забезпечення збільшення надходжень до Державного та місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища.

На зауваження Мін’юсту назва законопроекту змінена на „Про внесення змін до деяких законів України”.

85.

 

Проект Закону „Про внесення змін до Закону України „Про природно-заповідний фонд України(щодо режиму територій та об’єктів, системи державного контролю та підвищення відповідальності за порушення)

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Нач-к ДСЗС

Іваненко І.Б.

Законопроект розроблявся на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 26.05.2005 № 26614/1/1-05 та від 16.11.2005 № 26614/1-05 до пункту 3 статті 2 Указу Президента України від 23.05.05 р. № 838 "Про заходи щодо дальшого розвитку природно-заповідної справи в Україні".

Законопроект передбачає удосконалення організації функціонування природних, біосферних заповідників, національних парків, регіональних ландшафтних парків, ботанічних садів, дендропарків, зоопарків та інших установ ПЗФ загальнодержавного значення – здійснення природоохоронних заходів, управління та координацію діяльності підрозділів служби державної охорони установ ПЗФ.

Після узгодження з центральними органами виконавчої влади та  отримання позитивного висновку Мін’юсту законопроект направлено до Кабінету Міністрів України (лист Мінприроди від 28.11.2005 р. № 11619-к/26-2).

86.

 

Проект Закону України „Про проекти спільного впровадження згідно Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату”

 

 

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Нач-к відділу

Кудін М.К.

 

Законопроект знаходиться на узгодженні з відповідними міністерствами і відомствами.

Даний законопроект розроблено на виконання окремого доручення Прем’єр-міністра України від 10.05.2005р. № 51357/0/1-05, щодо забезпечення виконання Україною зобов’язань передбачених Кіотським протоколом до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

87.

 

Проект Закону України

 „Про Державну програму проведення моніторингу навколишнього природного середовища”

Заступник

Міністра

Гриценко А.В.

 

Дир-р департ.

Тарасенко В.О.

 

 

Законопроект розробляється на виконання постанови Верховної Ради України від 20.02.03 р. № 565-IV “Про рекомендації парламентських слухань щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства в Україні” та розпорядження Кабінету Міністрів України від 31.12.04 р. № 992-р “Про схвалення Концепції Державної програми проведення моніторингу навколишнього природного середовища”.

Дорученням Кабінету Міністрів України від 18.10.05 р. № 54740/1/1-05 термін подання проекту Державної програми на розгляд Уряду було встановлено на 17.11.05 р. Законопроект знаходиться на узгодженні з відповідними центральними органами виконавчої влади.

Законопроект сприятиме поліпшенню стану навколишнього природного середовища, підтриманню екологічної рівноваги на території України, забезпеченню конституційного права людини на безпечне довкілля шляхом підвищення ефективності функціонування системи моніторингу.

В результаті реалізації Програми мають бути досягнуті:

-підвищення ефективності використання наявних організаційних структур суб’єктів системи моніторингу, засобів спостережень за станом довкілля та антропогенним впливом на нього;

-підвищення оперативності та якості інформаційного обслуговування центральних органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування для прийняття управлінських рішень в галузі охорони довкілля та раціонального природокористування;

-оптимізація затратного механізму забезпечення функціонування системи моніторингу;

-наближення відповідності інформації, яка отримується в результаті моніторингу до загальноєвропейських вимог;

-підвищення інформованості громадськості щодо стану навколишнього природного середовища України.

У зв’язку з необхідністю додаткового часу на урахування пропозицій суб’єктів моніторингу довкілля, а також на погодження документу в Міністерстві фінансів та Міністерстві юстиції, направлено лист до Кабінету Міністрів України щодо подовження терміну подання на розгляд Уряду проекту Державної програми до кінця 2005 року.

89.

 

Нова редакція Кодексу України про надра

Перш.заст.Мин.

Лизун С.О.

 

Голова ДГС Гурський Д.С.

Законопроект розробляється на виконання доручення КМУ від 27.10.2005 № 48345/3/1-05.

