2020-08-13

Уряд розпорядився передати близько 200 держпідприємств для приватизації

12 серпня, на черговому засіданні Уряд ухвалив низку рішень, якими запроваджуються європейські підходи до управління державним майном. Зокрема, було прийнято розпорядження про передачу близько 200 державних підприємств Фонду Держмайна для подальшої приватизації.

До переліку були включені непрофільні та неприбуткові активи, переважна більшість з яких не здійснює виробничої діяльності, потребує відновлення та інвестицій. Як стало відомо GEOnews.com.ua, до переліку підприємств потрапили, зокрема, Український державний геологорозвідувальний інститут, СхідДРГП, ДП «Бурштин України», ПричорноморДРГП. 

"В Україні близько 3000 державних підприємств. Переважна більшість з них – це неприбуткові активи, які, на жаль, використовуються лише для різноманітних схем і махінацій, в тому числі і корупційних. Єдиний вихід це зупинити – передати такі підприємства в приватні руки. У результаті ми матимемо збереження та збільшення кількості робочих місць, сплату податків та залучення інвестиції", - зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко. 

Міністр наголосив, що державні підприємства, які є стратегічно важливими для життєдіяльності суспільства, енергетичної незалежності та обороноздатності держави, не будуть підлягати приватизації. 

Нагадаємо, що наприкінці лютого керманич Держгеонадр Р. Опімах анонсував передачу на приватизацію кількох своїх підприємств, хоча не уточнив, яких саме: «Для вибору оптимальної моделі реорганізації та створення дієвої структури життєздатних геологічних підприємств проводиться аналіз їх функцій і значимості для держави. Плануємо виставлення певних підприємств на приватизацію вже найближчим часом», - відзначив він.

За матеріалами: 
https://www.kmu.gov.ua/news/denis-shmigal-privatizaciya-derzhavnih-pidpriyemstv-peredbachaye-zbilshennya-robochih-misc-ta-zaluchennya-investicij
https://www.kmu.gov.ua/news/minekonomiki-privatizaciya-derzhpidpriyemstv-ce-zbilshennya-robochih-misc-splata-podatkiv-ta-zaluchennya-investicij
https://www.geo.gov.ua/roman-opimax-vidzvituvav-pro-kadrove-perezavantazhennya-derzhgeonadr/
https://nv.ua/ukr/biz/markets/fdm-peredali-na-privatizaciyu-200-pidpriyemstv-novini-ukrajini-50105751.html