2017-10-19

Вчені пояснили гравітаційну аномалію в Індійському океані впливом Африки

Вчені знайшли пояснення гравітаційної аномалії в Індійському океані, яка спостерігається біля Шрі-Ланки. Про свої висновки дослідники повідомили в журналі Geophysical Research Letters.

На знімках з космосу Земля виглядає майже ідеально круглою. На ділі планета сповнена нерівностей, гірських хребтів і глибоких западин, покрита десь товстими континентальними тектонічними плитами, а десь – набагато більш тонкими океанічними.

Все це створює нерівномірність розподілу маси в літосфері Землі, і якби вона не була покрита водою, не оберталася, якщо б в океані не було ні течій, ані хвиль, то товщина водного шару в різних областях була б різною, причому максимальна різниця між найбільш високими і низькими ділянками наближалася б до 200 метрів. Цей умовний "рівень моря" утворює форму геоїда, який дає більш точне уявлення про форму планети, ніж ідеальна сфера, видима з навколоземної орбіти.

Однією з найбільш помітних деталей при цьому виявиться Зниження геоїда в Індійському океані, з його найглибшою точкою на рівні -106 метрів, розташованої на південь від Шрі-Ланки. Пояснення дефіциту маси, який створює цю аномалію, залишається однією з найбільш цікавих проблем сучасної геофізики.

Тепер же вчені змоделювали конвективні потоки земної мантії – потужних течій, в ході яких більш гарячий і легкий матеріал піднімається до поверхні, а щільний і холодний опускається вниз. Аномалію IOGL при цьому вдалося зв'язати з надлишком менш щільної і легкої речовини.

Цей надлишок пов'язаний з тим, що Індія, досить швидко віддаляючись від Африки, направляє частину мантійних потоків від цієї величезної провінції на схід. Вони доходять якраз до центру аномалії в Індійському океані.