2008-06-03

Україна. Заборонено ведення гірничих робіт на 9 шахтах Донецької області

У зв’язку з низкою аварій на шахтах Донецької області теруправління Держгірпромнагляду проводить позачергові перевірки пило-газового режиму, виконання проти-викидних заходів та безпечної експлуатації стаціонарного обладнання на всіх шахтах регіону. В період з 30-го травня по 1 червня заборонено ведення гірничих робіт в цілому на 9 вуглевидобувних підприємствах: ВАТ «Шахта «Красноармійська-Західна №1», шахтах «Ясиновка-Глибока» ДП «Макіїввугілля», «Прогрес» ДП «Торезантрацит», «Торецька» ДП «Дзержинськвугілля», «Вуглегірська» ДП «Орджонікідзевугілля», імені Калініна ДП ДВЕК, ДП «Шахта імені Гагаріна», ДВАТ «Шахта «Рассвет».

Також заборонено ведення гірничих робіт на шахті №222 ТОВ ВП «Фірма «Карбон», де 1 червня о 12-50 після вибухових робіт у верхній частині розрізної печі 3-ї західної лави пласта L7 у 15 м від місця ведення вибухових робіт виявлений без ознак життя прохідник 1961 р.н. За попереднім висновком – гірник знаходився в небезпечній зоні. Спеціальна комісія, яку очолив начальник Шахтарської гірничотехнічної інспекції Олександр Шевченко, проводить розслідування обставин і причин нещасного випадку.

Серед основних порушень, що виявлені на вищевказаних підприємствах - несправність стаціонарного обладнання та непроведення його ревізій-наладок, порушення паспортів кріплення, порушення під час проведення вибухових робіт та експлуатації стрічкових конвеєрів, а також ведення робіт в умовах підвищеної температури без застосування засобів кондиціонування копальневого повітря.

Перші керівники всіх цих підприємств притягнуті до адміністративної відповідальності. Перевірки тривають.

Держгірпромнагляд України