2018-09-06

Укргазвидобування стурбоване рішенням Харківської облради

У передостанній день літа на черговому засіданні депутати Харківської облради не надали Укргазвидобуванню погодження надання спеціального дозволу на Мажарівсько-Південнокобзівську ділянку, але ухвалили рішення про погодження надання спеціального дозволу ТОВ «НАЄР Компані» на користування надрами з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр, зокрема дослідно-промислової розробки родовищ, з подальшим видобуванням вуглеводнів (промислова розробка родовищ) на Мажарівській площі.

Саме ця ділянка перетинається з Мажарівсько-Південнокобзівською ділянкою надр, на яку Товариство ще у квітні 2018 року направило в Держгеонадра України пакет документів щодо отримання спеціального дозволу. До цього часу рішення щодо надання зазначеного спеціального дозволу Товариству відсутнє. У свою чергу, Держгеонадра України направили пакет документів щодо отримання погодження надання зазначеного спеціального дозволу в Харківську облраду листом ще від 25.06.2018 року.

На жаль, державна влада найбільших газоносних регіонів України віддає перевагу маловідомим приватним компаніям, а не лідеру газовидобутку України, державній компанії Укргазвидобування, на яку покладена відповідальність щодо виконання державної програми зі збільшення видобутку і досягнення енергонезалежності.

Нагадаємо, що родовища УГВ виснажені на понад 70% через десятиріччя експлуатації, і державна програма передбачає, що Товариство щороку отримуватиме 15-20 спецдозволів на нові ділянки для відкриття нових родовищ.