Інформація

 

 для розміщення на сайті Енергоатому позиції Мінприроди щодо екологічних аспектів проблем Гранітно-степового Побужжя

 

Відповідно до рішення, прийнятого Міжвідомчою комісією при Держводгоспі по встановленню режимів роботи водосховищ, водогосподарських систем басейну р.Південний Буг на період пропуску весняного водопілля 2006 року та на 2006 рік (засідання від 28.03.2006, м. Вінниця) було піднято рівень води в Олександрівському водосховищі до 14,7 м.

 

Згадане рішення було реалізоване без попереднього виконання природоохоронних вимог та заходів, обумовлених, у тому числі, висновком державної екологічної експертизи від 30.04.1998 № 9/2-1/2-3-430 щодо Уточненого проекту спорудження Ташлицької ГАЕС, а також  була проігнорована позиція Мінприроди щодо недопущення наповнення Олександрівського водосховища до рівня 14,7 м , висловлена на засіданні.

 

 За інформацією Держуправління екоресурсів в Миколаївській області (лист від 03.05.2006 № 01/622), внаслідок вищезгаданого було затоплено частину території регіонального ландшафтного парку „Гранітно-степове Побужжя”, що призвело до погіршення стану його природних комплексів. Зокрема, відбулося знищення рослин ендемічних видів, занесених до Червоної книги України, та поставлено під загрозу існування популяції марени дніпровської – підвиду риб, що також занесений до Червоної книги України.

Крім того, наявна загроза знищення ново-виявленого об’єкту культурної спадщини „Історичного ландшафту центру Буго – Гардівської паланки Війська Запорізького, який  наказом №6  від 27.03.2006р. Держслужби охорони культурної спадщини Мінкультури України був занесений до переліку об’єктів культурної спадщини, наказом №173/0/16-06 від 11.04.2006 р. Мінкультури включений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення і постановою КМУ буде занесений до Державного реєстру нерухомих памяток України за категорією національного значення.

Вказаними діями Мінпаливенерго порушило вимоги ряду нормативно-правових актів природоохоронного спрямування, зокрема Законів України „Про природно-заповідний фонд України” (ст.7), „Про тваринний світ” (ст.39), „Про рослинний світ” (ст.27), „Про Червону книгу України” (ст.11), “Про охорону культурної спадщини” (ст.22, 24, 30, 37). Таким чином, має місце діяння, відповідальність за яке передбачена статтею 252 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду), а також статтями 90 ( порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України) та 91 (порушення правил охорони та використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Крім того, наявна загроза знищення ново-виявленого об’єкту культурної спадщини „Історичний ландшафт центру Буго – Гардівської паланки Війська Запорізького (наказ №6  від 27.03.06 Держслужби охорони культурної спадщини Мінкультури України).

 

Відповідно до статті 123 Земельного кодексу України та згідно із Порядком погодження природоохоронними органами матеріалів щодо вилучення (викупу), надання земельних ділянок (затверджений наказом Мінприроди України від 05.11.2004 №434; зареєстрований в Мін’юсті України  22.11.2004 за №1470/10069)  Мінприроди України (профільним підрозділом) та Держуправлінням екоресурсів в Миколаївській області було розглянуто проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок  у постійне користування ДП НАЕК “Енергоатом” для розміщення хвостової частини Олександрівського водосховища  на території Доманівського (11,7992 га), Арбузинського (11,5863 га) районів та м. Южноукраїнськ (4,3363 га) Миколаївської області в межах регіонального ландшафтного парку “Гранітно-степове Побужжя” та не погоджено їх. З  урахуванням листа Мінприроди України (профільного підрозділу) від 21.02.2006 №22/2-4, Держуправління екоресурсів в Миколаївській області надало негативні висновки про результати розгляду вищезгаданих проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок  (від 24.02.2006 №01-04/397-05/1; від 24.02.2006 №01-04/397-05/2 та від 24.02.2006 №01-04/397-05/3).  Не зважаючи на це, рішенням ХХХІ сесії 4 скликання Миколаївської обласної ради від 17.03.2006 №3 вказані проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок  було погоджено. Матеріали з порушеного питання Мінприроди України було передано до Генеральної прокуратури України. За інформацією Заступника Генерального прокурора України Т. Корнякової (лист від 25.05.2006 р. №7/4-155вих-06), Прокуратурою Миколаївської області винесено протест на згадане рішення Миколаївської обласної ради.

