ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 5 березня 2008 р.  № 129

 

ПОРЯДОК
використання у 2008 році коштів, передбачених у державному
 бюджеті для підтримки  підприємств з видобутку кам’яного
вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу

  

1. Цей Порядок визначає механізм використання у 2008 році коштів, передбачених Мінвуглепрому у державному бюджеті за програмою “Державна підтримка підприємств з видобутку кам’яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу на будівництво, технічне переоснащення та капітальний ремонт гірничошахтного обладнання, в тому числі торф’яній промисловості — 25 000,0 тис. грн., а також на здешевлення кредитів для будівництва та технічного переоснащення вугле- і торфодобувних підприємств” (далі —  бюджетні кошти).

2. Бюджетні кошти спрямовуються на:

капітальне будівництво об’єктів та закінчення консервації об’єктів незавершеного будівництва вугледобувних підприємств;

придбання гірничошахтного, прохідницького та стаціонарного обладнання для їх технічного переоснащення;

капітальний ремонт гірничошахтного обладнання;

часткову  компенсацію відсоткової ставки  за  кредитами,  залученими   підприємствами з видобутку кам’яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу (далі — підприємства) для  будівництва та технічного переоснащення у 2007—2008 роках.

Для фінансування робіт з капітального ремонту гірничошахтного обладнання та часткової компенсації відсоткової ставки  за  кредитами, залученими  підприємствами для будівництва  та технічного переоснащення, виділяється не більш як 21 відсоток загального обсягу видатків бюджетної програми.

3. Обсяги фінансування та перелік об’єктів капітального будівництва (далі — перелік) формує і затверджує Мінвуглепром за погодженням з Мінекономіки та Мінфіном. У переліку зазначається назва об’єкта, строк будівництва, проектна потужність, проектно-кошторисна і залишкова вартість, рівень освоєння кошторисної вартості, плановий обсяг бюджетних коштів на поточний рік за загальним і спеціальним фондом державного бюджету та обґрунтування потреби в коштах у 2008 році.

До переліку включаються об’єкти підприємств та об’єкти загальношахтного призначення (стволи, свердловини, горизонти), строк будівництва яких триватиме більше ніж рік, що зазначені у Програмі “Українське вугілля”, затвердженій постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2001 р. № 1205 (Офіційний вісник України, 2001 р., № 38, ст. 1731), плані заходів на 2006—2010 роки щодо реалізації Енергетичної стратегії України на період до 2030 року, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 липня 2006 р. № 436 і Програмі розвитку Державного концерну “Укрторф” на період до 2010 року, затвердженій Мінвуглепромом, та включені до переліку об’єктів капітального будівництва, затвердженого Мінвуглепромом у 2007 році, та заплановані у 2008—2009 роках для поетапного введення в експлуатацію з метою збільшення обсягу видобутку кам’яного вугілля і торфу або підтримання досягнутої виробничої потужності шляхом поліпшення умов безпеки праці, вдосконалення підземного транспорту та вентиляції, а також проектно-вишукувальні роботи для будівництва у майбутніх роках, щодо яких прийняте відповідне рішення Кабінету Міністрів України.

Фінансування робіт із закінчення консервації об’єктів незавершеного будівництва підприємств здійснюється на об’єктах, які визначені відповідними рішеннями Кабінету Міністрів України та ступінь готовності яких становить не менш як 60 відсотків, за умови, що їх будівництво проводилося у минулих роках виключно за рахунок бюджетних коштів.

Зміни до планових обсягів бюджетного фінансування об’єктів, включених до переліку, вносяться протягом року Мінвуглепромом у разі зміни гірничо-геологічних умов з проходження гірничих виробок, стволів, результатів проведення державних закупівель, уточнення вартості робіт.

4. Фінансування придбання обладнання, що вводиться в експлуатацію у 2008 році або I кварталі 2009 р., для технічного переоснащення підприємств здійснюється за умови постачання цього обладнання безпосередньо його виробником.

Перелік підприємств, на яких здійснюватиметься технічне переоснащення, затверджується Мінвуглепромом за результатами конкурсів відповідних бізнес-планів.

Порядок конкурсного відбору бізнес-планів установлює Мінвуглепром і погоджує його з Мінекономіки та Мінфіном.

5. Роботи з капітального ремонту  гірничошахтного обладнання, яке відпрацювало встановлений нормативно-технічною документацією ресурс до першого або чергового капітального ремонту, чи  пошкоджене  внаслідок аварії, про що складено відповідний акт, і вводиться в експлуатацію у 2008 році або I кварталі 2009 р., фінансуються за умови, що вони спрямовані на першочергове укомплектування обладнання очисних та прохідницьких вибоїв для збільшення вуглевидобутку та обсягів підготовчих робіт, пов’язаних із забезпеченням функціонування центральних водовідливних комплексів та магістрального підземного транспорту або підвищенням безпеки праці та запобіганням аварійним ситуаціям.

