Держгеолслужба звітувала за перший квартал 2008 року

 

20 травня в Державній геологічній службі України відбулася колегія "Про результати роботи  Державної геологічної служби та підприємств геологічної галузі у 1 кварталі 2008 року".

Як повідомили під час засідання колегії, кількість виконаних у 1 кварталі геологічних робіт вдалося збільшити завдяки договірним роботам. Разом їхній обсяг склав 63 мільйони гривень. Це на 44,5 % більше, аніж за аналогічний період 2007 року. В цілому підприємства, якими керує Мінприроди України, працювали рентабельно.

Згідно з результатами роботи, у першому кварталі цього року геологічні підприємства в цілому по країні виконали робіт на суму понад 132 млн грн (на 4,6 % більше, ніж у першому кварталі минулого року). І напрацювали на 5,5 мільйонів гривень балансового прибутку. Тож  і оплата праці геологів  згідно з отриманими в кварталі даними зросла і відтепер стала більшою на 311 гривень (на 20,8 %).

     Багато робіт виконати було нелегко, зазначають у Держгеолслужбі України. Найсуттєвішою проблемою у звітному періоді було зменшення оплати геологічних робіт з держбюджету. У зв'язку з тим, що в поточному році діючий порядок закупівлі, що виконується за кошти з державного бюджету, відмінили, то й виконані геологорозвідувальні роботи були оплачені лише в обсязі, який порівняно з обсягом закуплених робіт у 2007 році, складає 15 %.

     Ті державні замовлення, які були, підприємства галузі виконали повністю, повідомили в Держгеолслужбі. ДГП "Укргеофізика" підготовила та передала для глибокого буріння два перспективні нафтогазоносні об'єкти загальною площею 24,4 кв. км з перспективними ресурсами 8,3 млн тонн умовного палива.

ВО "Укрвуглегеологія" прирощено 6,15 млн тонн кам'яного вугілля і 3,6 млрд кв. м газу-метану, КП "Південукргеологія" – 30,5 млн тонн бурого вугілля і 150 тонн срібла, ПДРГП "Північгеологія" – 1,64 у. о. рідкісноземельних металів і 746 тисяч кв. м облицювального каміння.  Крім цього, спеціалісти ДГС провели геологічне і гідрогеологічне довивчення площ деяких територій, геолого-прогнозне картування.

У першому кварталі 2008 року проведені три засідання НРР з оцінки якості та відповідності стандартам перспективних та прогнозних ресурсів корисних копалин, отриманих при геологозйомочних роботах: золота, бентонітових глин, глин для цементної сировини, фосфоритів.

     У Науково-редакційній раді апробовано три звіти: "Підготовка геофізичної основи під ГДП-200 території аркуша "Веселе" (ДГП "Укргеофізика"), "Геофізичні роботи з підготовки геофізичної основи під ГДП-50 з загальними пошуками в Салтичанському районі" (ДГП "Укргеофізнка"), "Геологічна зйомка масштабу 1:50 000 західної частини Альминської западини та західної частини Передгірського Криму" (КП "Південекогеоцентр"), а також два комплекти карт: Держгеолкарти -200 аркушів Бєлгород-Харків (КП "Південукргеологія") і "Геологічна карта дна північної частини Чорного і західної частини Азовського морів". Масштаб 1:500 000 ("ПричорноморДРГП", КП "Південекогеоцентр").

     Вперше у процесі переоцінки ресурсів підземних вод виділяються, крім прогнозних, і перспективні ресурси. ДГС продовжила гідрогеологічні інженерно-геологічні та еколого-геологічні роботи з пошуку та розвідки прісних та мінеральних підземних вод на території України, буріння артезіанських свердловин для забезпечення населення якісною питною водою, ліквідаційний тампонаж недіючих свердловин, ведення державного кадастру та державного обліку використання підземних вод, автоматизованої бази даних прогнозних ресурсів та експлуатаційних запасів підземних вод, моніторинг поширення та розвитку інженерно-геологічних процесів та явищ, моніторинг підземних вод. Пробурено, підготовлено до передачі і передано споживачам п'ять артезіанських свердловин,  в  бурінні та досліджуються ще дев'ять загальною глибиною буріння 1 091 п. м; сумарний дебіт переданих свердловин становить 7 641 кубометрів на добу.

Під час перевірок підприємств, які розробляють родовища корисних копалин, ДГС зупинила роботи 34 підприємств-надрокористувачів. Спеціалісти відділу геологічного контролю виявили 18 випадків несанкціонованого видобутку корисних копалин.

