2021-04-02

Всупереч рішенню ОПЕК + підняти видобуток дефіцит нафти збережеться

Ринок нафти залишиться в помірному дефіциті, незважаючи на рішення ОПЕК + наростити видобуток. Це дозволить підтримувати прийнятні для виробників ціни на нафту в діапазоні $ 50-60 / бар., Про це передає Enkorr з посиланням на заяву директора групи з природних ресурсів і сировинних товарів агентства Fitch Дмитра Маринченко.

Рішенням від 1 квітня ОПЕК + визначив подальші параметри угоди. У квітні група скорочує видобуток на 7,9 млн б / д, в травні - на 7,3 млн, в червні - на 6,6 млн, в липні - на 5,76 млн б / д.

«Ринок, ймовірно, поки залишиться в стані помірного дефіциту, товарні запаси нафти продовжать знижуватися», - коментує Маринченко можливі наслідки нового рішення групи.

Він пояснив, що ОПЕК + виходить з найбільш імовірного сценарію, що попит в найближчі місяці продовжить відновлюватися на тлі як сезонних факторів, так і поступового пом'якшення карантинних обмежень. За оцінками управління енергетичної інформації Міненерго США (EIA), в найближчі три місяці попит на нафту може вирости на 2 млн б / д. Це приблизно відповідає тим додатковим обсягами, які збирається вивести на ринок ОПЕК +.

Експерт додав, що до липня видобуток країн ОПЕК + повинен вийти приблизно на той рівень, який підтимувався під час останньої стадії операції, досягнутої в квітні минулого року.