2010-03-16

Україна. Заплановано випуск нових марок із зображенням мінералів України

Про це «ПГ» повідомили в Інституті геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. Н.П. Семененка НАН України.

Нагадаємо, нині в обігу української поштової служби знаходиться шість марок із зображенням мінералів. Почесне право бути представленими на першому випуску серії поштових марок «Мінерали України» здобули кварц, сірка самородна, топаз, берил, око тигрове, альфа-керченіт. Обрані мінерали презентують регіони України з родовищами, що мають стратегічне значення для економіки України, крім того, бралася до уваги промислова і/чи ювелірна цінність того чи іншого каменю.

Урочисте введення марок в обіг у складі поштового блоку «Мінерали України» відбулося наприкінці минулого року, а саме: 23 грудня 2009 року. Блок з шести марок трикутної форми, представлених у вигляді шестикутника, набув неповторної натуральності через поєднання технологій конгревного тиснення та тиснення плівкою з голографічним ефектом. У такий спосіб відтворено природний блиск, глибину кристалів і гру світла в них.

Спеціальне погашення маркового блоку штемпелем «Перший день» здійснили заступник голови Державної адміністрації зв’язку Надія Костриба та директор Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. Н.П. Семененка НАН України Олександр Пономаренко.

У тривалій роботі над створенням блоку брали участь художниця Лариса Мельнік (відома філателістичній спільноті за поштовим блоком «Коти» та низкою художніх конвертів і карток), експерти з Українського мінералогічного товариства та Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. Н.П. Семененка НАН України, фахівці Державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» з виготовлення цінних паперів», члени Редакційно-художньої ради з питань видання поштових марок, маркованих конвертів і карток в Україні.

З 15 січня по 15 березня 2010 року поштовий блок «Мінерали України» брав участь у конкурсі «Краща поштова марка України 2009», переможців якого організатор конкурсу – Українське державне підприємство поштового зв’язку «Укрпошта» – оголосить згодом.

Придбати блок можна, зокрема, через інтернет-магазин з продажу філателістичної продукції на сайті Київської міської дирекції УДППЗ «Укрпошта» в розділі «Поштовий міні-маркет».

Продуктивний горизонт