2013-05-27

Урядом вжито всіх заходів щодо дотримання обмежень монополізму та сприяння конкуренції у сфері господарювання

Про це під час «години запитань до уряду» в Верховній Раді заявив Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков.

За його словами, у конкурсах на укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Юзівська мали можливість взяти участь будь-які суб’єкти господарювання оскільки оголошення про їх проведення були опубліковані в засобах масової інформації України та іноземних друкованих виданнях,  а також на офіційному веб-сайті Державної служби геології та надр України.

«Однією з ключових умов конкурсу є обов’язкове партнерство переможця конкурсу (оператора угоди) із українським учасником. Відповідно до Умов конкурсу, такими учасниками стали профільна державна національна акціонерна компанія (НАК «Надра України») та  господарське товариство (ТОВ СПК «Геосервіс»)», - заявив Міністр.

О. Проскуряков повідомив, що ТОВ СПК «Геосервіс» взяло на себе зобов’язання забезпечити 100% фінансування участі спільного підприємства, що буде створене разом з НАК «Надра України», а саме ТОВ «Надра Юзівська». Частка участі НАК «Надра України» у статутному капіталі цього спільного підприємства складає 90%.

«Всі учасники конкурсу на право укладення угоди про розподіл вуглеводнів на ділянці Юзівська, а саме - Shell, ExxonMobil, ТНК-ВР в своїх заявках чітко сформулювали свою готовність та зобов’язання в разі перемоги в конкурсі спільно працювати із компанією «Надра Юзівська», співзасновником яких є ТОВ «СПК Геосервіс» (10%) та НАК «Надра України» (90%)», - підсумував Міністр.

Довідка: ТОВ «СПК Геосервіс» виконало геологорозвідувальні роботи за договорами із провідними міжнародними нафтогазовими компаніями Shell (Нідерланди), Total (Франція), Chevron (США), ExxonMobil (США) тощо, має високий рівень кваліфікації персоналу з геологічного вивчення сланцевого газу. ТОВ «СПК Геосервіс» запропоновано частку в статутному капіталі спільного підприємства разом із НАК «Надра України» лише в 10%, в той час, як інші конкурсанти пропонували свою частку в 49-50%.

В свій час посол США Джон Ф. Теффт також висловив свою підтримку щодо проведення конкурсів на укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Юзівська та зазначив, що Посольство США отримало позитивні сигнали від їхніх компаній, включаючи найбільш знані світові компанії в сфері енергетики, які подали заяви на участь у конкурсі на укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Юзівська.

Міністерство екології та природних ресурсів України