2017-07-24

Укргазвидобування оголосило тендер на залучення інвесторів

Через електронну систему Prozorro ПАТ «Укргазвидобування» оголосило тендер на залучення зовнішнього підрядника задля проведення робіт з відновлення видобутку вуглеводнів на ліквідованих свердловинах компанії, фонд яких на сьогодні становить понад 1 900 шт.

ПАТ «Укргазвидобування» спрямовує усі сили на першочергові заходи зі збільшення видобутку вуглеводнів з фонду діючих свердловин, який становить близько 2,5 тис. шт. (проведення ГРП, капремонту свердловин, застосування колтюбінгових технологій тощо), а також розробку існуючих та нових родовищ (сейсморозвідка, буріння нових свердловин).

Водночас ПАТ «Укргазвидобування» має значний фонд ліквідованих свердловин (понад 1 900 шт. ) та свердловин, що не діють, частина з яких не діє тривалий час, та газ на них не видобувають. На думку фахівців компанії, з розвитком технологій ліквідовані раніше свердловини можуть мати потенціал видобутку у майбутньому. Але роботи на ліквідованих свердловинах мають значні ризики, які наразі компанія не може понести.

Тому Укргазвидобування вважає за доцільне здійснювати відновлення ліквідованих свердловин із залученням потенційних сторонніх підприємств, що готові взяти на себе геологічні, технічні та економічні ризики. Зазначений метод є розповсюдженою практикою у міжнародних видобувних компаніях, оскільки проведення робіт стороннім підрядником, який бере на себе геологічні та технічні ризики, забезпечує швидкий і дешевий ресурс нарощування профілю видобутку.

Звертаємо увагу, що ліквідовані свердловини, свердловини, що очікують на ліквідацію, та свердловини з недіючого фонду, які були відновлені та обліковуються як основні засоби ПАТ «Укргазвидобування», не можуть бути відчужені, передані з балансу на баланс, у концесію, оренду, лізинг, заставу, управління, до статутного фонду інших юридичних осіб, а також щодо них не можуть бути вчинені інші правочини, які можуть призвести до їхнього відчуження.

Варто відзначити, що право власності на весь добутий газ з відновлених свердловин належить ПАТ «Укргазвидобування». Інвестор отримуватиме фіксовану плату за кожну тисячу кубометрів газу, піднятого з відновлених свердловин у разі отримання вуглеводнів. «Укргазвидобування вже має негативний досвід роботи зі спільної діяльності, коли шахрайськими методами виводили одні з найкращих діючих свердловин, від яких прибуток отримувала не держава, а приватні компанії. Із запропонованими на тендер свердловинами такого вже не буде.

Більш того, ми впевнені, що після відновлення вони знову даватимуть газ на користь споживачу», – зазначив Голова Правління ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко. Усі умови для потенційних інвесторів будуть доступні протягом місяця у тендерній документації, яка є публічною інформацією та викладена на сайті Prozorro й офіційному сайті ПАТ «Укргазвидобування».

Детальні умови із залучення підрядників ПАТ «Укргазвидобування» пропонує усім зацікавленим сторонам обговорити за круглим столом, який відбудеться у середу, 26 липня о 12:00 за адресою: вул. Кудрявська, 26/28.