2020-09-21

Залізна руда: тенденції, прогнози та можливості для української галузі

Світові ціни на головний продукт експорту вітчизняної добувної галузі вже місяць демонструють стрімке зростання. Ціна на залізну руду не просто повернулась до свого “допандемічного” показника- в $90- 95 за тонну, але й фактично повернулась до показника, якого не було шість років. В 2014 році глобальний економічний цикл досяг свого апогею, а торговельний протекціонізм здавався пережитком минулих епох. Однак, за останні 6 років баланс сил на міжнародній арені суттєво змінився.  
Людство переживає нову електричну революцію, яка потребує все більше нових матеріалів на вівтарі технічного прогресу. Здавалося б, в таких умовах, «стара» сировина мала б відійти на другий план. І з деякими видами продукції гірничо-металургійного комплексу, так і сталося, але залізна руда, як бачимо з графіків цін, тримається і показує «середню температуру по палаті» на ринках у світі. 

17 вересня китайська сировинна біржа, що в місті Далянь закрилася, зафіксувавши 796,5 юанів ($122,14) за тонну ЗРС. Цей ціновий показник став найнижчим для головної залізорудної біржі в світі, починаючи з 3 серпня цього року. Відтоді, коли виробники отримали впевнений сигнал про відновлення китайської економіки. На іншій же, не менш глобальній азійській біржі – Сінгапурській, падіння склало 3,8%, а фінальна ціна зафіксувалася на показнику $119,15 за тонну. Відтак, серпневий стрибок цін майже на 20 доларів за тонну тепер здається просто фантастичним.

Попит на залізну руду в Китаї, на частку якого припадає більше половини світового виготовлення сталі, з квітня поточного року сильно пожвавився. Відтоді, коли заводи заохочені урядовими заходами з економічного стимулювання почали нарощували випуск сталі. Відновилися інфраструктурні проекти в сфері побудови житла та залізниці, які потребують великої кількості сталевих напівфабрикатів. А оскільки, китайська влада активно застосовує протекціоністські засоби під час проведення тендерів, головною позицією для експорту в КНР залишається саме сировина. 

Можна впевнено сказати, що обмеження  товарних пропозицій в останні тижні та ознаки відновлення попиту на сталь в інших країнах, підняли ціни на залізну руду до найвищих рівнів за останні шість років. Але найцікавішим є  те, що сильний попит з боку китайського споживача практично не знижується. Інвестори вказують на широку грошову масу країни – сильний випереджаючий індикатор економічного зростання . Вона збільшилася на 10,4 % в річному обчисленні в серпні. Інші ж  форвардні індикатори для залізної руди також залишаються сильними. Зокрема, портал Caixin минулого тижня повідомив, що продажі екскаваторів (спецтехніка широкого використання) в Китаї виросли на 51,3% за перші вісім місяців. Хоча світ ще не оговтався до кінця від наслідків пандемії, очікування інвесторів стають головними драйверами відновлення. І ці очікування можуть слугувати машиною часу для тих, хто пам’ятає теплу ванну нульових для commodities.

Світові тенденції формують особливо позитивний фон  для наших надракористувачів-експортерів. Австралійська багатопрофільна інвестиційна компанія Macquarie попереджає, що бразильський виробник залізничної руди Vale, що є другим за обсягами експортером ЗРС  в КНР, схоже, ризикує не виконати власні прогнозовані обсяги постачань. Vale затвердив свій прогноз виробництва у 2020, у розмірах 310-330 мільйонів тонн. Це що відображено в аналітиці Macquarie. Виробництво в першому півріччі склало лише 127 мільйонів тонн. Відтак, щоб досягти планових показників, у другому півріччі Vale має виходити на виробничі потужності 365-405 мільйонів тонн, що дуже маловірогідно. 

Отже, перелічені фактори мають стати флюгером для вітчизняних виробників, які вже перелаштували власні ланцюжки збуту на китайський ринок під час пандемії. За даними Державної митної служби України, в серпні відвантаження руди через 8 найбільших портів збільшилося на 38%, а значить Україна своєчасно відреагувала на цей тренд.

JPMorgan прогнозує, що ціни на ЗРС залишаться на рівні 105 доларів США за тонну порівняно зі 100 доларами США за тонну до 2021 року.  Водночас, Goldman Sachs прогнозує ціну на рівні 90 доларів США за тонну 2021 року, порівняно з з попереднім прогнозом у 80 доларів США за тонну.

Глобальна служба економічних досліджень сталі та металів MySteel очікує, що ціни знизяться, але не прогнозує, що вони впадуть нижче 100 доларів США за тонну до кінця року. Висновком прогнозу є те, що до 2021 року ціни на руди з вмістом Fе у 62%, складуть в середньому 95 доларів за тонну. 

Вищезазначені фактори можуть відкрити непогані перспективи для українського бізнесу і, навіть стати успішним кроком для української бюджетоутворюючої галузі. Звісно, що нові хвилі поширення захворювання можуть ще статися, але маховик китайської промислової машини вже знов запущений. Нашій країні залишається лише вправно його підживлювати та заробляти.