ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 21 лютого 2007 р. № 254

ПОРЯДОК
використання у 2007 році коштів, передбачених у
державному бюджеті
для захисту територій від шкідливої дії вод

1. Цей Порядок визначає механізм використання у 2007 році коштів, передбачених у державному бюджеті Мінприроди за програмами “Захист від шкідливої дії вод сільських населених пунктів, смт Лазурного та сільськогосподарських угідь” та “Комплексний протипаводковий захист в басейні р. Тиса Закарпатської області” (далі — бюджетні кошти).

Відповідальним виконавцем бюджетних програм — розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня є Держводгосп.

2. Бюджетні кошти використовуються згідно з планом заходів із захисту територій від шкідливої дії вод (далі — план заходів), сформованим на основі Комплексної програми захисту сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод на період до 2010 року та прогноз до 2020 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 3 липня 2006 р. № 901 (Офіційний вісник України, 2006 р., № 27, ст. 1942), Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси у Закарпатській області на 2006—2015 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2001 р. № 1388 (Офіційний вісник України, 2001 р., № 43, ст. 1932; 2006 р., № 7, ст. 352), та переліку робіт згідно з додатком, з урахуванням першочергового проведення робіт на об’єктах, що:

пошкоджені внаслідок повені, паводка чи іншої шкідливої дії вод (за наявності оформленого в установленому порядку документа, який підтверджує пошкодження);

розташовані на річках, які протікають у межах державного кордону;

захищають від шкідливої дії вод пам’ятки історії та архітектури;

захищають від шкідливої дії вод сільські населені пункти і сільськогосподарські угіддя та мають рівень будівельної готовності не менш як 75 відсотків.

3. План заходів на підставі узагальнених розрахунків і обґрунтувань Республіканського комітету Автономної Республіки Крим по водогосподарському будівництву та зрошуваному землеробству, обласних управлінь водного господарства, а також басейнових управлінь водних ресурсів, управлінь каналів, підприємств та організацій, які належать до сфери управління Держводгоспу (далі — підприємства та організації), погоджених з територіальними органами МНС, Мінприроди та облдержадміністраціями, формується і затверджується Держводгоспом  за погодженням з Мінприроди та Мінфіном.

4. Визначення обсягів та вартості робіт здійснюється відповідно до проектно-кошторисної документації, розробленої з урахуванням вимог будівельних норм і правил, з визначенням окремих черг і пускових комплексів та з урахуванням обсягу невиконаних робіт і рівня готовності об’єктів.

Видатки, пов’язані з фінансуванням капітального будівництва за рахунок бюджетних коштів, здійснюються відповідно до Порядку державного фінансування капітального будівництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1764 (Офіційний вісник України, 2001 р., № 52, ст. 2374).

5. Держводгосп у строки, визначені для затвердження кошторисів (планів використання бюджетних коштів), доводить в установленому порядку підприємствам та організаціям план заходів і обсяги їх фінансування.

6. Закупівля товарів, робіт і послуг за рахунок бюджетних коштів здійснюється відповідно до Закону України “Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти”.

7. Бюджетні кошти спрямовуються відповідно до Порядку обслуговування державного бюджету за видатками, затвердженого Державним казначейством.

8. Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, окремих черг і пускових комплексів здійснюється відповідно до Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2004 р. № 1243 (Офіційний вісник України, 2004 р., № 38, ст. 2500).

9. Інформація про виконання плану заходів подається підприємствами та організаціями Держводгоспу щокварталу до 10 числа місяця, наступного за звітним періодом, за формою, встановленою Держводгоспом за погодженням з Мінприроди та Мінфіном.

Держводгосп подає Мінприроди та Мінфіну щокварталу зазначену інформацію до 20 числа місяця, наступного за звітним періодом, і річну — до 10 лютого року, наступного за звітним.

10. Складення і подання фінансової звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим і ефективним витрачанням здійснюються в установленому законодавством порядку.


Додаток до Порядку

ПЕРЕЛІК
робіт із захисту територій від шкідливої дії вод

Бюджетна програма “Захист від шкідливої дії вод сільських населених пунктів, смт Лазурного та сільськогосподарських угідь”


1. Проведення робіт на річках та інших водних об’єктах:

будівництво, реконструкція та відновлення гідротехнічних споруд (захисні протипаводкові дамби, насосні і компресорні станції, водознижувальні свердловини, підпірні та регулювальні споруди, водоскиди і водозабори), що захищають від затоплення паводковими і повеневими водами, а також від підтоплення ґрунтовими водами сільські населені пункти та сільськогосподарські угіддя, гідрометричних споруд, на яких проводиться вимірювання кількісних характеристик поверхневих вод;

берегоукріплення;

регулювання русел річок, очищення озер, ставків та інших водних об’єктів, забезпечення поліпшення санітарного стану річок;

упорядження водовідведення у сільських населених пунктах (перебудування систем водовідведення, відведення паводкових та повеневих вод із затоплених територій).

2. Проведення проектно-розвідувальних робіт (розроблення проектно-кошторисної документації та документації, пов’язаної з винесенням в натуру прибережних захисних смуг, водоохоронних зон, зон можливого затоплення паводковими і повеневими водами).

3. Проведення берегоукріплювальних робіт в смт Лазурне, включаючи розроблення проектно-кошторисної документації.

4. Реконструкція та розширення існуючої мережі споруд для ведення гідрометеорологічних спостережень на річках та інших водних об’єктах.


Бюджетна програма “Комплексний протипаводковий захист
в басейні р. Тиса Закарпатської області”

1. Будівництво, реконструкція та відновлення протипаводкових гідротехнічних споруд (водозахисні дамби, протипаводкові ємкості та польдери, насосні і компресорні станції, водознижувальні свердловини, підпірні та регулювальні споруди, водоскиди, водозабори, водосховища), що захищають населені пункти та сільськогосподарські угіддя від затоплення паводковими і повеневими водами, а також від підтоплення ґрунтовими водами.

2. Берегоукріплення (будівництво та реконструкція).

3. Проведення протиерозійних робіт (будівництво гідротехнічних земляних валів, скидних споруд, загатів, перепадів і підпірних стінок, терасування схилів).

4. Регулювання русел річок.

5. Проведення проектно-вишукувальних робіт (розроблення проектно-кошторисної документації та документації, пов’язаної з винесенням в натуру прибережних захисних смуг, водоохоронних зон, зон можливого затоплення паводковими і повеневими водами, а також підтоплення ґрунтовими водами).

6. Будівництво та реконструкція об’єктів виробничого призначення для служби експлуатації.

7. Придбання технічних засобів для проведення експлуатаційних робіт.

8. Реконструкція та розширення наявної мережі споруд для ведення гідрометеорологічних спостережень на річках та водоймах (АІВС-Тиса-2).