2019-01-22

Україна та ЄС створять «подушку безпеки» для європейської високотехнологічної промисловості

Українські геологи разом з європейськими колегами зацікавлені в співпраці щодо впровадження спільного проекту H2020. Про це стало відомо під час зустрічі очільника Держгеонадр Олега Кирилюка та економічного геолога єврокомісії професора Гюнтера Тіеса.

Економічний геолог з Австрії в ході зустрічі розповів, що змусило його приїхати в Україну. За його словами на сьогодні існує проблема постачання критичної сировини для потреб промисловості країн Європейського Союзу.

«На сьогодні Європа на 100% залежить від імпорту ніобій-танталових руд та ще ряду інших рідкоземельних корисних копалин. Напередодні мого візиту Європейська комісія провела аналіз потреб сировинного ринку для всієї Європи, і ми дійшли висновку, що для економіки ЄС є потреба номер один в критичній сировині яка є в Україні. Співпраця з вашою країною в рамках проекту H2020 є дуже важлива для ЄС, адже сировину, яку ми хочемо поставляти з України зможе зробити незалежним ЄС від Китаю», – зазначив професор Гюнтер Тіес.

Раніше в західних ЗМІ повідомляли, що ключові імпортери, такі як Китай, Монголія, Бразилія та Австралія, на перманентній основі вводять різні обмеження для європейських інвесторів, включаючи додаткові податки, ембраго, що перешкоджають створенню безперервного ланцюжка поставок критичної сировини для промислового сектору ЄС.

На що керівник українського відомства відповів, що Україна зацікавлена в розвитку міжнародної співпраці з європейськими фахівцями.

«Держгеонадра готова до співпраці з європейськими партнерами. Євросоюзу варто швидше звертати увагу на нашу країну, адже після відкриття геологічних даних, нашими корисними копалинами дуже цікавляться країни Азії, зокрема Китай, Японія та інші. Наше основне прохання у співпраці з вами – це залучення спеціалізованих підприємств для отримання сучасних екологічно чистих, енергоефективних технологій видобутку та переробки, які стануть значним поштовхом для розвитку українських та європейських галузей промисловості. Які зможуть об’єднати наші виробничі установи, тим самим забезпечуючи потреби в медицині, аерокосмічній, автомобільній та інших стратегічних індустріях», – заявив держменеджер Олег Кирилюк.

Наприкінці зустрічі професор Гюнтер додав, що у разі успішного початку реалізації зазначеного проекту, дана практика буде поширена на інші родовища, що дозволить Україні налагодити тісні економічні зв’язки з Європою, що призведе до створення сприятливого інвестиційного клімату та підвищить дохідну частину бюджету України.

«Сподіваємось, що завдяки впровадженню даного проекту наша служба отримає цілком реальні шанси стати членом Європейської геологічної спільноти в рамках поширення геологічної інформації по мінеральним ресурсам України та представляючи інтереси України в ЄС» — підвів пудсумки Олег Кирилюк.

Довідка
“Горизонт 2020” (Horizon 2020) – найбільша програма Європейського Союзу, спрямована на фінансування досліджень та інноваційних розробок. Бюджет програми на 7 років (з 2014 по 2020 рік) становить 80 млрд євро.
Ця програма є фінансовим інструментом, що спрямований на забезпечення конкурентоспроможності Європи в світі. З липня 2015 року Україна є асоційованим членом програми, відтак, має можливість користуватися тими ж привілеями, якими користуються країни ЄС.