Перелік гірничошахтного обладнання у розрізі підприємств, на балансі яких воно перебувало на 1 січня 2008 р. і яке підлягає капітальному ремонту в поточному році за рахунок бюджетних коштів, визначається галузевою програмою капітального ремонту на підставі висновків галузевих наукових установ і затверджується Мінвуглепромом.

Капітальний ремонт гірничошахтного обладнання проводиться тільки  на заводах, що його ремонтують (за умови надання Мінвуглепрому документів за визначеним ним переліком, що підтверджують можливості заводів проводити капітальний ремонт зазначеного обладнання). При цьому під час залучення співвиконавців до проведення капітального ремонту одиниці обладнання вартість робіт не повинна перевищувати 20 відсотків загальної вартості капітального ремонту одиниці обладнання.

Оплата робіт, пов’язаних з проведенням капітального ремонту гірничошахтного обладнання, здійснюється відповідно до калькуляції капітального ремонту обладнання, затвердженої керівником заводу за погодженням з підприємством — замовником ремонту, на балансі якого перебуває таке обладнання.

6. Часткова компенсація відсоткової ставки  за  кредитами, залученими підприємствами для  будівництва  шахт,  шахтних  стволів  і горизонтів,  а також придбання гірничошахтного, прохідницького та стаціонарного обладнання здійснюється у розмірі:

облікової ставки Національного банку, що діє на дату нарахування відсотків за користування середньостроковими (до трьох років) кредитами, які були отримані в 2007 році, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 р. № 230 “Про затвердження Порядку використання у 2007 році коштів, передбачених у державному бюджеті на здешевлення кредитів для будівництва та технічного переоснащення підприємств з видобутку кам’яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу” (Офіційний вісник України, 2007 р., № 12, ст. 448);

облікової ставки Національного банку, що діє на дату нарахування відсотків за користування кредитами у разі, коли відсоткова ставка за кредитами не перевищує 1,45 відсотка облікової ставки Національного банку за довгостроковими (більше одного року) кредитами, які будуть отримані в 2008 році, за таких умов:

 - постачання гірничошахтного, прохідницького та стаціонарного обладнання здійснюється безпосередньо його виробником;

- будівництво шахт, шахтних стволів і горизонтів, а також придбання гірничошахтного,  прохідницького  та  стаціонарного обладнання, на які передбачається  залучення  кредитних коштів, включено  до  затвердженого в установленому порядку Мінвуглепромом переліку об’єктів, які визначені галузевими програмами будівництва та  технічного  переоснащення  підприємств  з  видобутку кам’яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу.

Підприємства для  отримання  компенсації  подають Мінвуглепрому  нотаріально  засвідчену копію кредитного договору, укладеного з банком, довідку-розрахунок банку про суму відсотків за  користування  кредитами  за  відповідний  період,  довідку про надання  кредиту,  розрахунок  суми компенсації  за залученим кредитом, а також щомісяця до 7 числа наступного періоду, а за грудень до 25 числа документи,  які підтверджують стан погашення кредитів та  відсотків за користування ними,  у тому числі розмір отриманої компенсації.

Мінвуглепром  на  підставі  поданих  документів щомісяця (не пізніше останнього робочого дня) перераховує компенсацію підприємствам.

7. Закупівля товарів, робіт і послуг за рахунок бюджетних коштів здійснюється відповідно до Закону України “Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти”.

8. Видатки, пов’язані з фінансуванням капітального будівництва об’єктів, здійснюються відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1764  “Про затвердження Порядку державного фінансування капітального будівництва” (Офіційний вісник України,
2001 р., № 52, ст. 2374) і від 8 вересня 1997 р. № 995 “Про Порядок затвердження титулів будов (об’єктів), будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних коштів або коштів підприємств державної власності” (Офіційний вісник України, 1997 р., число 37, ст. 17).

Контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів здійснюється відповідно до законодавства.

Мінвуглепром щокварталу до 10 числа другого місяця наступного звітного періоду подає Мінфіну звіт в розрізі одержувачів бюджетних коштів та за напрямами їх використання, у тому числі у разі придбання гірничошахтного, прохідницького і стаціонарного обладнання, що передбачене проектами будівництва або технічного переоснащення, визначає його найменування, вид, кількість, ціну і вартість.