2018-12-12

В. Гройсман щодо механізму електронних аукціонів

Побудова сильної економіки, що є фундаментальною метою роботи Уряду, передбачає запровадження рівних можливостей і правил – в тому числі шляхом запровадження електронних сервісів з мінімальним або повністю відсутнім втручанням чиновника. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, відкриваючи засідання Уряду. Серед тем засідання став аналіз існуючих майданчиків електронних послуг, а також плани щодо поширення механізму електронних аукціонів на сферу отримання ліцензій на розробку надр, приватизацію, земельні відносини тощо.

«Закритість деяких процесів – слабке місце. Тож потрібно змінювати систему, впроваджувати технології е-урядування. Це доступ, прозорість та єдині правила», - сказав Володимир Гройсман.

Він нагадав, що в Україні вже є успішні приклади електронних послуг – по лінії Міністерства юстиції, ДФС (в частині повернення ПДВ).

«І зараз говоримо про електронні аукціони на надра. Геоінформація завжди була закрита. Був такий собі закритий клуб. Зараз ми це все відкрили, є майданчики, можна брати участь в торгах на право розробки копалин. Вважаю, що це революційний крок. - сказав Володимир Гройсман. - Потрібно максимально розширювати можливості – створювати єдині правила для всіх. Все більше людей мають користуватися цими системами. І бюджет отримуватиме більше ресурсів».

За планом, нова система торгів на право надрокористування працюватиме вже з 1 січня. «Жодних подвійних стандартів. Єдині правила для всіх. Тоді все буде працювати ефективно, - сказав Володимир Гройсман. – Для нас це питання не тільки економіки, а ще й енергонезалежності».