2018-04-18

Вчені запропонували новий спосіб пошуку слідів існування розвинених технологічних цивілізацій

Професор Рочестерського університету Адам Франк і директор Інституту космічних досліджень NASA імені Годдарда Гевін Шмідт запропонували "силуріанську гіпотезу", згідно з якою технологічно розвинені цивілізації могли залишити геологічні сліди свого перебування на планеті, повідомляється на сайті університету.

Гіпотеза отримала свою назву на честь силуріанців — розумних рептилій з британського науково-фантастичного серіалу "Доктор Хто", які за сюжетом були першими розвиненими істотами на Землі.

"Ми з Гевіном не знайшли ніяких слідів інших індустріально розвинених цивілізацій", — підкреслив Франк. Але вони з колегою задумалися над тим, які сліди могла залишити інша технологічно розвинута цивілізація на Землі.

На сьогоднішній день наша планета вступила в епоху, яку багато дослідників називають "антропоценом" - діяльність людини істотно впливає на планету, змінюючи її літосферу, атмосферу і глобальний океан. Відзначається, що основним геологічним відбитком, характерним для епохи антропоцен, є використання викопного палива.

Крім того, маркери, за якими можна виявити сліди існування сучасного людства є глобальне потепління, ерозія ґрунту, викликана сільським господарством, забруднення навколишнього середовища пластиковими відходами та використання ядерної зброї.

"Як індустріальна цивілізація, ми призводимо до змін в ізотопному різноманітті, тому що ми спалюємо вуглець. Але спалювання викопного палива може фактично знищити нас як цивілізацію. Які відбитки могла б залишити подібна або інші види промислової діяльності давно померлої цивілізації протягом десятків мільйонів років?", - заявив Франк.

Дослідники звернули увагу на парадокс: якщо цивілізація була досить розвиненою для того, щоб її діяльність завдавала менше шкоди планеті, то вона б залишила менше геологічних маркерів, за яким її можна виявити.

"Ми знаємо, що давній Марс і, можливо, стародавня Венера були більш придатними для життя, ніж зараз. І, можливо, коли-небудь ми знайдемо геологічні свідоцтва життя і на них теж. Це допоможе нам зрозуміти, що ми шукаємо", - заявив Шмідт.

Раніше вчені назвали передбачувані терміни виявленняінопланетного життя. На думку дослідників NASA, це станеться в найближчі 20 років. А ось Ендрю Рашбі з Дослідницького центру Еймса заявив, що виявлення позаземного життя це "питання десятиліть".