        

        Щодо порушень Водного кодексу України (стаття 82). В статті 82 однозначно вказується, що „з метою збереження гідрологічного, гідробіологічного та санітарного стану річок забороняється споруджувати в їх басейні водосховища і ставки загальним обсягом більше обсягу стоку даної річки в розрахунковий маловодний рік”, що спостерігається один раз у двадцять років. Обсяг вже зарегульованого стоку р.Південний Буг становить 1568 млн.куб.м, стік же розрахункового маловодного року – 1389 млн.куб.м.

 

     Слід також взяти до уваги, що вже існуючі потужності АЕС (3 блоки) не забезпечені водою, станція працює на прямоточній системі водопостачання, що суперечить статті 96 Водного кодексу України. Функції охолоджувача оборотної води системи охолодження технологічного обладнання Південно-Української АЕС виконує Ташлицьке водосховище. Його об’єм – 86 млн.куб.м. Загальний обсяг вод, що скидаються до Південного Бугу з цього водосховища, складає 67 млн.куб.м на рік. 

 

За пропозицією Мінприроди 7 червня 2006 р. у Держводгоспі України відбулось позачергове засідання Міжвідомчої комісії по встановленню режимів роботи водосховищ, водогосподарських систем басейну річки Південний Буг з приводу зниження рівня Олександрівського водосховища на річці Південний Буг.

 Представниками Мінприроди було висловлено чітку позицію щодо необхідності відновлення рівня водосховища на відмітці 8,0 м, надано повну інформацію, що відображає ставлення Мінприроди до проекту будівництва Ташлицької ГАЕС, а також передано до Держводгоспу пропозиції до рішення Міжвідомчої комісії. Однак, у рішенні, наведеному у Протоколі позачергового засідання Міжвідомчої комісії, враховані лише пункти 2 і 3 .

 

Резюмуючи:

 

1.     Не виконано рішення Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи №110/10 від 19 жовтня 2005 р. щодо рекомендації Мінприроди вивчити вплив будівництва і функціонування Ташлицької ГАЕС, зокрема, на створюваний об’єкт загальнодержавного і міжнародного значення Національний природний парк „Гранітно-степове Побужжя”.

2.     Необхідно взяти до уваги, що листом директора Інституту зоології ім.Шмальгаузена І.Акімова від 26.04.2006 р. №114/247 підтверджується той факт, що підняття рівня Олександрійського водосховища призвело до погіршення стану природних комплексів парку „Гранітно-степове Побужжя”. Зокрема, відбулося знищення рослин ендемічних видів, занесених до Червоної книги України та поставлено під загрозу існування популяції марени дніпровської – підвиду риб, що також занесений до Червоної книги України.

3.     Підняттям рівня до відмітки 14,7 м завдається шкода новому об’єкту культурної спадщини „Історичний ландшафт центру Буго-Гардівської паланки Війська Запорізького”, що занесений до переліку об’єктів культурної спадщини (наказ Мінкультури №.№173/0/16-06 від 11.04.2006 р.).

4.     Не надано матеріали представників Національної академії наук України - заступника директора Інституту геохімії навколишнього середовища, член-кореспондента НАНУ, доктора
технічних наук Георгія Лісиченка, завідувача відділом Інституту ботаніки, кандидата біологічних наук Валерія Новосада, завідувача кафедри зоології Національного університету ім.. Т.Г.Шевченка Серебрякова Валентина Валентиновича, завідувача лабораторії, старшого наукового співробітника, кандидата біологічних наук Ляшенка Артема Володимировича.

5.     Мінприроди листом від 22.07.2005 р. №6865-к/21-1,2 зверталось до Кабінету Міністрів України, в якому наголошувалось на впливі будівництва та  функціонування Ташлицької ГАЕС на створюваний об’єкт загальнодержавного та місцевого значення  - національний природний парк “Гранітно-степове Побужжя”, що передбачено Законом України від 21.09.2000 р. “Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі на 2000-2015 роки” та проектом ВЕФ-МБРР “Збереження біорозмаїття в Азово-Чорноморському коридорі” (Закон України від 22.01.2002 р. №235-IV). На цей лист КМУ дав доручення провести спеціальне наукове дослідження щодо вивчення впливу будівництва і функціонування Ташлицької ГАЕС на створюваний об’єкт НПП “Гранітно-степове Побужжя”. Фінансування даного заходу було заплановане у 2005 році з коштів загального фонду Державного бюджету України за бюджетною програмою 2401030 “Прикладні наукові та науково-технічні розробки з пріоритетних напрямів у сфері охорони навколишнього середовища”. Тендерні процедури на цей захід не відбулись, захід залишився нереалізованим у 2005 році та перенесений на 2006 рік. Після отримання висновків в результаті виконання цієї роботи та їх обговорення остаточне рішення Мінприроди щодо впливу будівництва і функціонування Ташлицької ГАЕС буде надано до Кабінету Міністрів України.

