2008-02-14

Україна. Юрій Продан провів зустріч з представниками компанії «Маратон Ойл»

12 лютого відбулась зустріч Міністра палива та енергетики Юрія Продана зі старшим віце-президентом компанії Marathon Oil Corporation Девідом Робертсом та виконавчим директором Marathon Petroleum Ukraine, LLC Стевеном Веррі. Під час зустрічі обговорено перспективи співробітництва України з американськими компаніями в енергетичній сфері. 

Українська сторона готова розглянути пропозиції компанії «Маратон Ойл», які б сприяли розвитку української енергетики та національної ресурсної бази, модернізації інфраструктури, а також диверсифікації джерел енергопостачання.

Юрій Продан зазначив, що одним із перспективних напрямків співпраці України та США  в нафтогазовій сфері є видобуток нафти та газу на території України. Україна зацікавлена у залученні іноземних інвестицій та сучасних технологій в цей сектор. Особливої уваги з боку українського Уряду приділено співробітництву з іноземними партнерами у проектах з видобутку вуглеводнів та корисних копалин, де українським компаніям бракує досвіду, капітальних ресурсів або технологій. Міністр зауважив, що політику Уряду спрямовано на створення сприятливого інвестиційного клімату, забезпечення прозорості процесу ліцензування пошуку та видобутку вуглеводнів, відкритого регулятивного середовища з метою полегшення реалізації енергетичних проектів іноземних компаній в Україні.

Зі свого боку, керівництвом компанії «Маратон Ойл» висловлено зацікавленість інвестуванням у пошук та розробку нафти і газу на території України. «Ми бачимо великий потенціал України у сфері видобутку газу», - сказав Девід Робертс. Міністр зазначив, що українська сторона вітатиме спільні проекти у цій сфері з американськими компаніями.

Представники американської компанії запропонували надати власних експертів для участі у робочій групі, що опікуватиметься розробленням законопроекту стосовно внесення змін до Закону України «Про угоди про розподіл продукції». Юрій Продан підтвердив готовність української сторони розглянути та відпрацювати запропоновані зміни.

Міністр зазначив, що українська сторона зацікавлена у співпраці з іноземними приватними нафтовими компаніями, які б могли взяти участь у реалізації проекту Євроазійського нафтотранспортного коридору (добудова нафтопроводу Одеса-Броди та постачання сировини до нього).

Під час зустрічі розглядався стан розвитку нафтопереробної галузі України. Юрій Продан проінформував американську делегацію, що Уряд визначається стосовно доцільності і можливості будівництва сучасного нафтопереробного заводу, який має стати одним з суттєвих чинників роботи нафтопроводу Одеса-Броди.

Девід Робертс запросив Юрія Продана відвідати один із семи найбільших нафтопереробних заводів компанії в США у місті Герівілл (штат Луїзіана, потужність НПЗ складає 245,000 бар/день), в який «Маратон Ойл» інвестувало майже 3 млрд дол.

Мінпаливенерго