2015-08-12

Яценюк ініціює службове розслідування щодо видачі ліцензій на надра

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив провести службові розслідування діяльності НАК «Надра України», Держгеонадр і Міністерства екології та природних ресурсів стосовно рішень про видачу ліцензій на надра північно-західного нафтогазоносного шельфу Чорного моря. Про це Глава Уряду заявив на засіданні Кабміну в середу, 12 серпня, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Арсеній Яценюк наголосив, що за інформацією ЗМІ, дві офшорні компанії разом із державною компанією НАК «Надра України» намагалися «за сумнівних обставин» отримати сім ліцензій на користування надрами північно-західного нафтогазоносного шельфу Чорного моря.

«На останній стадії ми їх зупинили», - повідомив Глава Уряду.

«Отримання цих ліцензій було явно за дуже продуманою юридичною схемою. Тому що у нас є прогалини в чинному законодавстві і можна обійти аукціонний чи конкурсний підхід при отриманні цих ліцензій і без аукціону видати їх компаніям, де є державна частка, - наприклад, як у цій схемі, 25%», - сказав він.

Арсеній Яценюк доручив провести службове розслідування Державної служби геології та надр України щодо оформлення цих ліцензій – «чи були вони оформлені, чи ні, і хто вносив відповідні документи», а також стосовно Міністерства екології та природних ресурсів – «хто з керівництва - чи колишнього, чи чинного - вносив рішення щодо створення спільного підприємства і роздачі цих семи ліцензій».

«Запросіть компанію «Надра України», розберіться, хто їм запропонував таку «чудову» бізнес-схему. І внесіть свої пропозиції щодо кадрових призначень в цій компанії і щодо персональної відповідальності керівництва НАК «Надра України» за можливість корупційних дій по видачі цих ліцензій», - наголосив Прем’єр-міністр.