6.     Не виконано на даний час Припис Державної екологічної інспекції до Акту перевірки додержання вимог природоохоронного законодавства ВП „Енергобуд” під час будівництва Олександрівського та Прибузького водосховищ  16 – 19 травня 2006 р., НПР Олександрівського водосховища. Не надано Акт готовності ложа водосховища до затоплення.

7.     Робота 3 блоків АЕС не забезпечена водою, станція працює на прямоточній системі водопостачання, що суперечить статті 96 Водного кодексу України. Функції охолоджувача оборотної води системи охолодження технологічного обладнання Південно-Української АЕС виконує Ташлицьке водосховище. Його об’єм – 86 млн.куб.м. Загальний обсяг вод, що скидаються до Південного Бугу з цього водосховища, складає 67 млн.куб.м на рік. 

8.     Умови, наведені в експертному висновку 1998 року не виконано,  крім того, відбулася зміна правового поля, тому необхідні нова експертиза і нові технічні рішення.

9.     Мінприроди України (профільним підрозділом) та Держуправлінням екоресурсів в Миколаївській області було розглянуто проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок  у постійне користування ДП НАЕК “Енергоатом” для розміщення хвостової частини Олександрівського водосховища  на території Доманівського (11,7992 га), Арбузинського (11,5863 га) районів та м. Южноукраїнськ (4,3363 га) Миколаївської області в межах регіонального ландшафтного парку “Гранітно-степове Побужжя” та не погоджено їх. Не зважаючи на це, рішенням ХХХІ сесії 4 скликання Миколаївської обласної ради від 17.03.2006 №3 вказані проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок  було погоджено.

 

 

Мінприроди пропонує:

 

1.     Забезпечити безумовне виконання пропозицій, наданих до рішення позачергового засідання Міжвідомчої комісії по встановленню режимів роботи водосховищ, водогосподарських систем басейну річки Південний Буг для найскорішого повернення ситуації до чинного правового поля, в з т.ч.:

·Терміново знизити рівень Олександрівського водосховища до 10,0 м, що існував до встановлення режиму роботи основних водосховищ в меженний період 2006 р. засіданням Міжвідомчої комісії по встановленню режимів роботи водосховищ водогосподарських систем басейну р. Південний Буг на період пропуску весняного водопілля 2006 р. та 2006 р., враховуючи факт закінчення водопілля і необхідності повернення рівня, встановленого відповідно до правових рішень

·Розробити регламент поступового зниження рівня Олександрівського водосховища до відмітки 8,0 м.

·Надати вичерпну інформацію щодо прямоточної системи водопостачання блоків АЕС.  Які заходи вживаються для приведення ситуації до вимог чинного законодавства?

 

2.     Виконати всі пункти Припису щодо виявлених порушень вимог природоохоронного законодавства, наведених в Акті перевірки додержання вимог природоохоронного законодавства ВП „Атоменергобуд” під час будівництва Олександрійського та Прибузького водосховищ Державною екологічною інспекцією Мінприроди 16 – 19 травня 2006 р.

3.     Прискорити процес оформлення рішення про надання статусу національного природного парку регіональному ландшафтному парку „Гранітно-степове Побужжя”, у відповідності з п.1 Додатку 7 Закону України „Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі на 2000 – 2015 роки” від 21.09.2000 р. №1989 – ІІІ.

4.     Надати Мінприроди всі матеріали, що стосуються позитивних наукових та експертних оцінок, і ВП „Атоменергобуд”, у тому числі Акт готовності ложа водосховища до затоплення.

5.     Необхідно провести нове незалежне наукове системне дослідження ситуації та проекту, передбачивши в перспективі опрацювання альтернативних варіантів, зокрема, щодо замкнених водойм і сухих градирень, та принципово нових технічних рішень.

 

Контактні особи: 

Мовчан Ярослав Іванович (2063147; bioangel@menr.gov.ua)

Колмаз Юрій Томович (2063148; saveland@menr.gov.ua)  
Закорчевна Наталія Борисівна (2482300; zakorchevna@menr.gov.ua)