ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 1 березня 2007 р. № 327

 

ПОРЯДОК
використання у 2007 році коштів, передбачених у
державному бюджеті для охорони праці та підвищення
техніки безпеки на вугледобувних та шахтобудівельних
підприємствах

 

1. Цей Порядок визначає механізм використання у 2007 році коштів, передбачених у державному бюджеті Мінвуглепрому за програмою “Охорона праці та підвищення техніки безпеки на вугледобувних та шахтобудівельних підприємствах (включаючи підприємства з видобутку бурого вугілля), у тому числі дегазація вугільних пластів, а також створення уніфікованої телекомунікаційної системи диспетчерського контролю та автоматизованого керування гірничими машинами і технологічними комплексами (УТАС) на вугледобувних підприємствах для підвищення техніки безпеки” (далі — бюджетні кошти).

2. Мінвуглепром є головним розпорядником бюджетних коштів. 

3. Бюджетні кошти спрямовуються вугледобувним та шахтобудівельним підприємствам (крім прибуткових підприємств та тих, на яких здійснюються заходи з підготовки до ліквідації) на здійснення заходів, визначених Програмою підвищення безпеки праці на вугледобувних та шахтобудівних підприємствах, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2006 р. № 374 (Офіційний вісник України, 2006 р., № 13, ст. 879), зокрема для:

придбання засобів індивідуального та колективного захисту, контролю шкідливих газів і вентиляції шахт згідно з переліком, що складається головним розпорядником бюджетних коштів на підставі поданих вугледобувними та шахтобудівельними підприємствами пропозицій;

впровадження шахтних стаціонарних установок кондиціювання та шахтних кондиціонерів повітря згідно з переліком, що складається головним розпорядником бюджетних коштів;

виконання програми дегазації вугільних пластів згідно з переліком, що складається головним розпорядником бюджетних коштів;

застосування автоматизованих систем протиаварійного захисту вугільних шахт, у тому числі створення уніфікованої телекомунікаційної системи диспетчерського контролю та автоматизованого керування гірничими машинами і технологічними комплексами (УТАС) на вугледобувних підприємствах для підвищення техніки безпеки.

 Переліки шахт, на яких впроваджуються шахтні стаціонарні установки кондиціювання та виконуються програми дегазації вугільних пластів, визначаються за критеріями, які затверджуються головним розпорядником бюджетних коштів та погоджуються з Держгірпромнаглядом.

Бюджетні кошти виділяються за умови наявності затверджених в установленому Мінвуглепромом порядку програм підвищення безпеки праці кожного підприємства-одержувача та співфінансування заходів на виконання таких програм за рахунок його власних коштів.

4. Розподіл бюджетних коштів за витратами капітального характеру між вугледобувними підприємствами здійснюється пропорційно співвідношенню планових обсягів видобутку вугілля на поточний рік кожного підприємства до сумарного обсягу його видобутку та з урахуванням факторів, що мають вплив на техніко-економічні показники роботи вугледобувних підприємств, зокрема таких, як категорія шахт за газом метаном, небезпечність за раптовими викидами вугілля та газу, або за вибухами вугільного пилу, або за самозайманням вугілля, відповідність умов праці за температурою, забезпеченість засобами колективного захисту, які визначає головний розпорядник бюджетних коштів.

Розподіл бюджетних коштів на створення уніфікованої телекомунікаційної системи диспетчерського контролю та автоматизованого керування гірничими машинами і технологічними комплексами (УТАС) на вугледобувних підприємствах здійснюється відповідно до розробленої і затвердженої в установленому порядку проектної документації по кожному вугледобувному підприємству, зазначеному у переліку шахт, що затверджується головним розпорядником бюджетних коштів.

5. Розподіл бюджетних коштів за поточними витратами здійснюється пропорційно співвідношенню між плановою чисельністю промислово-виробничого персоналу вугледобувних та шахтобудівельних підприємств, яким виділяються бюджетні кошти, і сумарною плановою чисельністю зазначеного персоналу таких підприємств з урахуванням рівня забезпеченості засобами індивідуального захисту, який визначає головний розпорядник бюджетних коштів.

6. Перерахування бюджетних коштів здійснюється відповідно до Порядку обслуговування державного бюджету за видатками, затвердженого Державним казначейством.

7. Закупівля товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти здійснюється відповідно до Закону України “Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти”.

Попередня оплата під час закупівлі товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2006 р. № 1404 “Питання попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти” (Офіційний вісник України, 2006 р., № 41, ст. 2752).

8. Облік закуплених товарів, робіт і послуг здійснюється відповідно до Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” та положень стандартів бухгалтерського обліку, затверджених в установленому порядку Мінфіном.

9. Складення та подання фінансової звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим витрачанням здійснюються в установленому законодавством порядку.