2017-11-29

Україні не варто очікувати зарубіжних інвестицій у розробку родовищ за наявних рентних ставок

Україні не варто очікувати зарубіжних інвестицій у буріння і розвиток газовидобутку через рівень рентних ставок на користування надрами, повідомив глава ПАТ "Укргазвидобування" (УГВ) Олег Прохоренко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

За його словами, на сьогодні ставки ренти для видобутку вуглеводнів у країні є найвищими в Європі, що відштовхує інвесторів від вкладень у газовидобуток. "Для того, щоб до нас прийшли інвестори, необхідно хоча б купити квиток (відсилання на анекдот про лотерейний квиток - ІФ) Квиток - це спрощення (дозвільних процедур - ІФ) і зниження ренти, тобто буде низька рента - можна буде про щось говорити інвесторам", - сказав він.

О.Прохоренко зазначив, що УГВ може розробляти поклади газу в родовищах щільних пісковиків, але їх видобуток вимагає спеціальних технологій, а за наявної ренти це недоцільно.

"За ренти 29%/14% ми не можемо видобувати цей газ економічно доцільним способом Водночас Україна купує газ у тих країнах, які знизили ренту, і які дозволяють добувати такий складний газ. Це треба змінювати", - наголосив він.

Виконавчий директор Асоціації газодобувних компаній Роман Опімах висловив сподівання, що Кабінет Міністрів за підтримки депутатів внесе необхідні зміни до урядового законопроекту змін до Податкового кодексу України. "Ми розраховую, що ці зміни, як мінімум, передбачать стимулювання нового буріння свердловини, що найбільша ставка буде 12%", - сказав він.

Як повідомлялося, наприкінці листопада 2017 року віце-прем'єр Володимир Кістіон запропонував Верховній Раді невідкладно підтримати три законопроекти, імплементація яких надасть Україні можливість швидше стати енергонезалежною. Зокрема, йдеться про законопроекти №3096-д (дерегуляція в сфері видобутку нафти і газу) №5459 (12% ставка ренти для суб'єктів, які експлуатують нові свердловини) №3027 (2% ставка ренти для нафти і конденсату і 1, 25% для ставки рентної плати для природного газу - щодо угод про розподіл продукції).