2019-02-27

Володимир Гройсман: Ми зруйнували схеми таємного розподілу родовищ

Уряд України повністю відкрив геологічні дані, зруйнував схеми таємного розподілу родовищ і, таким чином, забезпечив всі можливості наростити видобуток копалин, передусім, газу задля досягнення енергетичної незалежності. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду.

Він звернув увагу, що ще п’ять років тому газ був елементом великого політичного тиску на Україну. А зараз створені всі умови задля повного усунення такого тиску – в тому числі шляхом прозорості роботи Державної служби геології та надр України.

«Ми перші, хто зруйнував схему таємних розподілів і запроваджуємо систему публічних конкурсів та аукціонів. Перший аукціон відбудеться вже за тиждень – 6 березня. Торги мають бути прозорими і конкурентними. Це має бути новий стандарт», - підкреслив Володимир Гройсман.

Глава Уряду знову наголосив, що Україна має відмовитися від закупівель із-за кордону газу. «Це стратегічна мета. Її досягнення дасть можливість забезпечити себе газом і системно зменшити ціни на газ. Одними лише лозунгами зменшити ціни і забезпечити економічну стабільність – неможливо», - сказав Володимир Гройсман.

У той же час, він наголосив, що при такому розвитку подій неприпустимими є будь-які зриви державних планів видобутку ресурсів.

«Наше завдання – енергоефективність, якісне та ефективне споживання і перехід у статус країни-експортера ресурсів, - сказав Володимир Гройсман. – Ми думаємо про майбутнє України».