2017-08-08

Скасовано неправомірно наданий дозвіл на користування надрами

Органи прокуратури Хмельниччини, реалізуючи повноваження із представництва інтересів держави в суді, проводять роботу щодо забезпечення законності під час використання надр на території області.

Так, законодавством, за виключенням окремих випадків, передбачено конкурсні засади отримання спеціальних дозволів на користування надрами.

Разом із тим, окремі суб’єкти господарювання використовують різні неправомірні схеми обходу процедури проведення аукціону, що в кінцевому випадку завдає істотної шкоди бюджетам у зв’язку із ненадходженням до них значних сум коштів.

Прокуратурою області встановлено, що у лютому 2016 року Державною службою геології та надр України, без проведення аукціону, одному із товариств, як власнику цілісного майнового комплексу, видано спеціальний дозвіл на користування надрами на ділянці Південно-Закупнянського родовища вапняків площею 6,5 га, що у Чемеровецькому районі Хмельницької області.

Згідно вимог законодавства, що діяло на час прийняття вказаного рішення, власник або орендар цілісного майнового комплексу, побудованого з метою видобування та переробки корисних копалин з ділянки надр, на користування якою надається дозвіл, має право отримати його поза конкурсною процедурою.

Проте, виявилось, що насправді надрокористувач цілісним майновим комплексом не володів, а тому законних підстав для надання йому відповідного дозволу не було.

З метою усунення цих порушень та поновлення інтересів держави, прокуратурою області пред’явлено позов про визнання дій Державної служби геології та надр України неправомірними та скасування спеціального дозволу на користування надрами.

Постановою окружного адміністративного суду міста Києва позов задоволено у повному обсязі, неправомірно виданий спеціальний дозвіл на користування надрами на території Хмельниччини скасовано.