ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 21 лютого 2007 р. № 254

ПОРЯДОК
 використання у 2007 році коштів, передбачених у державному бюджеті 
для ведення державного моніторингу поверхневих вод, державного
водного кадастру, паспортизації та управління водними ресурсами


1. Цей Порядок визначає механізм використання у 2007 році коштів, передбачених у державному бюджеті Мінприроди за програмою “Ведення державного моніторингу поверхневих вод, водного кадастру, паспортизація, управління водними ресурсами” (далі — бюджетні кошти).

Відповідальним виконавцем бюджетної програми — розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня є Держводгосп.

2. Для спрямування бюджетних коштів Держводгосп формує і затверджує за погодженням з Мінприроди та Мінфіном план заходів з ведення державного моніторингу поверхневих вод, державного водного кадастру, паспортизації та управління водними ресурсами (далі — план заходів) відповідно до переліку робіт згідно з додатком, з урахуванням таких пріоритетних напрямів:

виконання міжурядових угод про співробітництво у галузі водного господарства, пов’язаних з моніторингом та управлінням водними ресурсами в межах державного кордону;

забезпечення контролю якості поверхневих вод у місцях питних водозаборів, при техногенних аварійних забрудненнях та під час затоплення паводковими і повеневими водами, а також підтоплення ґрунтовими водами;

ведення обліку використання вод.

3. Держводгосп затверджує кошториси окремо по кожній організації, що належать до сфери його управління (далі — організація), відповідно до плану заходів з урахуванням кількості створів і площ меліорованих земель, на яких ведуться спостереження, водокористувачів, що звітують за формою статистичної звітності, у межах обсягів виділених на зазначені цілі асигнувань.

4. Обсяги видатків на виконання міжурядових угод з питань співробітництва в сфері водного господарства на прикордонних водах визначаються відповідно до плану-графіка проведення міжнародних зустрічей, засідань Водного Форуму, нарад, семінарів та затверджуються Держводгоспом окремо по кожному заходу.

 5. Закупівля товарів, робіт і послуг за рахунок бюджетних коштів здійснюється відповідно до Закону України “Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти”.

6. Бюджетні кошти спрямовуються відповідно до Порядку обслуговування державного бюджету за видатками, затвердженого Державним казначейством.

7. Інформація про виконання плану заходів подається організаціями Держводгоспу щокварталу до 10 числа місяця, наступного за звітним періодом, за формою, встановленою Держводгоспом за погодженням з Мінприроди та Мінфіном.

Держводгосп подає Мінприроди та Мінфіну щокварталу зазначену інформацію до 20 числа місяця, наступного за звітним періодом, і річну — до 10 лютого року, наступного за звітним.

8. Складення та подання звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим і ефективним витрачанням здійснюються в установленому законодавством порядку.

 


Додаток до Порядку

 

ПЕРЕЛІК
робіт з державного моніторингу поверхневих вод,
ведення водного кадастру, паспортизації та
управління водними ресурсами

 

1. Проведення державного моніторингу поверхневих вод:

систематичні спостереження за станом річок, водосховищ, каналів і водойм у місцях їх комплексного використання, систем міжгалузевого та сільськогосподарського водопостачання, поверхневих вод у межах державного кордону (контроль за вмістом забруднювальних речовин), водойм у зонах впливу атомних електростанцій за вмістом радіонуклідів, глибиною залягання та мінералізацією ґрунтових вод, ступенем засоленості (кислотності) та солонцюватості ґрунтів, переформуванням берегів водосховищ, підтопленням територій та сільських населених пунктів;

оснащення служб здійснення контролю за якістю та кількістю поверхневих вод приладами і обладнанням, автотранспортом, системами збору, обробки та передачі інформації;

підготовка лабораторій до акредитації (атестації) на право проведення вимірювань у сфері здійснення державного метрологічного нагляду;

ведення державного обліку використання вод за формою статистичної звітності 2-ТП (водгосп) з метою встановлення відомостей про забір та використання вод, скидання водокористувачами зворотних вод і забруднювальних речовин у водні об’єкти.

2. Ведення державного водного кадастру (систематизація даних державного обліку вод та визначення наявних для використання водних ресурсів).

3. Паспортизація річок (зведення основних даних про водний режим, фізико-географічні особливості, використання природних ресурсів і опрацювання рекомендацій щодо підвищення стійкості екологічної системи в басейнах річок).

4. Управління водними ресурсами:

розроблення нормативно-правових актів та нормативно-технічної документації з використання, охорони та відтворення водних ресурсів;

проведення міжнародних зустрічей, засідань Водного Форуму, нарад, семінарів у межах виконання міжурядових угод в галузі водного господарства, пов’язаних з державним моніторингом та управлінням водними ресурсами в межах державного кордону;

здійснення контролю за раціональним використанням, охороною та відтворенням водних ресурсів;

створення та запровадження інформаційної системи моніторингу і прогнозування стану навколишнього природного середовища у системі Держводгоспу.