2005-07-20

Юрій Фесенко: Якщо хочете мати хороші виробничі показники - будуйте стадіони

Бути першим скрізь: у праці, у спорті, на відпочинку - такий життєвий девіз працівників газопромислового підприємства "Шебелинкагазвидобуток".

І справді, дивлячись на сьогоднішні досягнення колективу підприємства, з цим важко не погодитися. Адже в будь-якій сфері життєдіяльності, чи то виробництво, чи спортивні змагання, колектив газопромислового підприємства "Шебелинкагазвидобуток" завжди прагне бути в авангарді. Так, зовсім недавно, у травні цього року, на базі підприємства було проведено ІV  міжгалузеву літню Спартакіаду серед працівників підприємств ДК "Укргазвидобуток", НАК "Нафтогаз України", що присвячувалася 60-річчю перемоги у Великій Вітчизняній війні.

- Може з'явитися резонне питання, а є чи у нас час, причини для "забави", для проведення таких масштабних спортивних заходів? - розмірковує директор газопромислового підприємства "Шебелинкагазвидобуток" Юрій Фесенко. - Гадаю, що так. На підтвердження своїх слів наведу кілька цифр: тільки за минулий рік було добуто 6,475 млрд. кубометрів газу, за п'ять місяців нинішнього року ця цифра вже становить 2,748 млрд. кубометрів газу, а в цілому за рік очікується більш як 6,6 млрд. кубометрів. Погодьтеся, показники досить вражаючі, враховуючи, що загальний видобуток газу по Україні становить трохи більш як 20 млрд. кубометрів.

За останні кілька років, завдяки зваженій промисловій політиці НАК "Нафтогаз України", ДК "Укргазвидобуток", нашому підприємству вдалося не тільки зупинити падіння видобутку вуглеводнів, а й відчутно його збільшити. Запорукою досягнення настільки значних результатів, на тлі того, що виснаженість балансових запасів родовищ підприємства становить 79,2 відсотка, стало проведення торік реконструкцій Хрестищенської і Червонодонецької дотискних компресорних станцій, що дало можливість проводити ефективнішу розробку родовищ на завершальній стадії. Також проведено реконструкцію Хрестищенської аміачно-холодильної установки на процес низькотемпературної сепарації з використанням турбодетандерних агрегатів, що дало змогу заощаджувати електроенергію до двадцяти млн. кВт/годин на  рік, а також удвічі збільшити видобуток газового конденсату. Тільки за 2004 рік введено в експлуатацію дві нові установки комплексної підготовки газу і сімнадцять свердловин.

- Скажіть, у чому ж секрет таких виробничих успіхів, адже є, напевно, якийсь "рецепт"?

- Секрет простий. Керівництво НАК "Нафтогаз України", ДК "Укргазвидобуток", виділяючи чималі кошти на модернізацію виробництва і геологорозвідувальні роботи, не забуває і про зворотний бік медалі. Тільки хороше ставлення до працівників - запорука успішного і стабільно працюючого підприємства, яким сьогодні є ГПУ "Шебелинкагазвидобуток". Ми намагаємося створити максимально вигідні умови для успішної роботи на виробництві: стабільна заробітна плата, будівництво житла для співробітників підприємства, можливість оздоровитися в нашому санаторії, у якому безліч лікувальних кабінетів, оснащених сучасним обладнанням. Улітку родини газовиків можуть відпочити й оздоровитися на базі "Донець" біля Азовського моря. Цього року ми добудували на її території спортивно-оздоровчий корпус.

- На відкритті спартакіади ви сказали, що тут переможці абсолютно всі, незалежно від результатів. З цими словами важко не погодитися.

- Не так важливий сам результат, як відчуття турботи й уваги з боку керівництва країни і НАК "Нафтогаз України" до працівників нафтогазової галузі, яка сьогодні, без перебільшення, є фундаментом всієї економіки України. Треба зважати, що в спартакіаді ми не тільки змагаємося, а й маємо можливість тісного дружнього спілкування і розвитку гармонічних взаємин, адже участь брали спортивні команди підприємств, що розташовані в різних куточках України: ГПУ "Шебелинкагазвидобуток", ГПУ "Полтавагазвидобуток", ГПУ "Харківгазвидобуток", ГПУ "Львівгазвидобуток", БУ "Укрбургаз", управління з переробки газу і газового конденсату, "Укргазпромгеофізика". Змагання проводилися в спортивних залах і на відкритому стадіоні "Газовик", який було нещодавно реконструйовано. Команди змагалися у різних видах спорту: футбол, легка атлетика, гирьовий спорт, перетягування каната, шашки, шахи, армреслінг, настільний теніс. Особливо приємний факт, що нинішня спартакіада збіглася з оголошеним урядом 2005-го року - роком спорту.

- Хто посів перше місце у змаганнях, кому дісталася пальма першості, адже змагання мали безкомпромісний характер?

- З великою гордістю скажу, що перше місце в змаганнях посіли, як і належить господарям, спортсмени нашого газопромислового управління "Шебелинкагазвидобуток", і це подвійно приємно.

- Кажуть, у майбутньому у проведенні таких спартакіад серед підприємств ДК "Укргазвидобуток" плануються змагання і з водних видів спорту.

- Є такі плани. Уже сьогодні НАК "Нафтогаз України" і харківська облдержадміністрація приступили до їхньої реалізації. Так, на спільному засіданні колегії Харківської облдержадміністрації і правління НАК "Нафтогаз України" з питань виконання програми розвитку паливної галузі харківської області було прийнято рішення, відповідно до якого сума капіталовкладень з боку НАК "Нафтогаз України" для розвитку соціальної інфраструктури області в 2005 році становила 49,115 млн. гривень, у тому числі на будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу (ФОК) у селищі Червоний Донець - 4,8 млн. гривень. Проектом будівництва ФОКа передбачено два басейни, зали для занять боксом, боротьбою, атлетизмом, а також спортивний зал для ігрових видів спорту. Чималі кошти також буде виділено і на будівництво житла для працівників компанії. Тільки цього року планується ввести 572 кв. метра житлової площі.

- Юрію Леонідовичу, чим пояснити, що така грандіозна спортивна споруда створюватиметься в невеликому провінційному селищі?

- Так, газопромислове управління "Шебелинкагазвидобуток", як одне з найбільших підприємств нафтогазової галузі, справді територіально трохи віддалене від "цивілізації". Саме тому, щоб утримати тут молодь і фахівців, необхідно починати досить серйозні кроки в розвитку соціальної інфраструктури. Щороку НАК "Нафтогаз України", ДК "Укргазвидобуток" сприяють тому, щоб молодь відвідувала всілякі секції художньої самодіяльності, які працюють при Будинку культури, проводимо різні концерти, КВКи. Саме з метою виховання здорового підростаючого покоління, а також з огляду на той факт, що у такій величезної організації як НАК "Нафтогаз України" фактично на сьогодні немає свого фізкультурно-оздоровчого комплексу, і було прийнято це рішення. Крім того, Шебелинка - завжди була, є і буде кузнею кадрів для газової галузі. Саме із Шебелинки був даний потужний поштовх інтенсивному розвитку всієї газової промисловості України, і про це теж не варто забувати. Але головне, що приємно і корисно зможуть відпочити після робочого дня й у вихідні не тільки працівники нашого підприємства, а й всі мешканці району та області, що загалом благотворно позначиться на соціальному кліматі нашого регіону.