2018-11-07

Уряд схвалив Дорожню карту, яка пришвидшить проведення нафтогазових аукціонів

Кабінет Міністрів України для забезпечення прозорої конкуренції серед нафтогазовидобувачів затвердив Дорожню карту, яка пришвидшить проведення аукціонів та конкурсів з продажу спеціальних аукціонів. Відповідне рішення було прийнято 31 жовтня 2018 року.

Комплекс заходів, який міститься в затвердженому документі, покликаний забезпечити прозорість та справедливість процесу отримання доступу до надр в Україні.

Уряд розраховує, що це сприятиме залученню до аукціонів досвідчених надрокористувачів, які володіють високотехнологічними інвестиціями газовидобутку.

За словами Віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона, Уряд поставив доволі амбітну ціль: зробити Україну енергетично незалежною. Одна із складових енергонезалежності – достатній обсяг видобутку вуглеводнів. Це дасть змогу не залежати від зовнішньої кон’юнктури, визначати ціни на блакитне паливо для споживачів України не за імпортним паритетом, а за обсягами попиту та пропозицій на внутрішньому газовому ринку, та перетворитися з імпортера газу на його експортера.

«З цією метою у грудні 2016 року Уряд схвалив Концепцію розвитку газовидобувної галузі України до 2020 року та План її імплементації. В жовтні 2018 року, за результатами аналізу та динаміки виконання Концепції 2020, План імплементації було оновлено. Запроваджено виключно електронні аукціони на продаж спеціальних дозволів на користування надрами. Дорожня карта з пришвидшення проведення нафтогазових аукціонів – наступний крок для досягнення поставленої цілі», - підкреслив Володимир Кістіон.

Дорожня карта розроблена за участі громадських організацій, зокрема Асоціації газовидобувних компаній України. Перший міжнародний аукціон має бути підготовлено та оголошено не пізніше січня 2019 року, а переможці визначено не пізніше березня 2019.

Дорожня карта.pdf