2024-07-26

Викрито організовану групу, яка незаконно видобула корисних копалин на понад 400 млн грн

Фігуранти самовільно зайняли земельні ділянки на території Просянського родовища в Дніпропетровській області, і видобули без спеціального дозволу більше ста тисяч тон каоліну, який згідно постанови Кабінету міністрів України відноситься до корисних копалин загальнодержавного значення. Про це повідомляє Департамент комунікації Національної поліції України за матеріалами Головного слідчого управлівння НПУ.

Спеціальний дозвіл підприємства фігурантів на видобуток корисних копалин було призупинено згідно наказу Держгеонадр ще в 2016 році, а в 2017 його строк закінчився. Не зважаючи на це, зловмисники продовжили видобувати корисні копалини та експортувати їх до Євросоюзу. Таким чином, згідно висновків Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, фігуранти завдали державі збитків на 403 мільйони гривень.

Оперативники Департаменту стратегічних розслідувань встановили всіх чотирьох учасників: організатора, двох виконавців, та посібника, який надавав поради та вказівки учасникам організованої злочинної групи.

В липні поточного року поліцейські провели чотири санкціоновані обшуки за місцями проживання фігурантів в місті Дніпро, в ході яких вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку та документи, що містять докази вчинених злочинів.

Слідчі Нацполіції повідомили їм про підозру за організацію та здійснення незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення, вчиненого службовою особою з використанням службового становища та організованою групою, що спричинило державі тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 240 Кримінального Кодексу України).

Учасникам організованої групи загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до восьми років. 

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Офіс Генерального прокурора.