2013-10-18

Уряд ухвалив проект розпорядження Кабінету Міністрів України " Про укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах площ Абіха і Кавказька, ділянки Маячна та структури Субботіна"

Проектом розпорядження Кабінету Міністрів України передбачається підтримання пропозиції щодо укладення угоди про розподіл вуглеводнів відповідно до статті 6 Закону України "Про угоди про розподіл продукції" на ділянках надр Субботіна, Абіха, Маячна та Кавказька між державою Україна та компанією Ені Юкрейн Шеллоу Вотерс Б.В. (Нідерланди), компанією ЕДФ Юкрейн Шеллоу Вотерс С.А.С. (Франція), ТОВ "Води України", ПАТ "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз".

Згідно із пунктом 3 статті 6 Закону «Про угоди про розподіл продукції» укладення УРП щодо ділянок надр Субботіна, Абіха, Маячна та Кавказька можливе через наявність наступних умов:
відсутність державного фінансування і технічних засобів для освоєння нових великих родовищ корисних копалин, за рахунок освоєння яких забезпечується рівень видобутку корисних копалин у цілому по Україні, необхідний для соціального розвитку та економічної безпеки України;
необхідність впровадження новітніх технологій, обладнання передових технічних розробок для забезпечення ефективного пошуку, розвідки та розробки перспективних малодосліджених родовищ корисних копалин;
необхідність освоєння родовищ корисних копалин, розробка яких ведеться в особливо складних умовах (ділянки надр і родовищ в морських акваторіях).

«Укладення зазначеної угоди сприятиме залученню інвестицій в сферу надрокористування, нарощуванню обсягів власного видобутку вуглеводневої сировини, підвищенню енергетичної безпеки України», - зазначив Міністр Олег Проскуряков.

Іноземні інвестори – Ені та ЕДФ беруть зобов’язання здійснювати 100% фінансування робіт на етапі розвідки до здійснення комерційного відкриття на кожній із чотирьох ліцензійних ділянок. Українські державні компанії повернуть іноземним інвесторам здійснену за них частку інвестування (45%) за рахунок майбутньої реалізації частини належних українським компаніям вуглеводнів. В разі відсутності комерційного відкриття та завершення проекту до етапу промислового видобутку здійсненні іноземними компаніями інвестиції не повертаються.

Прес-центр Мінекології України