Законопроект розроблено з метою вдосконалення системи державного регулювання і управління у сфері користування надрами з метою посилення державного впливу при широкому впровадженні в галузі геології, використання та охорони надр ринкових механізмів, а також вирішення проблем пов’язаних з підходами до фінансового забезпечення робіт з ліквідації об’єктів гірничодобувних підприємств, статусом техногенних родовищ в Україні тощо.

Мінприроди 22.02.2006 р. внесло в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів проект нової редакції Кодексу України про надра.

На даний час, відповідно до доручення Кабінету Міністрів України від 05.04.2006 р. №13930/1/1-06, Мінприроди здійснюється детальний порівняльний аналіз проектів кодексів України про надра, розроблених Мінприроди та народним депутатом України Руденком Г.Б. (реєстраційний номер 9013 від 31.01.2006 р.), щодо доцільності подання Кабінетом Міністрів до Верховної Ради проекту Кодексу України про надра, розробленого Мінприроди.

90.

 

Проект Закону України “Про природні лікувальні ресурси, що належать до надр”

Перш.заст.Мин.

Лизун С.О.

 

Голова ДГС Гурський Д.С.

Законопроект розробляється на виконання завдань абзацу 6, підпункту 1, пункту 4 Постанови Верховної Ради України від 20.11.2003 р. № 1310 «Про стан дотримання вимог природоохоронного законодавства при здійсненні діяльності, пов’язаної з надрокористуванням в Україні», відповідно до плану заходів, спрямованих на виконання рекомендацій викладених у цій постанові, розробленого за дорученням Кабінету Міністрів України від 03.12.2003 р. № 77462, та згідно підпункту 2 пункту 364 Плану заходів щодо виконання у 2005 році Програми Кабінету Міністрів України «Назустріч людям», затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 06.05.2005 р. № 324.

Законопроектом передбачається визначення правових економічних та організаційних засад геологічного вивчення, використання і охорони природних лікувальних ресурсів, що належать до надр.

Законопроект направлено на узгодження до центральних органів виконавчої влади.

Але, оскільки на виконання рішення Урядового комітету промислової політики та паливно-енергетичного комплексу від 12.07.01 р. (протокол № 4), Мінприроди є розробником нової редакції Кодексу України про надра, яку допрацьовано згідно рішення Кабінету Міністрів України від 16.06.05 р. (протокол № 29), в зв’язку з цим, з урахування перспективи встановлення нових законодавчих норм щодо надрокористування в Україні, Державна геологічна служба вважає за недоцільне на даному етапі продовження розроблення проекту Закону України «Про природні лікувальні ресурси, що належать до надр».

Листом від 01.12.2005 р. № 11834-к/31-2 Мінприроди звернулося до Кабінету Міністрів з пропозицією щодо перенесення розроблення Закону України «Про природні лікувальні ресурси, що належать до надр» на термін після прийняття Верховною Радою України нової редакції Кодексу України про надра, як основоположного у сфері надрокористування в Україні. Кабінетом Міністрів України пропозицію Мінприроди було підтримано (доручення від 08.12.2005 р. № 48345/7/1-05).

91.

 

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України “Про нафту і газ”.

Перш.заст.Мин.

Лизун С.О.

 

Голова ДГС Гурський Д.С.

Законопроект розробляється на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 року № 29968/1/1-04 до Указу Президента України від 05.07.2004 року № 741.

Прийняття проекту закону дозволило б ефективно запобігати випадкам тривалого простоювання нафтогазоносних надр, а також незаконному видобуванню нафти і газу в кількості, яка перевищує мінімальні обсяги, необхідні для уточнення гірнічо-геологічних та технологічних параметрів родовища, підрахунку запасів нафти і газу. Це сприятиме, в цілому, більш раціональному використанню нафтогазоносних надр та додержання інтересів держави і надрокористувачів.

Законопроект було узгоджено з заінтересованими центральними органами виконавчої влади та направлено на розгляд Кабінетові Міністрів України.

На даний час розроблення законопроекту знято з контролю Секретаріатом Президента України, як такий, що втратив актуальність.

