2013-07-10

Видобуток сланцевого газу в Україні – крок до зміцнення енергетичної незалежності

8 липня ц.р. в конференц-холі «Париж» готелю «Хаятт Рідженсі Київ» відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Перспективи видобутку сланцевого газу в Україні». У заході брали участь: народні депутати України Сергій Клюєв і Тарас Кутовий; заступник Міністра-керівник апарату Міністерства екології та природних ресурсів України Олександр Сушко; екс-міністр палива і енергетики України Сергій Єрмилов; ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар; член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук; віце-президент Інституту Горшеніна, експерт з енергетичних питань Олексій Лещенко; науковці; представники громадських екологічних організацій та ЗМІ.

На порядку денному «КС» обговорювалися проблемні питання, пов’язані із видобутком сланцевого газу в Україні, і, перш за все, ризиків та екологічної безпеки, наслідків як для довкілля, так і для держави в цілому. Зокрема наголошувалося, що сланцевий газ – це крок до зміцнення енергетичної незалежності нашої держави від північного сусіда – Росії. За оцінками українських спеціалістів його поклади в Україні досить значні і вистачить на 140 років. Так, Сергій Клюєв, котрий очолював представницьку делегацію України до США, яка, певною мірою, ознайомилася із досвідом видобутку такого газу в Штатах, у своєму коментарі зазначив, що завдяки цьому за два роки вартість 1000 м3 газу в США істотно зменшилася і на сьогодні становить близько 100 доларів. (Для порівняння. Україна у ІІІ кварталі ц.р. виплачує Росії 400 доларів за 1000 м3. Ціна європейського газу нині коливається в межах 340-370 доларів за 1000 м3). Він також наголосив, що добувати сланцевий газ в Україні безпечно, зрозуміло, дотримуючись суворих екологічних вимог і відкритої громадської експертизи.

Громадські організації не стоять осторонь проблеми енергетичної незалежності країни і стану довкілля, – підкреслив голова громадської ради при Мінприроди України Валентин Савицький. Сталий розвиток – це і екологічна, і економічна, і політична складові. Глибоко переконаний, якщо ми не використаємо свій шанс – не налаштуємо видобуток сланцевого газу – нам не вибачать наші нащадки. Безумовно, є ризики. Проте, спільний Меморандум, підписаний громадськими організаціями і Мінприроди, дозволяє говорити з упевненістю, що така діяльність буде відкритою, інформаційно забезпеченою з чітким дотриманням екологічної безпеки. Тобто, вся діяльність, пов’язана із видобутком сланцевого газу в Україні, буде у полі зору широкого кола громадськості.

Захід проводився за ініціативи Інституту Горшеніна.

Міністерство екології та природних ресурсів України