2018-06-15

Укргазвидобування відзвітувало про партнерські проекти для громад Харківщини

Представники АТ «Укргазвидобування» взяли участь у загальних зборах Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, які відбулися 14 червня в селищі Рогань.

Про перспективи діяльності компанії щодо розвитку територіальних громад регіону й основні соціальні проекти Товариства розповів директор із земельних відносин АТ «Укргазвидобування» Володимир Соколовський.

«На сьогодні фактичні розміри рентних платежів до місцевих бюджетів Харківської області за 4 місяці поточного року склали 194 млн грн. А до кінця року громади регіону повинні отримати орієнтовно 593 млн грн», - зазначив він.

Нагадаємо, що це стало можливим завдяки Закону № 1793-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобутку нафти, природного газу та газового конденсату», який набрав чинності 1 січня 2018 року.

«Ми вдячні органам місцевого самоврядування Харківської області за плідну співпрацю. Партнерські відносини приносять в регіон додаткові кошти для розбудови Слобожанщини. І тільки завдяки такій співпраці ми досягнемо поставленої мети – енергонезалежності України», - наголосив пан Соколовський.

За прогнозними розрахунками, подальша ефективна співпраця громад з АТ «Укргазвидобування» дасть можливість приросту рентних платежів до місцевих бюджетів Харківської області орієнтовно на 150 млн грн. щороку. Це діаметрально протилежна ситуація від Полтавської області, де через понад 60 відмов щодо погодження спецдозволів Полтавською облрадою протягом останніх 2-х років місцеві громади недоотримають мільйони гривень від рентних платежів.

На форумі місцевих органів самоврядування Харківщини АТ «Укргазвидобування» також запропонувало власний проект співфінансування ремонту доріг місцевого та загального значень.

«Ремонт доріг за Програмою можна виконувати лише на ділянках, що входять до маршрутів руху великовагового транспорту та спецтехніки, які суттєво впливають на дороги місцевого значення під час спорудження свердловин. Ми готові профінансувати 25% -33,3% від вартості ремонту доріг. Інші 75% - 66,7% фінансування з місцевого бюджету, бюджетів районного та обласного рівня», - зауважив Володимир Соколовський.

Крім цього, УГВ розпочинає екологічний моніторинг об’єктів Товариства. Система екологічного моніторингу включає: виготовлення агрохімічного паспорту щодо кожної земельної ділянки, де планують спорудження свердловин; дозиметричне вимірювання бурових майданчиків; аналіз води з артсвердловин, які проводять лабораторні центри МОЗ України; контроль стану атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон.

«Одна із найголовніших цінностей Укргазвидобування – прозорість діяльності. Тому ми націлені на обговорення всіх гострих соціальних питань з представниками місцевих органів влади та громадськістю. Спілкування представників компанії з громадами проходить у формі «відкритого діалогу» з максимальним врахуванням екологічних інтересів місцевих мешканців. І це зрозуміло, адже серед них є і наші співробітники. У разі необхідності ми готові розглянути і взяти участь у співфінансуванні інших соціальних програм, вкрай необхідних для людей», - підсумував Володимир Соколовський.

Варто зазначити, що впровадження проекту співфінансування ремонту доріг місцевого та загального значень та проекту екологічного моніторингу у рамках партнерських відносин з громадами стало можливим завдяки ініціативі голови правління АТ «Укргазвидобування» Олегу Прохоренку.

Після обговорення доповіді учасники зборів уповноважених представників місцевих органів самоврядування одностайно ухвалили рішення, в якому рекомендували головам місцевих рад та об’єднаних територіальних громад активно співпрацювати щодо зазначених соціальних проектів з АТ «Укргазвидобування».