Спеціалісти управління держгеолконтролю  у звітному періоді перевірили діяльність 160 підприємств-надрокористувачів на предмет виконання ними умов спеціальних дозволів, зокрема 156 спецдозволів на розробку та 38 – на геологічне вивчення надр.

Під час перевірок підприємств, які розробляють родовища корисних копалин, було встановлено 442 порушення норм і правил користування надрами, надано 376 приписів щодо усунення виявлених порушень та встановлено терміни їх виконання. ДГС зупинила роботи 34 підприємств-надрокористувачів, які розробляли родовища за відсутності дозвільної документації на користування надрами та з грубими порушеннями норм і правил користування надрами; зробила 30 попереджень; направила сім подань до органів прокуратури, чотири – до Державної податкової адміністрації та вісім – до Держгірпромнагляду. Під час поточних перевірок органами держгеолконтролю виявлено 18 випадків несанкціонованого видобутку корисних копалин: підземних прісних вод, піску та кам'яного вугілля.

Наказами Міністерства природи України від 25 лютого 2008 року N 93, від 4 березня 2008 року та від 31 березня 2008 року N 163 на виконання протестів Генеральної прокуратури України в 1 кварталі 2008 року у зв'язку з наявністю підстав, зазначених у даних протестах та приписах, скасовано 43 рішення Міжвідомчої робочої групи з питань надрокористування щодо надання спеціальних дозволів на користування надрами.

Підготовлено матеріали на розгляд Міжвідомчої робочої групи з питань надрокористування щодо анулювання 13 спеціальних дозволів (11 – на розробку родовищ корисних копалин і два –  на геологічне вивчення надр) та зупинення дії 21 спецдозволу (16 на видобування корисних копалин і п’ять – на геологічне вивчення надр) та поновлення дії двох спецдозволів у зв'язку з усуненням надрокористувачами причин зупинення дії дозволів.

Указом Президента України N 173/2008 "Про деякі заходи щодо вдосконалення регулювання гірничих відносин" Кабінет Міністрів, серед іншого, до 1 січня 2009 року повинен розробити та внести в установленому порядку на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до Загальної державної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2010 року щодо уточнення завдань цієї програми на 2009-2010 рр. та продовження її дії до 2030 року з визначенням завдань на цей період по кожній з категорій корисних копалин і конкретних видах мінеральної сировини, передбачивши, зокрема:

• визначення пріоритетних напрямків розвитку МСБ з урахуванням програм розвитку галузей економіки, а також прогнозного рівня її споживання;

• визначення резервних родовищ стратегічних видів корисних копалин.

Присутні на колегії працівники Державної геологічної служби заслухали та обговорили доповідь начальника Управління геології нафти, газу, рудних і нерудних корисних копалин Анатолія Дзідзінського, і колегія ДГС вирішила:

1.   Роботу геологічних підприємств галузі з виконання державного замовлення на геологорозвідувальні роботи визнати задовільною.

2.   Інформацію про стан виконання державного замовлення у І кварталі 2008 року з приросту запасів та ресурсів корисних копалин взяти до відома.

3.   Керівництву Державної геологічної служби та геологічних підприємств галузі, що виконують геологорозвідувальні роботи за кошти державного бюджету, вжити дієвих заходів щодо безумовного виконання показників державного замовлення у 2008 році.

4.   Директору УкрДГРІ (Гошовський С.В.) до 01.09.2008 р. надати до Державної геологічної служби законопроект про внесення змін до Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2010 року щодо уточнення завдань цієї програми на 2009 - 2010 роки та продовження її дії до 2030 року з визначенням завдань на цей період по кожній з категорій корисних копалин і конкретних видах мінеральної сировини та програму технічного переоснащення підприємств і організацій галузі на 2008 - 2010 pp.

5.   Директору УкрДГРІ, генеральним директорам КП "Кіровгеологія" (Лисенко О.Ю.) і ПричорноморДРГП (Присяжний В.М.) підготувати і до 01.06.2008 направити до Державної геологічної служби пропозиції щодо заходів під час проведення в Україні XIІ сесії Міжурядради.

6.   Керівництву НАК "Надра України" вказати на неприпустимість ненадання щоквартальних інформаційних звітів до Державної геологічної служби; керівникам геологічних підприємств підвищити вимоги до якості щоквартальних інформаційних звітів.