2018-11-19

Відкритість енергетичних даних важлива для подальших трансформацій функціонування ринків та сталого розвитку

15 листопада 2018 року протягом 9-го Міжнародного форум по енергетиці для сталого розвитку в Києві відбувався Інформаційний семінар організований ініціативою JODI

Ключовою темою семінару була важливість відкритості енергетичних даних для подальших трансформацій, функціонування ринків та сталого розвитку. Міністерство енергетики та вугільної промисловості України на семінарі представляв Генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Віталій Кушніров. 

Віталій Кушніров у своєму виступі наголосив: «Ініціатива JODI вже тривалий час демонструє важливість відкритості даних для надійного та належного функціонування енергетичних ринків. В той же час, ми як представники органів державної влади є особливо зацікавленими в підтримці руху до більшої прозорості, яка включатиме баланс публічних і приватних інтересів у розкритті даних енергетичних ринків, що дозволило б прийти до максимізації досягнення спільної вигоди всіх стейкхолдерів та сталого розвитку держави в цілому.»

Виступ Віталія Кушнірова було присвячено питанню доступності енергетичних даних та заінтересованості держави у їх прозорості. Зокрема було наведено приклад останніх змін в законодавстві України в рамках виконання стандартів Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ), імплементації вимог законодавства ЄС та іншої діяльності, спрямованої на покращення прозорості енергетичного сектору України. Віталій Кушніров зазначив: «Наразі ми стоїмо лише на початковому етапі покращення прозорості енергетичного сектору. Однак Україна вже змогла досягти деяких суттєвих результатів в цьому напрямку, а наша активна участь у ІПВГ забезпечуватиме подальших рух вперед. Ми маємо великі надії на результативність останніх досягнень, зокрема нещодавнього прийняття Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях»».

Окремо було висвітлено питання важливої ролі прозорості енергетичних даних у забезпеченні сприятливого інвестиційного клімату та співпраці з міжнародним співтовариством, що, в свою чергу, є обов’язковою умовою для забезпечення енергетичної безпеки держави та досягнення ключових стратегічних цілей в розвитку енергетичного сектору.

Довідка. Дев'ятий Міжнародний форум з енергетики для сталого розвитку організований урядом України спільно з п'ятьма регіональними комісіями ООН в партнерстві з Програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН), Організація Об'єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО), Інститут Організації Об'єднаних Націй з підготовки кадрів та досліджень (ЮНІТАР), Навколишнє середовище ООН та іншими провідними організаціями та установами.