ЗНАХОДЯТЬСЯ НА ЕТАПІ РОЗРОБКИ МІНІСТЕРСТВОМ

92.

 

Проект Закону про прибережну смугу морів

 

 

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Дир-р департ

Мовчан Я.І.

Законопроект розробляється на виконання Закону України від 22.03.2001 р. №2333-IІІ “Про затвердження Загальнодержавної програми охорони та відтворення довкілля Азовського і Чорного морів”, Закону України від 21.09.2001 р. №1989-ІІІ “Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки”, пункту 354 постанови КМУ від 06.05.2005 р. №324 “Про заходи щодо виконання у 2005 році Програми діяльності Кабінету Міністрів України “Назустріч людям”.

Законопроект передбачає забезпечення інтегрованого управління прибережними смугами морів.

На стадії доопрацювання Мінприроди із врахуванням зауважень та пропозицій, висловлених на засіданні Міжвідомчої комісії з економічних питань Чорного і Азовського морів. Мінприроди запропонувало законопроект включити до Орієнтовного плану законопроектної роботи Кабінету Міністрів України на 2006 рік (лист Мінприроди на адресу Мін’юсту від 29.11.2005р.

Мінприроди України листом від 14.12.2005 № 12381/22/4-5 законопроект надіслано на розгляд центральним органам виконавчої влади, про що листом від 28.12.2005 № 13164/22/4-2 було проінформовано Кабінет Міністрів України. На даний час, Мінприроди доопрацьовує законопроект відповідно до зауважень та пропозицій отриманих від зацікавлених органів виконавчої влади. Законопроект також потребує доопрацювання у зв’язку урахуванням положень „Концепції Загальнодержавної програми розвитку заповідної справи на період до 2020 року”, яка схвалена розпорядженням від 08.02.2006 р. № 70-р.

Кабінет  Міністрів України додатково проінформовано листом Мін природи  13.03.06. №2398-К/22/4-2.

93.

 

Проект Закону про затвердження Загальнодержавної програми збереження біорізноманіття України на 2006 – 2025 роки

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Дир-р департ

Мовчан Я.І.

Законопроект розробляється на виконання Розпорядження КМУ від 22.09.04 № 675-р, пункту 354 постанови КМУ від 06.05.2005 р. №324 “Про заходи щодо виконання у 2005 році Програми діяльності Кабінету Міністрів України “Назустріч людям”.

На стадії розробки Мінприроди.

 Розроблено, погоджено із зацікавленими центральними органами виконавчої влади проект Загальнодержавної програми збереження біорізноманіття на 2006-2025 роки та проект Закону України „Про затвердження загальнодержавної програми збереження біорізноманіття на 2006-2025 роки” (12.05.05 № 3769\19\3-5).

Законопроект передбачає збереження, збалансоване використання та відтворення біорізноманіття на всій території України.

Законопроект включено до „Плану заходів щодо виконання у 2005 році Плану дій Україна – ЄС” затвердженого наказом Мінприроди від 13.05.2005 року № 169. Копію наказу направлено до до КМУ від 20.05.2005р. № 4151-к/11/2-2.

Листом від 21.03.2006 р. № 2660/22/1-2 подано на розгляд до Кабінету Міністрів України. Повернено Кабінетом Міністрів України на подальше доопрацювання Мінприроди з урахуванням зауважень Мін’юсту та Секретаріату Кабінету Міністрів.

94.

 

Проект Закону „Екологічний кодекс України”(редакція Мінприроди)

 

Юридичне управління

Роменський Д.В.

 

На стадії розробки Мінприроди

Законопроект передбачає кодифікацію екологічного законодавства України.

Законопроект включено до орієнтовного плану законопроектної роботи Кабінету Міністрів України на 2005 рік (пост. КМУ від 15.07.2005 № 591). Термін подання до КМУ – грудень 2005 р.

Міністерством охорони навколишнього природного середовища України та Інститутом законодавчих передбачень і правової експертизи укладено угоду від 15.11.2004 № 1/1180/13 на виконання науково-технічної роботи на тему „Підготовка Екологічного Кодексу України” та акцептовано тендерну пропозицію вартістю 150 тис. грн.

