ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 6 березня 2007 р. № 378

 

ПОРЯДОК
використання у 2007 році коштів, передбачених у
державному бюджеті для підтримки підприємств, що
видобувають кам’яне вугілля, лігніт (буре вугілля) і
торф з метою будівництва, технічного переоснащення
та капітального ремонту гірничошахтного обладнання

 

1. Цей Порядок визначає механізм використання у 2007 році коштів, передбачених Мінвуглепрому за бюджетною програмою “Державна підтримка підприємств з видобутку кам’яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу на будівництво, технічне переоснащення та капітальний ремонт гірничошахтного обладнання” (далі — бюджетні кошти).

2. Бюджетні кошти спрямовуються підприємствам, що видобувають кам’яне вугілля, лігніт (буре вугілля) і торф (далі — підприємства), для:

капітального будівництва об’єктів;

придбання гірничошахтного прохідницького та стаціонарного обладнання для їх технічного переоснащення;

погашення кредитів, наданих їм у 2006 році відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2003 р. № 1311 (Офіційний вісник України, 2003 р., № 34, ст. 1825);

капітального ремонту гірничошахтного обладнання.

Для фінансування робіт з капітального ремонту гірничошахтного обладнання та погашення кредитів виділяється не більш як 20 відсотків загального обсягу видатків бюджетної програми.

3. Бюджетні кошти передусім використовуються для:

1) фінансування робіт з капітального будівництва об’єктів, що вводяться в експлуатацію у 2007 році, та об’єктів, ступінь готовності яких становить не менш як 50 відсотків.

Перелік об’єктів капітального будівництва формується і затверджується Мінвуглепромом за погодженням з Мінекономіки та Мінфіном. До переліку включаються об’єкти, що передбачені Програмою “Українське вугілля”, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2001 р. № 1205 (Офіційний вісник України, 2001 р., № 38, ст. 1731), і планом заходів на 2006—2010 роки щодо реалізації Енергетичної стратегії України на період до 2030 року, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 липня 2006 р. № 436. У переліку зазначаються такі відомості: назва об’єкта, проектно-кошторисна і залишкова вартість, обсяг бюджетних коштів на поточний рік та економічний ефект будівництва об’єкта;

2) фінансування придбання обладнання для технічного переоснащення підприємств, що вводиться в експлуатацію у 2007 році або I кварталі  2008 року.

Перелік підприємств, на яких здійснюватиметься технічне переоснащення, затверджується Мінвуглепромом за результатами конкурсів відповідних бізнес-планів.

Порядок проведення конкурсів установлюється Мінвуглепромом за погодженням з Мінекономіки та Мінфіном;

3) фінансування робіт з капітального ремонту гірничошахтного обладнання, яке відпрацювало встановлений нормативно-технічною документацією ресурс до першого або чергового капітального ремонту і капітальний ремонт якого заплановано на 2007 рік або I квартал 2008 р. чи пошкоджено внаслідок аварії, що підтверджено відповідним актом.

Перелік гірничошахтного обладнання у розрізі підприємств, що підлягає капітальному ремонту у поточному році за рахунок бюджетних коштів, визначається галузевою програмою капітального ремонту на підставі замовлень підприємств та висновку галузевої наукової установи щодо необхідності проведення капітального ремонту. Перелік затверджується Мінвуглепромом за погодженням з Мінфіном та Мінекономіки.

Капітальний ремонт проводиться тільки на заводах, що ремонтують гірничошахтне обладнання (за умови надання Мінвуглепрому документів, що підтверджують можливості заводів щодо капітального ремонту запропонованого обладнання), або заводах, що виробляють таке обладнання.

Оплата робіт здійснюється відповідно до калькуляції капітального ремонту обладнання, затвердженої керівником заводу, за погодженням із підприємством — замовником ремонту.

4. Зобов’язання за спеціальним фондом державного бюджету беруться лише в межах надходження коштів. Ця вимога є обов’язковою умовою укладення договорів з капітального будівництва об’єктів, капітального ремонту гірничошахтного обладнання та придбання обладнання для технічного переоснащення.

5. Вартість товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти, відображається у бухгалтерському обліку підприємств, який ведеться в установленому законодавством порядку.

Вартість робіт з капітального будівництва об’єктів, виконаних у поточному році за рахунок бюджетних коштів, відображається у бухгалтерському обліку підприємства у складі незавершеного будівництва. Об’єкти, введені в експлуатацію, беруться на баланс підприємств з відповідним відображенням операцій в бухгалтерському обліку.

6. Виконання робіт з капітального будівництва об’єктів, придбання гірничошахтного, прохідницького та стаціонарного обладнання здійснюється у порядку, встановленому  Законом України “Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти”.

 

Попередня оплата товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти, здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2006 р. № 1404 “Питання попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти” (Офіційний вісник України, 2006 р., № 41, ст. 2752).

7. Видатки, пов’язані з фінансуванням капітального будівництва об’єктів, провадяться відповідно до Порядку державного фінансування капітального будівництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1764 (Офіційний вісник України, 2001 р., № 52, ст. 2374).

Контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів здійснюється відповідно до законодавства.

Мінвуглепром щокварталу подає звітність Мінфіну у розрізі одержувачів бюджетних коштів та за напрямами їх використання.