2020-02-20

Уряд ухвалив зміни до 615 постанови

З метою вдосконалення нормативно-правової бази та покращення інвестиційного клімату, Уряд України затвердив нову редакцію постанови 615, що регулює відносини у сфері надрокористування. Відтепер спецдозвіл на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку родовищ з подальшим видобуванням можна отримати лише шляхом відкритих електронних торгів.

«Ці зміни прибирають можливості для будь-яких спекуляцій і встановлюють чіткі правила гри, однакові для усіх надрокористувачів. Апробація запасів корисних копалин більше не є підставою для отримання спецдозволів на нові ділянки. Ліцензії надаватимуться за результатами публічного аукціону», — наголосив голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах.

Також, відповідно до нової редакції постанови, продовжити термін дії спецдозволу на розвідку чи розширення меж уже отриманої ліцензії можна буде лише раз.

Урядовці скасували погодження облрадами надання ділянок надр у користування для корисних копалин загальнодержавного значення та для цілей, не пов‘язаних із видобуванням корисних копалин. Водночас розширили перелік видів користування надрами, на які можна отримати спеціальний дозвіл, а саме: геологічне вивчення бурштин основних надр, у тому числі дослідно-промислова розробка родовищ з подальшим видобуванням бурштину.

Загалом очікується, що зміни допоможуть прибрати «шпарини» та можливості будь-яких спекуляцій у процесі отримання спецдозволів і стануть основою чесної і прозорої роботи на рівних умовах для усіх.