На даний час, Інститутом законодавчих передбачень і правової експертизи надано звіт та інформаційно-аналітичні матеріали про виконання першого етапу науково-технічної роботи що оформлено актом здавання-приймання від 6 грудня 2004 р. і профінансовано в сумі 20 тис. грн.

У зв’язку з великим обсягом науково-практичної та аналітичної роботи, необхідністю опрацювання та аналізу всієї нормативно-правової бази, проведенням відповідних обговорень і узгоджень, у процесі розробки проекту Кодексу, завершення виконання науково-технічної роботи буде продовжено після затвердження програми фінансування.

Мінприроди листом до Прем’єр-міністра України від 17.11.2005 від 11088/10-2 обґрунтувало необхідність перенесення терміну подання до Кабінету Міністрів України на грудень 2006 року. Прем’єр-міністр України погодився і переніс термін подання законопроекту в установленому порядку на грудень 2006 року – доручення від 24.11.2005 № 61306/1/1-05. Мінприроди запропонувало законопроект включити до Орієнтовного плану законопроектної роботи Кабінету Міністрів України на 2006 рік (лист Мінприроди на адресу Мін’юсту від 29.11.2005р.

96.

 

Проект Закону „Про державну політику й економічний механізм регулювання викидів та поглинання парникових газів”

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Нач-к відділу

Кудін М.К.

 

На виконання окремого доручення Прем’єр-міністра України від 10.05.2005р. № 51357/0/1-05, щодо забезпечення виконання Україною зобов’язань передбачених Кіотським протоколом до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. (Проект Національного плану заходів). Мінприроди передбачена розробка законопроекту протягом 2005-2006 років.

 

98.

 

Проект Закону України про внесення змін до Закону України „Про топографо-геодезичну діяльність”

Перш.заст.Мин.

Лизун С.О.

 

Голова ДСГК

Сосса Р.І.

 

Законопроект включено до орієнтовного плану законопроектної роботи Кабінету Міністрів України на 2005 рік (пост. КМУ від 15.07.2005 № 591).

Термін подання до КМУ – грудень 2005 р.

Законопроектом передбачається впровадження ефективних законодавчих засад державного регулювання топографо-геодезичної та картографічної діяльності.

Законопроект знаходиться на стадії розробки Мінприроди.

Але у зв’язку ліквідацією Держкомприродресурсів України та реорганізацією геодезичної галузі (створення Державної служби геодезії, картографії та кадастру) законопроект потребує суттєвого коригування.

Міністерством направлено лист від 23.11.2005 р. №11455/10-2 Прем’єр-міністру України Єханурову Ю.І. про перенесення терміну подання до Кабінету Міністрів України на грудень 2006 року в порядку включення його до Орієнтовного плану законопроектної роботи Кабінету Міністрів України на 2006 рік. Згідно з дорученням Прем’єр-міністра України від 30.11.2005 р. № 62368/1/1-05 термін подання до КМУ перенесено на грудень 2006 р.

Мінприроди запропонувало законопроект включити до Орієнтовного плану законопроектної роботи Кабінету Міністрів України на 2006 рік (лист Мінприроди на адресу Мін’юсту від 29.11.2005р. №11690/10-5).

 

99.

 

Закон України „Про затвердження загальнодержавної програми „Довкілля України”

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Дир-р департ.

Басюк М.М.

Закон розробляється на заміну багатьох (42) державних цільових програм природоохоронного спрямування з метою усунення дублювання заходів і завдань державних цільових програм, що втратили свою актуальність або не забезпечені реальними джерелами фінансування.

На виконання пункту 6 розділу ІІ Тимчасового регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2000 року № 915, Мінприроди запропонувало законопроект включити до Орієнтовного плану законопроектної роботи Кабінету Міністрів України на 2006 рік (лист Мінприроди на адресу Мін’юсту від 29.11.2005р. №11690/10-5).

