2020-08-05

Вперше в історії Сомалі оголосила міжнародний тендер на нафтові родовища

Сомалі оголосила міжнародний тендер на розробку семи морських блоків нафтових і газових родовищ на шельфі країни. Це сталося вперше в історії країни, підкреслює сомалійський новинний портал Goobjoog News.

"Заявки на отримання ліцензій приймаються з 4 серпня по 12 березня 2021 року - говориться в оголошенні міністерства енергетики і водних ресурсів Сомалі. - Виставляються сім морських блоків." За прогнозами, потенціал цих ділянок сягає 20 млрд барелів нафти.

Федеральний парламент Сомалі, зазначає ТАСС, прийняв в лютому Закон про нафту, який затвердив президент країни Мохамед Абдуллахі Мохамед. Закон передбачає формулу розподілу прибутку між залученими сторонами. У свою чергу, уряд створив Нафтове управління Сомалі, яке розгляне заявки, а потім займеться регулюванням нового сектора національної економіки. Очолив управління Ібрагім Алі Хусейн, який з 2014 року працює старшим економічним радником в міністерстві енергетики та водних ресурсів.

«Наше завдання полягає в тому, щоб створити конкурентоспроможний податковий і регуляторний режим для залучення інвестицій, забезпечуючи при цьому справедливу частку майбутніх доходів народу Сомалі», - заявив глава управління.

Сомалі - одна з останніх країн Африки, де ще не проводилася комплексна нафтова і газова розвідка. У 50-ті роки минулого століття в Сомалі пошук нафти вів ряд найбільших нафтових компаній, включаючи Shell, Eni і Chevron. Вони виявили кілька перспективних ділянок, однак низка громадянських воєн в цій країні не дозволила розпочати широкий видобуток вуглеводнів.