2021-01-22

«Укрнафта» відкрила сучасний цех з ремонту УЕВН

За повідомленням пресслужби "Укрнафти" 22 грудня відбулося відкриття нових виробничих потужностей з ремонту установок електровідцентрових насосів (УЕВН). У повідомленні наголошується, що сучасна база – єдина в Україні, де проводять вхідний контроль нових УЕВН та ремонт УЕВН з оформленням протоколу комп’ютерної перевірки.

База оснащена новітнім обладнанням, яке розміщене в виробничих дільницях так, щоб пройти аудит потенційних закордонних замовників, із котрими проводяться попередні перемовини про співпрацю, а також, за необхідності, пройти сертифікацію American Petroleum Institute (API).

Потужності нового цеху дозволяють проводити вхідний контроль нових УЕВН таповний цикл ремонту УЕВН: лагодити двигуни, гідрозахист, насоси, кабелі та інші складові УЕВН. І це все виконується відповідно до показників заводу-виробника – після ремонту установка має повністю відповідати заводським параметрам.

Якість ремонту засвідчує протокол, сформований комп’ютером без людського втручання. На першій ділянці також є  стенди перевірки гідрозахисту та секцій насосів. Зокрема, стенд випробування ЕВН дозволяє знімати напірно-витратні характеристики та інші параметри в реальному часі. Стенд з випробування гідрозахисту дозволяє провести випробування зі зняттям всіх параметрів, в тому числі й під навантаженням.

Ділянка з ремонту занурювальних електродвигунів (ЗЕД) теж має повністю замкнутий цикл. Спершу розбирають двигун, видаляють обмотку. Далі – бокс внутрішньої мийки статорів ЗЕД та внутрішньої мийки валів. Поруч із боксом дві печі для сушки статорів ЗЕД. Потужності кожної розраховані на одночасне сушіння 6 статорів довжиною до 9 метрів.

Бокс лакопросочування розрахований на можливість одночасного просочування двох статорів ЗЕДів. Також база укомплектована двома лініями намотки статорів. Одна з ліній перемотки статорів зафіксована по довжині 6 метрів, друга – з можливістю збільшення до максимальних 9 м ремонтованого статора.

Після ремонту занурювальні двигуни проходять випробування. Комп’ютеризований стенд дозволяє перевірити роботу ЗЕДів як при холостому ходу, так і під навантаженням. Всі параметри після ремонту заносяться в протокол.

Сучасні технології з ремонту в цеху Виробничої бази (Прилуки) дадуть змогу збільшити міжремонтний період свердловин і зменшити затрати на тонну видобутої нафти. Це один із основних показників для компанії, який визначає ефективність роботи і собівартість продукції.