Розроблення законопроекту проводилося на виконання доручень Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 р. №35929/1/1-05 та від 08.12.2005 р. №35929/4/1-05 і передбачало необхідність фінансування залучення додаткових наукових та експертних ресурсів.

Природоохоронний захід „Розробка проекту Концепції та проекту Загальнодержавної програми „Довкілля України” було включено до Плану природоохоронних заходів за бюджетною програмою Державного фонду охорони навколишнього природного середовища КПКВ 2401180 „Розробка та впровадження заходів і механізмів формування умов екологічного і збалансованого (сталого) розвитку” на 2005. Проте фінансування цієї програми не було розпочато, що унеможливлює виконання доручень Кабінету Міністрів України.

Листом від 14.04.2006 р. №3399/15/6-5 за підписом Першого заступника Міністра С. Лизуна  Мінприроди звернулося до Мінюсту з проханням виключити з Орієнтовного плану законопроектної роботи Кабінету Міністрів України на 2006 рік пункт щодо розробки проекту Закону України „Про затвердження Загальнодержавної програми „Довкілля України”.

При цьому, у листі було зазначене, що Мінприроди залучено до розробки Стратегії національної безпеки України (лист Ради національної безпеки і оборони України від 07.03.2006 р. №14/6-1153-14-4).

Вказана Стратегія має стати основою для розробки галузевих програм за складовими державної політики національної безпеки, зокрема екологічної безпеки України.

100.

 

Проект Закону України про внесення змін до Закону України від 22.03.05 р. №2333-ІІІ „Про затвердження Загальнодержавної програми охорони та відтворення довкілля Азовського і Чорного морів”

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Дир-р департ

Мовчан Я.І.

Законопроектом передбачається внесення змін в частині корегування заходів, визначення відповідальних виконавців, обсягів і джерел фінансування другого етапу її реалізації (2006-2010 рр.)

На виконання пункту 6 розділу ІІ Тимчасового регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2000 року № 915, Мінприроди запропонувало законопроект включити до Орієнтовного плану законопроектної роботи Кабінету Міністрів України на 2006 рік (лист Мінприроди на адресу Мін’юсту від 29.11.2005р.

101.

 

Проект Закону України „Про встановлення єдиного платежу за користування надрами”

Перший заступник Міністра

Лизун С.О.

Голова ДГС

Гурський Д.С.

 

Законопроект розробляється на виконання абзацу 12 пункту 1 витягу з протоколу №29 засідання Кабінету Міністрів України від 16.06.2005р. та доручень Кабінету Міністрів України від 01.04.2005 р. № 15985/1/1-05 і від 29.06.2005р.№22181/5/1-05.

На виконання пункту 6 розділу ІІ Тимчасового регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2000 року № 915, Мінприроди запропонувало законопроект включити до Орієнтовного плану законопроектної роботи Кабінету Міністрів України на 2006 рік (лист Мінприроди на адресу Мін’юсту від 29.11.2005р

Розробка законопроекту здійснюється Українським державним геологорозвідувальним інститутом із залученням фахівців Мінпромполітики та НАНУ. На даний час проводиться опрацювання матеріалів по родовищах України з метою урахування їх природних особливостей.

102.

 

Проект Закону України  „Регулювання обсягу викидів та поглинання парникових газів”

Заступник Міністра

Гриценко А.В.

 

Нач-к відділу

Кудін М.К.

Законопроект буде розроблено з метою регулювання обсягу викидів та поглинання парникових газів на міжнародному рівні, а також поліпшення соціально-екологічної ситуації, на виконання розпорядження Кабінету міністрів України від 18 серпня 2005р. №346-р ”Про затвердження заходів з реалізації положень Кіотського протоколу до Рамкової конвенції організації Об’єднаних Націй про зміну клімату (пункт 5). Концепцію законопроекту розробляти не передбачається.

На виконання пункту 6 розділу ІІ Тимчасового регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2000 року № 915, Мінприроди запропонувало законопроект включити до Орієнтовного плану законопроектної роботи Кабінету Міністрів України на 2006 рік (лист Мінприроди на адресу Мін’юсту від 29.11.2005р.